Υλικά
1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
175γρ. Βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
175γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
300γρ. ζάχαρη
125ml χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 καψουλάκι βανιλίνη
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
ξύσμα πορτοκάλι
1 κρόκο αβγού, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα
Διαδικασία
Χτυπάτε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να ασπρίσει, προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε λίγο ακόμα.
Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει προηγουμένως τη σόδα, το μπράντι, τη βανίλια και το μαχλέπι.
Αφού ομογενοποιηθούν στη ζύμη αλλάζετε το φτερό με τον γάντζο και προσθέτετε το αλεύρι ενώ δουλεύετε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης, την πλάθετε πολύ καλά με τα χέρια και φτιάχνετε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα: κοτσίδες, φ -τα σμυρναίικα- και στρογγυλά κουλουράκια.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα, αραδιάζετε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αλείφετε την επιφάνεια τους με τον κρόκο του αβγού και τα ψήνετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ, χρυσαφένιο χρώμα. Η δόση είναι αρκετή για τέσσερα ταψιά, τα οποία θα φουρνίζετε ανά δύο.
Αφήνετε τα κουλουράκια να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσετε από το χαρτί και τα μεταφέρετε σε σκεύος αποθήκευσης.