Από την Γιώτα Παναγιώτου

Πέρα από την άνοιξη, τα κόκκινα αυγά, τις ατέλειωτες ουρές στην εθνική με τα βαρυφορτωμένα αμάξια των εκδρομέων και τους θρησκευτικούς συνειρμούς, το Πάσχα στη συνείδηση του Έλληνα ταυτίζεται με την κρεατοφαγία. Το παράδοξο είναι πως ενώ πρόκειται μια οικογενειακή γιορτή του τύπου «όλοι οι καλοί χωράνε», με εκδρομικό dress code και χαλαρή διάθεση, είναι αυστηρά παραδοσιακή σε ότι αφορά στο μενού. Κακά τα ψέματα, Λαμπρή χωρίς οβελία στη σούβλα (άντε το πολύ ψητό αρνί ή κατσίκι στο φούρνο), κοκορέτσι και μαγειρίτσα, το βράδυ της Ανάστασης, δεν νοείται. Για να πετύχει όμως το μενού δεν αρκεί ο ψήστης και ο μάγειρας να είναι «μάστορες», αλλά να έχουν στη διάθεσή τους πρώτες ύλες κορυφαίας ποιότητας. Λίγο πριν την μεγάλη πασχαλιάτικη «δοκιμασία», βγήκαμε στη γύρα και βρήκαμε τα καλύτερα κρεοπωλεία στα νότια προάστια, με εκλεκτά κρέατα, τα οποία και σας προτείνουμε με κλειστά τα μάτια. 

Δρακούλης Meat

Ο Σταύρος Δρακούλης από τη Λέσβο ήρθε στην Αθήνα και το 1965 άνοιξε το κρεοπωλείο του στην Νέα Σμύρνη. Το 1987 η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του γιου του Στράτου, ενός αντισυμβατικού χασάπη που τολμούσε να το μετατρέπει σε club με ντισκομπάλα κάποια βράδια. Η προχώ κρεατολαγνεία όμως βρήκε τον γκόθικ φουτουριστικό ναό της όταν άνοιξε το δεύτερο κατάστημα στη Βούλα, open project διακοσμητικά, που δεν είναι απλά ένα κρεοπωλείο αλλά αυτό που έχουν αποκαλέσει «βιβλιοθήκη για ράτσες και γεωγραφικές προελεύσεις». Στόχος είναι ο πελάτης προχωράει ανάμεσα στις ψηλές βιτρίνες, να έρχεται σε προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του καταστήματος, να αγοράζει και να εκπαιδεύεται, ακούγοντας μουσική. 

Προορισμός για τους εκλεκτικούς ουρανίσκους και για τους επίμονους κυνηγούς των εκλεκτών κρεάτων και κοπών φημίζεται για το  μοσχαράκι Limousin, το wagyu, τις tomahawk steaks, το rib eye Ουρουγουάης, το περίφημο γιαπωνέζικο κόμπε, τη βιολογική γαλοπούλα, αλλά και το βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη. Θα βρείτε επίσης ρολά, καθώς και κρέατα, πρωτότυπα μαριναρισμένα, έτοιμα για ψήσιμο με τη σάλτσα τους, για να μην παιδεύεστε τέτοιες μέρες και για να κλέψετε τις εντυπώσεις. Όσοι θέλουν να τιμήσουν την παράδοση του αμνοεριφίου, θα βρουν ελληνικά αρνάκια και κατσικάκια σε καλές τιμές, με ή χωρίς συκωταριά, αλλά και κοντοσούβλι και κοκορέτσι sur mesure, αρκεί να τους επισκεφθείτε με τη σούβλα της επιλογής σας. Θα σας συμβουλεύσουν επίσης και για το τέλειο ψήσιμο. (Βασ. Παύλου 103, Βούλα 210-8955655 και Αγίας Σοφίας 90 Νέα Σμύρνη, 210-9320211 και 210-9343087)

Aggelis Meatworks

Η οικογένεια Αγγελή, με ιστορία στο κρέας από το 1979 και βαριά προϋπηρεσία στη Βαρβάκειο αγορά κατηφόρισε στο νότο και έστησε ένα industrial αισθητικής κρεοπωλείο, χάρμα οφθαλμών. Τα κρέατα προέρχονται από ζώα που εκτρέφουν Έλληνες παραγωγοί με  οικογενειακές φάρμες στις Σέρρες, στην λίμνη Κερκίνη και στην Ορεστιάδα, όπου βόσκουν στα λιβάδια ακόμη και το καλοκαίρι, αλλά και από την Νάξο και τον Δομοκό. Τα πάντα κόβονται την στιγμή που τα παραγγέλνει ο πελάτης με εξειδικευμένους τρόπους κοπής και δεν είναι ποτέ κομμένα και στιβαγμένα πίσω από μια βιτρίνα. Πέρα από τα εκλεκτά ντόπια αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος, ελευθέρας βοσκής σε ανταγωνιστικές τιμές, αξίζει να δοκιμάσετε και τα μερακλίδικα λουκάνικα, ειδικά αν ετοιμάζεστε για μεγάλο πασχαλινό τσιμπούσι. Θα βρείτε, επίσης, συκωταριές που πωλούνται ξεχωριστά (τις οποίες ψιλοκόβουν με φροντίδα αν πρόκειται για μαγειρίτσα -το μόνο που δεν κάνουν είναι να τις μαγειρεύουν). 

Εφόσον επισκεφτείτε το κατάστημα με τις δικές σας σούβλες, αναλαμβάνουν να σας παραδώσουν έτοιμο σουβλισμένο το αρνάκι ή το κατσικάκι σας, καθώς και το κοκορέτσι (το κατάστημα δέχεται παραγγελίες μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη και θα ανοίξει μία ώρα το πρωί της Κυριακής για να παραδώσει τις σούβλες). Στα συν του η καλή ποικιλία κρασιών από κρασιά και η απίστευτη ποικιλία σε μπαχαρικά για μαγειρο-ψησίματα του ονείρου. (Βουλιαγμένης 170, Γλυφάδα, τηλ. 210-8980082 και 210-8980044)

A.Farm

Ένα κτήμα 25.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Τρίπολης και συγκεκριμένα στο χωριό Κολλίνες τροφοδοτεί από το 2011 με εκλεκτά βιολογικά κρέατα το κρεοπωλείο της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας, το A.Farm. Αυτή την περίοδο ξεπουλάνε τα δικά τους αρνιά και κατσίκια, ενώ για όσους θέλουν να τιμήσουν τη γιορτή αλλά δεν το έχουν καθόλου με την σούβλα υπάρχει χοιρινό κοντοσούβλι και κοκορέτσι έτοιμο για ψήσιμο στο φούρνο. Θα βρείτε επίσης σπληνάντερο, γαρδουμπάκια και γκιούλμπασι.  Όλα τα κρέατα είναι πιστοποιημένα από τον φορέα πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ, ενώ στο κατάστημα υπάρχουν βιολογικά τυριά (γραβιέρα πρόβεια ή αγελαδινή), αλλά και βιολογικά αλλαντικά ιδανικά για τα πρώτα μεζεδάκια, καθώς ψήνεται ο οβελίας.
(Δ. Γούναρη 196 & Ιλίου, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210- 9646765)

Meat The Butcher

Δύο κρεοπωλεία- αδερφάκια στη Γλυφάδα και στη Βούλα με εκλεκτά κρέατα από ιδιόκτητες φάρμες στη Μυτιλήνη, απίστευτο σέρβις και το πιο σβέλτο delivery στην περιοχή. Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2016 ενώ το κατάστημα της Βούλας άνοιξε το 2017. Απέκτησαν γρήγορα καλή φήμη για τα μαριναρισμένα- έτοιμα για μαγείρεμα και ψήσιμο κρέατά τους (σουβλάκια, κεμπάπ, ρολά κ.λ.π) αλλά και για την picanha τους. Τώρα ενόψει Πάσχα εγγυώνται για τα καλύτερα ντόπια αρνάκια (από την Μυτιλήνη)  και κατσικάκια (από την Νάξο), αλλά και για τις καλύτερες συκωταριές  για κοκορέτσι και μαγειρίτσα. Αν τους πάτε τις σούβλες εγκαίρως αναλαμβάνουν το σούβλισμα του οβελία, το τύλιγμα του κοκορετσιού, αλλά και το κοντοσούβλι αφού μαρινάρουν το χοιρινό.
(Γούναρη 231, Γλυφάδα, τηλ. 210-964 0493 και  Διγενή 17,  Βούλα, τηλ. 210-8955651)

FARMA ΧΡΟΝΑ

Το πρώτο παραδοσιακό κρεοπωλείο ιδρύθηκε το 1971 στην Παναγίτσα Παλαιού Φαλήρου από τα αδέλφια Χρονά, ενώ το 2004 άνοιξε το δεύτερο κατάστημα στον Άγιο Κωνσταντίνο στη Γλυφάδα. Την άνοιξη του 2016 προστέθηκε και ένα τρίτο στη Βάρη κάνοντας την αλυσίδα να αποτελεί πλέον σταθερό σημείο αναφοράς για τους κρεατοφάγους του νότου. Εδώ θα βρείτε αρνιά και κατσίκια γάλακτος από την Νάξο, μοσχάρια Ναξιώτικα, καθώς και την περίφημη  γραβιέρα του νησιού. Επίσης έχουν μεγάλη ποικιλία σε βιολογικά φρούτα, χωριάτικα ζυμαρικά αβγά ημέρας και λαχανικά και μεγάλη ποικιλία από είδη delicatessen που πραγματικά θα σας λύσει τα χέρια και θα σας απαλλάξει από την ταλαιπωρία και το ψάξιμο των γιορτών.
(Αχιλλέως 24 Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-9814222, Αγίου Κωνσταντίνου 1, Γλυφάδα, 210- 8940715 Βασ. Κωνσταντίνου 38, Βάρη, τηλ: 210-8900077)

10

Θα ακουστεί κλισέ, αλλά είναι πέρα για πάρα αληθινό: το κρεοπωλείο του Δημήτρη Σάρου στη Βάρη βαθμολογείται με «άριστα δέκα» για την ποιότητα των προϊόντων του και την ευγενική εξυπηρέτηση από τους πιστούς πελάτες του που «πίνουν νερό στο όνομά του» εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Μετά την πυρκαγιά του περασμένου φθινοπώρου το 10 ανανεώθηκε πλήρως διακοσμητικά, αλλά και σε διάθεση. Εκτός από το βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη για το οποίο το συγκεκριμένο κρεοπωλείο φημίζεται, εδώ θα βρείτε κι άλλα εκλεκτά ελληνικά κρέατα σε ψαγμένες κοπές. Διαθέτουν τεράστια ποικιλία σε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα (ζυμαρικά, σάλτσες, τυριά κ.α.) από όλη την Ελλάδα, καθώς  και ολόφρεσκα φρούτα και λαχανικά. Για το πασχαλινό τραπέζι πέρα από το κλασικό δίπτυχο αρνάκι- κατσικάκι (από την Μυτιλήνη και από τη Βόνιτσα) θα σας προτείνουν γαρδουμπάκια, παϊδάκια και μικρά κοκορετσάκια φούρνου. Έχουν, επίσης, προνοήσει ώστε να έχουν ολόφρεσκες συκωταριές τις οποίες κόβουν, αν το ζητήσετε, για μαγειρίτσα ή τις πωλούν ολόκληρες στους τολμηρούς,  που θα προχωρήσουν μόνοι τους στο πρότζεκτ « φτιάχνω κοκορέτσι». Για εμάς, τους κοινούς θνητούς, έχουν προνοήσει ώστε να παρασκευάσουν κοκορέτσι και κοντοσούβλι περασμένα σε ειδικό σωλήνα ο οποίος αφαιρείται  για να αντικατασταθεί από τη δική μας σούβλα. (Λεωφόρος Αναγυρούντος 22, Βάρη, τηλ. 210-9659915)

Κρεοπωλείο Ραβάνη

Ελληνικά κρέατα σχεδόν αποκλειστικά από την ορεινή Φωκίδα και τη Φθιώτιδα και φτάνουν στην Αθήνα με ιδιόκτητα φορτηγά – ψυγεία θα βρείτε και στα δύο κρεοπωλεία Ραβάνη. Το πρώτο άνοιξε στην Ηλιούπολη το 2006 και σχεδόν δέκα χρόνια μετά ακολούθησε το κατάστημα του Ελληνικού. Ο Γιώργος Ρεβάνης εγγυάται  για την ποιότητα των κρεάτων του, καθώς και για το γεγονός ότι οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζεται ακολουθούν ορθές πρακτικές εκτροφής των ζώων. Προμηθευτείτε άφοβα  αρνάκια  κατσικάκια, παϊδάκια και ολόφρεσκιες συκωταριές. Εναλλακτικά, υπάρχουν σπιτικά ζυμωμένα μπιφτέκια, κοντοσούβλι από χοιρινό και κοτόπουλο, μαριναρισμένα κοτόπουλα Ηπείρου και γκιούλμπασι έτοιμο για τον φούρνο. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε το πρόβειο γιαούρτι δικής τους παραγωγής, που γίνεται πραγματικά  ανάρπαστο, αλλά και το παραδοσιακό παγωτό τους, το οποίο φτιάχνεται με πρόβειο γάλα και την ίδια συνταγή της κας Σωτηρίας Ραβάνη από το 1952. (Ιασωνίδου 68, Ελληνικό Τηλ.: 2168001625-6 και Αλ. Παναγούλη 4, Αγ. Μαρίνα Ηλιούπολης, τηλ. 210 9756219)

Φάρμα Νάξου

Ο Ναξιώτης σεφ Στέφανος Ξενικουδάκης και η σύζυγός του Εύη Μπάτρα είναι οι «γονείς» ενός κρεοπωλείου με αποκλειστικά ναξιώτικα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Βρίσκεται  στην καρδιά της Καλλιθέας, στην δημοτική αγορά με τον έντονο ποντιακό χαρακτήρα που ιδρύθηκε πριν περίπου 60 χρόνια και φέρνει στο μυαλό εικόνες από την Πόλη της Λωξάντρας. Κάντε πλούσιο το πασχαλινό τραπέζι με αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος σε καταπληκτικές τιμές, καθώς και συκωταριές για μαγειρίτσα και για το πατροπαράδοτο κοκορέτσι. Εδώ θα βρείτε επίσης γαρδουμπάκια και κοκορετσάκια φούρνου για το βράδυ της Ανάστασης ή την επόμενη μέρα το πρωί, αν δεν βρεθεί στην παρέα ο «μάστορας της σούβλας». (Πλάτωνος 5, πλατεία Δαβάκη, Καλλιθέα, τηλ. 210 9576796)

ΒιοΕύμαιος

Δανείστηκε το όνομά του από τον θρυλικό βοσκό του ομηρικού Οδυσσέα, ο οποίος να σας θυμίσω ότι ήταν πρότυπο ήθους, αξιοπρέπειας και εργατικότητας. Η ιστορία αυτού του βιολογικού κρεοπωλείου ξεκίνησε το 2000, στο Ελληνόκαστρο Τρικάλων με  μια σύγχρονη χοιροτροφική μονάδα σε μια ιδιόκτητη φάρμα, ενώ η ζήτηση οδήγησε γρήγορα στο άνοιγμα του πιστοποιημένου βιολογικού κρεοπωλείου στην Καλλιθέα. Για το Πάσχα τόσο τα τρυφερά αρνάκια όσο και τα κατσικάκια που θα παραγγείλετε έρχονται από την Ανάβρα Μαγνησίας στις δυτικές πλαγιές του όρους Όθρυς, ενώ ήδη ετοιμάζουν μικρά κοντοσούβλια, κοκορετσάκια και ρολά από πρόβειο κρέας για όσους προτιμήσουν τον φούρνο από τη σούβλα. (Αριστείδου 124 & Μαντζαγριωτάκη Καλλιθέα, τηλ. 210- 9512903)

ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ - Παππάς Θεόδωρος

Πολύ κοντά  στη στάση του Μετρό στην Αργυρούπολη θα βρείτε  αυτό το συνοικιακό απλό κρεοπωλείο που μετρά πάνω από 25 χρόνια λειτουργίας. Την οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε ο κος Γιάννης Παππάς, η οποία σήμερα έχει περάσει στα χέρια του γιου του Θοδωρή που έχει μεγαλώσει κυριολεκτικά μέσα στο κατάστημα. Εδώ θα ψωνίσετε αρνάκια και κατσικάκια  από τη Βόνιτσα και ντόπιες συκωταριές σε προσγειωμένες τιμές, αλλά και παϊδάκια, μπριζόλες και τα περίφημα χειροποίητα μπιφτέκια  από κοτόπουλο που φτιάχνει η γλυκύτατη μητέρα του Θοδωρή η κα Ευαγγελία.  
(Πόντου 23, Αργυρούπολη, 16452, τηλ. 210- 9925260)

Βιολογικό Κρεοπωλείο Η Κεφαλονιά

Άλλη μια οικογενειακή επιχείρηση με ελληνικά παραδοσιακά και βιολογικά κρέατα, με ταυτότητα από αμιγώς ελληνικές φάρμες από τον Όλυμπο, την  Κεφαλονιά, την Εύβοια και την Γραβιά και ευγενική εξυπηρέτηση. Για το Πάσχα προτείνουν  κατσικάκια από την Σκύρο και αρνάκια από την Εύβοια σε πολύ καλές τιμές, ενώ  η κα Δήμητρα μου εκμυστηρεύτηκε ότι η κόρη της ετοιμάζει σούπερ κοντοσουβλάκια και κοκορετσάκια για τον φούρνο. Υπάρχει η δυνατότητα διανομής  των παραγγελιών στο σπίτι. Βιαστείτε γιατί όλα γίνονται ανάρπαστα. (Ισαύρων 2 Ηλιούπολη 163 45, τηλ. Τηλ.: 210-9918006)


casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube