Αν θες να δοκιμάσεις SCUBA Diving (ακρωνύμιο από το Self-Contained Underwater Breathing Apparatus-Αυτόνομη Υποβρύχια Αναπνευστική Συσκευή), που διαφέρει από την ελεύθερη κατάδυση όπου ο δύτης δεν χρησιμοποιεί καταδυτικό αναπνευστικό εξοπλισμό, θα πρέπει να ξέρεις πως για το πρώτο επίπεδο («Open Water») χρειάζεσαι περίπου 8-12 ώρες θεωρίας και 6 βουτιές τουλάχιστον με κόστος από 300-550€ (οι ώρες και οι τιμές ποικίλουν από σχολή σε σχολή). Η κατάδυση, εκτός από την αερόβια άσκηση που προσφέρει και τη βελτίωση στην υγεία, χαρίζει απλόχερα στο δύτη τη γαλήνη του βυθού που διεκδικεί και παίρνει με ευκολία όλη του την προσοχή λόγω των μοναδικών εικόνων του. Με αυτόν τον τρόπο ο δύτης αδειάζει το μυαλό του από στρες, άγχος και κάθε αρνητική σκέψη, απολαμβάνοντας τη μοναδική αίσθηση της έλλειψης βαρύτητας, γεγονός που βελτιώνει την ψυχική του υγεία.

Από το 2005, ο νόμος των καταδύσεων επιτρέπει την κατάδυση σε οποιοδήποτε μέρος, εφόσον δεν ισχύει άλλη απαγόρευση στην περιοχή αλλά το μόνο που μπορείς να πάρεις από το βυθό, εκτός από τις αναμνήσεις σου είναι...σκουπίδια! Τίποτε άλλο δεν επιτρέπεται να αφαιρέσεις από το υποβρύχιο περιβάλλον που σε υποδέχεται αποκαλύπτοντάς σου τα μυστικά του! Σημαντικό επίσης είναι πως σε κάθε 10 μέτρα βάθους, προστίθεται μια ατμόσφαιρα, το οποίο σημαίνει πως όταν βρίσκεσαι στα 10 μέτρα κάθε εισπνοή είναι διπλάσια και στα 40 μέτρα χρειάζεσαι 5 εισπνοές αντί για μία που θα έπαιρνες στην επιφάνεια. Για τις καταδύσεις δεν υπάρχει όριο ηλικίας, ενώ ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει μόλις από τα οχτώ του χρόνια.

Στα νότια προάστια οι σημαντικότερες καταδυτικές περιοχές είναι οι εξής:

Ναυάγιο Κυρά-Λένη

Το 1978 το φορτηγό πλοίο Κυρά Λένη απέπλευσε από το λιμάνι του Λαυρίου με κατεύθυνση προς τη Βουλγαρία. Ισχυροί άνεμοι όμως στο Κάβο Ντόρο οδήγησαν σε πρόσκρουση σε βράχια και εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο βυθίστηκε στη νότια ακτή της νήσου Πάτροκλος με όλους τους επιβάτες να βγαίνουν σώοι στη στεριά. Η πρόσβαση στο σημείο της κατάδυσης γίνεται με σκάφος. Η πλώρη βρίσκεται στα 17 μέτρα ενώ η πρύμνη στα 32 μέτρα. Όλο το ενδιάμεσο είναι σκόρπιες λαμαρίνες και σωλήνες που καλύπτονται από τη θαλάσσια ζωή και σμέρνες, ροφοί και μικρότερα ψάρια εκμεταλλεύονται ως καταφύγιο. Προσοχή χρειάζεται στο πέρασμα από τα σίδερα του σκελετού της πρύμνης, λόγω της γρήγορης διάβρωσης.

Αγία Μαρίνα Λαυρεωτικής-Προφήτης Ηλίας

Εκεί θα φτάσεις από την παραλιακή οδό Αθηνών-Σουνίου με κατεύθυνση το Λαύριο. Πρόκειται για ένα γραφικό λιμανάκι που αγκυροβολούν μικρά σκάφη. Κολυμπάς στην επιφάνεια για 50 μέτρα, καταδύεσαι σε βάθος 9 μέτρων και συναντάς ένα κατηφορικό τμήμα με 2 επίπεδα βραχώδους βυθού που συνεχίζουν με αμμουδιά. Στο πετρώδες έδαφος βρίσκονται ενσωματωμένα διάφορα σπασμένα κεραμικά. Λίγο αργότερα θα δεις μια κατηφοριά με κοιλώματα γεμάτα με καβούρια, γαρίδες και σμέρνες.

Νεκροταφείο Αυτοκινήτων- Λεγραινά

Στο 59ο χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, απέναντι από τη νήσο Πάτροκλο βρίσκεται ένα νεκροταφείο αυτοκινήτων, με κλεμμένα αμάξια που έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο για τα πλάσματα του βυθού. Για να καταδυθείς εκεί θα πρέπει να κουβαλήσεις τον εξοπλισμό σου με περπάτημα σε μικρά βράχια. Το πρώτο αυτοκίνητο θα το δεις σε βάθος 15 μέτρων ενώ το τελευταίο στα 35 μέτρα. Σκόρπια ανταλλακτικά και λάστιχα έχουν γίνει τμήμα της υποβρύχιας φύσης ενώ ένας εντυπωσιακός σπειρογράφος διακοσμεί τις μπάρες ενός jeep.

Νήσος Φλέβες

Πρόκειται για ένα μικρό ακατοίκητο νησί κοντά στη Βουλιαγμένη, ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού, που στη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ναυτικό οχυρό. Μπορείς να καταδυθείς στην περιοχή Ταμπέλα με φυσικές καμάρες-καταφύγιο πολλών ροφών. Σε βάθος 12 μέτρων θα βρεις αρκετούς σπασμένους αρχαίους αμφορείς. Σε αυτό το βάθος ξεκινάει η είσοδος της σπηλιάς που χωρίζεται με 2 διακλαδώσεις και το ηλιακό φως δημιουργεί με τις τρύπες της διάφορα παιχνίδια. Στη συνέχεια θα βρεις πολλά βλήματα που πέταξαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί. Στα νότια του νησιού υπάρχει ένα ναυάγιο από το 1982 όπου ένας θυελλώδης βοριάς βύθισε ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος χωρίς φορτίο που είχε μείνει ακυβέρνητο. Η πλώρη βρίσκεται στα 6 μέτρα ενώ η πρύμνη και η προπέλα στα 12. Δεξιά κι αριστερά οι 2 άγκυρες. Το υπόλοιπο μήκος του πλοίου βρίσκεται στα 50 μέτρα βάθος. Φήμες λένε πως υπάρχει μια και μοναδική φώκια στην περιοχή!

Φλεβοπούλα

Η βραχονησίδα Φλεβοπούλα, βρίσκεται βορειοανατολικά της νήσου Φλέβες. Εκεί θα βρεις έναν υπέροχο αμμώδη βυθό με διάσπαρτα βράχια, μια εγκαταλελλειμένη άγκυρα εδώ και 100 χρόνια τουλάχιστον και μια χαράδρα που ξεκινάει από τα 22 μ.

Σπηλιά Αρσίδα

Μια πολύχρωμη, ανοιχτή σπηλιά ξεκινάει από τα 6 μέτρα. Η σπηλιά του Αρζεντά ή Αρσίδα. Τα τοιχώματα και ο πυθμένας καλύπτονται από κόκκινα φύκια και κίτρινα φανταχτερά κοράλλια. Βυθίζεσαι και κινείσαι παράλληλα με τον κάθετο τοίχο που σε μερικά σημεία μοιάζει απύθμενος και στις ρωγμές του βρίσκονται αρθρόποδα και ψάρια.

Ποθητός

Η ξέρα Ποθητού σχηματίζει ύφαλο στον κόλπο του Λαγονησίου. Εκεί θα αναγκαστείς να κάνεις ζικ ζακ εξαιτίας των βράχων. Η Νήσος Ποθητός βρίσκεται κοντά σε προιστορικό οικισμό στον όρμο του Λαγονησίου με αμμώδεις εκτάσεις που είναι σκεπασμένες από πυκνά φύκια.

2Ο Λιμανάκι- Πηγάδι

Πρόκειται για ένα κατακόρυφο σπήλαιο με βάθος τα 30 μέτρα. Υπάρχουν 2 τρύπες στα βράχια που αναβλύζουν ζεστό νερό (εξαιρετικό για spa diving!). Εκεί θα δεις χταπόδια, τρίτωνες, σπειρογράφους και άλλα. Μην περάσεις τα κάγκελα με την προειδοποιητική πινακίδα.

Τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξεις είναι:

-Να έχεις το σωστό εξοπλισμό και να κάνεις έλεγχο πριν βουτήξεις.

-Να βρίσκεσαι πάντα κοντά με το «ζευγάρι σου», που μπορεί να σε καλύψει με το δικό του εξοπλισμό για να αναδυθείτε στην επιφάνεια, σε περίπτωση ανάγκης.

-Να θυμάσαι πως ο χειρότερος εχθρός είναι ο πανικός.

-Να τηρείς τους κανόνες ασφαλείας.

-Η ταχύτητα ανόδου πρέπει να είναι 18 μ. το λεπτό.

-Αν νιώσεις ζάλη, πονοκέφαλο ή δυσφορία, διακόπτεις την κατάδυση και αναδύεσαι προσεκτικά με τη βοήθεια του «ζευγαριού» σου.

-Κατά την ανάδυση, πρέπει να αναπνέεις κανονικά και να μην κρατάς την αναπνοή σου.

-Δεν καταδύεσαι σε περιοχές με πολλά ρεύματα ή όταν έχει τρικυμία.

Σχολές Κατάδυσης στα Νότια Προάστια

Poseidon Dive Center- Σπύρος Καρτελιάς

Λαμίας 5, Αργυρούπολη. 210-9926891

www.spiroskartelias.gr

Καταδυτικό Κέντρο- Πατεράκης

Ήρας 32, Γλυφάδα. 210-9680547

www.divers.gr

Extreme Divers

Ελευθερίου Βενιζέλου 72, Ηλιούπολη. 210-9730929

www.extremedivers.gr

Blue Green

Θερμοπυλών 44, Αργυρούπολη. 215-5504093

www.bluegreen.gr

Planet Blue Dive Center- Κώστας Θωκταρίδης

1ο χλμ Λαυρίου-Σουνίου (πρώην εργοστάσιο «ΒΕΛΠΕΞ»). 210-4180174

www.navy.gr

Diving Store

Αγ. Δημητρίου 71, 37ο χλμ Παραλιακής Αθηνών-Σουνίου, Αγ. Μαρίνα, Κορωπί

www.divingstore.gr

Atlantis Diving

Αγ. Κωνσταντίνου 27 & Σκοπέλου, Ηλιούπολη. 210-9762777

 

πηγη .nou-pou


casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube