Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι να δουν ποιες αλλαγές προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στον εξωφρενικό φόρο που επέβαλε μέσω του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι περιμένουν να ακούσουν πρώτα τις επίσημες ανακοινώσεις για τις αλλαγές στον υπολογισμού του φόρου στις περιοχές που οι αντικειμενικές τιμές “τρελάθηκαν” και μετά να δούν και τις διορθώσεις στα εκκαθαριστικά.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι οι αλλαγές θα διορθώνουν όλα τα λάθη που έχουν γίνει στα οικόπεδα. Η κυβέρνηση έχει “στοχοποιήσει” τους 4.000 οικισμούς, όπου οι αντικειμενικές τιμές έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη, και υπόσχεται ότι θα διορθώσει τον παραλογισμό με τον οποίο αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει το κενό που δημιουργούσε η έλλειψη στοιχείων για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βάλει και πάλι στο τραπέζι τον ΕΝΦΙΑ ετοιμάζοντας τις αλλαγές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της βουλής, ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση την περσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, με την οποία όριζε τιμές στις 457 περιοχές της χώρας που ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών.

Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί ακόμα και στο 1/10 σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό. Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης Μαυραγάνη, κρύβει κινδύνους για αρκετούς ιδιοκτήτες οικοπέδων, κυρίως στην Αττική, που φέτος πλήρωσαν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Αν και επίσημη απάντηση δεν υπάρχει, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να επηρεάσουν μόνο τις περιοχές που αυξήθηκε ο φόρος σε σχέση με πέρυσι και όχι αυτές που ο φόρος μειώθηκε.

Τεχνικά τώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την έναρξη του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου, με την οποία θα αλλάζει τα δύο περιβόητα πλέον άρθρα του νόμου τα οποία, εκτόξευσαν το φόρο στα οικόπεδα και προβλέπουν τα εξής:

«Κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, καθώς και τα ειδικά κτήρια της υποπαραγράφου γ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της Δηµοτικής Ενότητας στην οποία βρίσκονται. Αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στη Δηµοτική Ενότητα, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης του οικείου Δήµου και, αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στο Δήµο, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

«Αν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία δεν έχουν καθοριστεί µε τις αποφάσεις που προβλέπονται στο προηγούµενο εδάφιο, συντελεστής οικοπέδου (Σ.Οικ.), συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαµβάνονται οι χαμηλότεροι Σ.Οικ., συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και Σ.Α.Ο. της ζώνης µε τη χαµηλότερη τιµή ζώνης της οικείας Δηµοτικής Ενότητας, όπως ορίζονται κάθε φορά στις αποφάσεις του Υπουργού Οικονοµικών που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 41 του ν.1249/1982. Αν δεν έχουν καθοριστεί τέτοιες ζώνες και τέτοιοι συντελεστές στη Δηµοτική Ενότητα, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές του οικείου Δήµου, και, αν δεν έχουν καθοριστεί ούτε στο Δήµο, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Η αλλαγή των συγκεκριμένων άρθρων θα σημαίνει ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα θα υπολογιστεί στις περισσότερες τουλάχιστον περιοχές με βάση τις αντικειμενικές τιμές των οικοπέδων στις 457 περιοχές της χώρας που είχε καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη πέρυσι τον Ιούνιο.

Διαβάστε τον παρακάτω πίνακα με τις τιμές και τις περιοχές, όπως τις όρισε πέρυσι ο Γ. Μαυραγάνης και τις δημοσιεύει το Capital, για να υπολογίσετε με το νέο τρόπο τον ΕΝΦΙΑ που τελικά θα πληρώσετε.

Αττικής Αθηνών Αλίμου 1.800,00 €

Αττικής Αθηνών Παλαιού Φαλήρου 3.000,00 €

Αττικής Αν. Αττικής Αναβύσσου 200,00 €

Αττικής Αν. Αττικής Βάρης 410,00 €

 Αττικής Αν. Αττικής Βούλας 3.040,00 €

Αττικής Αν. Αττικής Καλυβίων Θωρικού 330,00 €

 

Χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις...

1. Σε ποια ακίνητα θα γίνουν οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζονται διορθώσεις στα οικόπεδα που βρίσκονται στους 4.000 οικισμούς οι οποίοι είναι εκτός αντικειμενικών αξιών και φέτος κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκο φόρο.

2. Με ποιες τιμές θα υπολογιστεί ο φόρος μετά τις διορθώσεις;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της βουλής, ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση την περσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, με την οποία όριζε τιμές στις 457 περιοχές της χώρας που ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών.

3. Πότε θα αναρτηθούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά στο TAXIS;

Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα εντοπίσει όλα τα λάθη στον υπολογισμό του φόρου, ώστε να καταθέσει ως τις 26 Αυγούστου τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και στη συνέχεια να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα διορθωμένα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν ξανά στο TAXIS έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

4. Ισχύει το εκκαθαριστικό μου που έχει αναρτηθεί ήδη στο TAXIS;

Εάν στο εκκαθαριστικό που έχει εκδώσει ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, υπάρχει οικόπεδο που βρίσκεται σε έναν από τους 4.000 οικισμούς οι οποίοι είναι εκτός αντικειμενικών αξιών, τότε το εκκαθαριστικό δεν ισχύει. Για όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, τα εκκαθαριστικά που έχουν αναρτηθεί ήδη ισχύουν κανονικά. Ωστόσο, καλό είναι όλοι οι ιδιοκτήτες να εκτυπώσουν πριν τις αλλαγές της ΓΓΔΕ τα εκκαθαριστικά τους, ώστε να συγκρίνουν εάν υπάρχουν αλλαγές στο φόρο.

5. Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση;

Η πληρωμή της πρώτης δόσης μετατίθεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου, για όλους του υπόχρεους ανεξάρτητα εάν υπήρχαν “λάθη” στα εκκαθαριστικά τους. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν η πρώτη δόση θα είναι διπλή (Αυγούστου - Σεπτεμβρίου) και θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις δόσεις έως το τέλος Δεκεμβρίου ή αν οι δόσεις θα παραμείνουν συνολικά πέντε με την τελευταία να πληρώνεται έως το τέλος Ιανουαρίου. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζουν και την πρόταση οι δόσεις να αυξηθούν σε έξι με την τελευταία δόση να πληρώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση.

6. O ΕΝΦΙΑ φέτος μου ήρθε φτηνότερος από πέρυσι. Μετά τις διορθώσεις θα πληρώσω περισσότερα;

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι διορθώσεις θα γίνουν μόνο στα εκκαθαριστικά που ο φόρος των οικοπέδων ήρθε φέτος υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα γίνουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ποσό ως έχει.

7. Πώς υπολογίζεται ο φόρος στα οικόπεδα;

Ανάλογα με την επιφάνειά του και τον συντελεστή φόρου, ο οποίος εξαρτάται από τη θέση που βρίσκεται το οικόπεδο. Στις περιπτώσεις που στο οικόπεδο υπάρχει και κατοικία τότε επιβάλλεται φόρος και για την κατοικία και επιπλέον φόρος για το αδόμητο τμήμα του οικόπεδου.

8. Τι θα γίνει αν έχω πληρώσει ήδη την πρώτη δόση;

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρεθεί το ποσό από το σύνολο του φόρου, ώστε οι επόμενες δόσεις να είναι χαμηλότερες. Σε αντίθετη περίπτωση ο φόρος θα πληρωθεί κανονικά όπως υπολογιστεί μετά τις διορθώσεις και ο συμψηφισμός θα γίνει αργότερα.

9. Πότε θα διορθωθούν τα λάθη που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι στο E9;

Οι διορθώσεις  των λαθών που έκαναν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση του Ε9 θα γίνουν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς τότε αναμένεται να ανοίξει το σύστημα στο TAXIS για τις τροποποιητικές. Σε περίπτωση που μετά τις διορθώσεις ο φόρος είναι λιγότερος σε σχέση με αυτόν που αναγράφει το εκκαθαριστικό που έχει ήδη αναρτηθεί τότε θα ισχύσει ότι και με τους ιδιοκτήτες που για το “λάθος” ευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών.

10. Θα γίνουν άλλες διορθώσεις στο φόρο εκτός από αυτές στα οικόπεδα;

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη βουλή να υπάρχει πρόβλεψη και για άλλες “αστοχίες” του νόμου, όπως είναι ο μειωμένος συντελεστής για τα ημιτελή ακίνητα ο οποίος δεν εφαρμόστηκε, πρόβλεψη για αντίστοιχο συντελεστή στα διατηρητέα, όπως και η έκπτωση 1,5% για όσους πληρώσουν εφάπαξ η οποία δεν υπάρχει για τον ΕΝΦΙΑ.

 

πηγή capital

 

 

 


casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube