Το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα. είναι ένα άγνωστο φοινικόδασος στα νότια του νομού Ηρακλείου.
Συνθέτει το δεύτερο φοινικόδασος της Κρήτης μαζί με το πιο γνωστό αυτό του φοινικόδασος του Βάι,
Συγκεκριμένα βρίσκεται στις νότιες ακτές του Νομού Ηρακλείου, κάτω από το χωριό Αχεντριάς δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Νικήτα, με φόντο το Λιβυκό πέλαγος, βρίσκεται το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα.
Το ιερό προσκύνημα του αγίου Νικήτα στον Αχεντριά αποτελούσε παλαιό ερημητήριο στην περιφέρεια του εν λόγω χωριού, κοντά σε φοινικόδασος. Πρόκειται για σπηλαιώδη ναό, ο οποίος, κατά τον Paul Faure, χρονολογείται από το 17ο αιώνα (≈ 1640 μ.Χ.).
Από τον εικονογραφικό διάκοσμο του ναού σώζονται μονάχα μερικές τοιχογραφίες ενώ αριστερά του ιερού Βήματος, σε μικρότερο σπήλαιο που λειτουργεί ως Διακονικό, εκχέεται αγίασμα από σταλακτίτες.
Ο ιερός αυτός τόπος ήταν ερημητήριο και σκήτη πνευματικής άσκησης κυρίως από τους μοναχούς της Μονής Κουδουμά, οι οποίοι διέμειναν στο ερημητήριο του Αγίου Νικήτα μόνιμα ή κατά περιόδους.
Το χρονικό διάστημα μεταξύ 1948 και 1959 ο άγιος Νικήτας λειτούργησε ως Μονή της επισκοπής Αρκαδίας, όπου υπαγόταν εκκλησιαστικά, με ηγούμενο τον Ιερόθεο Κωστομανωλάκη και μικρή αδελφότητα, κατόπιν αποφάσεως του αειμνήστου Επισκόπου Αρκαδίας, -μετέπειτα Μητροπολίτη Κρήτης-, κυρού Ευγενίου Ψαλιδάκη. Στη συνέχεια λειτουργεί ως μονύδριο με ιερομονάχους που διορίζει ο εκάστοτε αρχιερεύς.
Οι φοίνικες είναι του είδους Phoenix theophrasti, όπως και στο Βάι. Πιθανότατα το φοινικόδασος δημιουργήθηκε από τους πειρατές οι οποίοι έρχονταν για να προμηθευθούν νερό από την πηγή που υπάρχει εδώ. Έτρωγαν του χουρμάδες που είχαν μαζί τους και πετούσαν τους σπόρους που δημιούργησαν το φοινικόδασος.
Το φοινικόδασος του Αγίου Νικήτα έγινε γνωστό από τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαγεωργίου και από τότε πολλοί επισκέπτες έρχονται για να θαυμάσουν την άγρια ομορφιά του τοπίου και να απολαύσουν το μπάνιο τους στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας που βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι του Αγίου Νικήτα.
Η διαδρομή στα Αστερούσια όρη είναι συναρπαστική και σίγουρα θα δείτε τους γύπες (Gyps fulvus) να πετούν δίπλα σας σαν μικρά αεροπλάνα.
Η Δασική Υπηρεσία έχει περιφράξει ένα μεγάλο μέρος του φοινικοδάσους, προστατεύοντας έτσι τους φοίνικες από τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα στην περιοχή και από τους κατοίκους των γύρω χωριών που κάθε χρόνο, παραμονές της Κυριακής των Βαΐων τους έκοβαν για να βγάλουν την "καρδιά" τους και να πάρουν το "βαγί"– όπως το αποκαλούν – και να το πουλήσουν στη συνέχεια στις εκκλησίες, ώστε να φτιάξουν τους σταυρούς που μοιράζουν στους πιστούς ανήμερα την Κυριακή των Βαΐων. Και από τότε οι φοίνικες έχουν αναζωογονηθεί. Και όλα δείχνουν πως δε θα καταστραφούν και θα παραμείνουν.
Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ
Ο Άγιος Νικήτας βρίσκεται 65km νότια του Ηρακλείου, στην ανατολική μεριά των άγριων και άνυδρων Αστερουσίων Όρεων. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να έρθετε ως εδώ, είναι να οδηγήσετε τον κακοτράχαλο χωματόδρομο που αρχίζει από το χωριό Αχεντριάς και καταλήγει στη Μονή του Αγίου Νικήτα μετά από 15km. Η συναρπαστική διαδρομή περνάει δίπλα από απότομους γκρεμούς και γυμνά κοφτερά βράχια, χαρακτηριστικό τοπίο όλων των Αστερουσίων.
Το μοναστήρι αρχικά ήταν ερημητήριο μοναχών από τηονή Κουμά. Είναι κτισμένο πάνω σε ένα μεγάλο ύψωμα με απέραντη θέα στο Λιβυκό Πέλαγος. Το Εκκλησάκι της Μονής, αφιερωμένο στον Άγιο Νικήτα, είναι κτισμένο μέσα στον βράχο και χρονολογείται από το 1640.
Μέσα σε αυτό θα δείτε μερικές πολύ παλιές τοιχογραφίες και την καμμένη οροφή από τις επιδρομές των Τούρκων. Επίσης, σε ένα διπλανό σπήλαιο τρέχει νερό από σταλακτίτες, το οποίο χρησιμοποιείται ως αγίασμα.
Μάλιστα η Μονή θεωρείται θαυματουργή και οι φιλόξενοι μοναχοί είναι πάντα έτοιμοι να σας διηγηθούν τα θαύματα της μονής, αλλά και να σας προσφέρουν καφέ και φρούτα που καλλιεργούν στους κήπους του μοναστηριού. Το κλίμα εδώ είναι τόσο ζεστό, που θα δείτε ένα δέντρο μάνγκο και αβοκάντο!
Μέσα από το Μοναστήρι υπάρχει ένα μονοπάτι με 230 σκαλοπάτια που οδηγεί στην παραλία του Αγίου Νικήτα. Είναι μια πανέμορφη παραλία με βότσαλο και πεντακάθαρα πράσινα νερά. Είναι εντελώς απομονωμένη και πολύ μακριά από τις ανέσεις των τουριστικών περιοχών. Αν είστε λάτρης του γυμνισμού, θα πρέπει να θυμάστε ότι ο γυμνισμός δίπλα σε μοναστήρια θεωρείται προσβλητικός για τους μοναχούς.
Ανατολικότερα υπάρχει μια δεύτερη παραλία με βοτσαλάκι, η οποία χωρίζεται από την πρώτη με ένα μεγάλο βράχο. Ο βράχος αυτός, σήμα κατατεθέν της παραλίας, είναι τεράστιος, απότομος και λείος. Οι μοναχοί λένε ότι μπορείτε να δείτε πάνω του τις οπλές από το άλογο του Αγίου Νικήτα.Αν περπατήσετε λίγα μέτρα δυτικότερα από την κεντρική παραλία, θα βρεθείτε κοντά στην άκρη του Ακρωτηρίου Γεράνι. Εκεί υπάρχει ένας μοναχικός φοίνικας που αποτελεί σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικήτα.