Πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια από εκείνο το πρωινό της 27ης Αυγούστου όταν ο δήμαρχος, Γρηγόρης  Κασιδόκωστας δεν εμφανίστηκε στο δημαρχείο και οι δημοτικοί σύμβουλοί του ειδοποιήθηκαν από την οικογένεια του τότε Δημάρχου ότι για λόγους υγείας θα απουσιάσει για άγνωστο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει καλά.... Απο τότε ακολούθησαν ένα σωρό δημοσιεύματα....

φωτογραφία από την κεντρική προεκλογική ομιλία στη Βουλιγμένη το 2010

Η αλήθεια έιναι ότι ο 72χρονος «σερίφης» της Βουλιαγμένης που υπηρέτησε τον δήμο για περισσότερα από 26χρόνια, μετά από παρατεταμένη νοσηλεία στο Ερρίκος Ντυνάν και σε κέντρο αποκατάστασης, η υγεία του έχει αποκατασταθεί σε ικανοποιητικό βαθμό. Υπενθυμίζεται οτι λίγες ώρες πριν να πάθει το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, έπαιζε τάβλι με τους φίλους του στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και ήταν πολύ ευδιάθετος. Στη συνέχεια πήγε στο σπίτι του για να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί. Κανείς δεν περίμενε ότι το επόμενο πρωινό θα επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη στην οικογένεια Κασιδόκωστα.Όταν το μοιραίο πρωινό πήγε στην οικία του ένα συγγενικό του πρόσωπο νια να τον ξυπνήσει, βρήκε τον δήμαρχο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης με ανακατωσουρες, τότε  ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ οι άντρες του οποίου τον μετέφεραν στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» όπου διαπιστώθηκε η κατάσταση της υγείας του.

Η παραίτηση του υπήρξε ένα γεγονός που ξάφνιασε πολλούς, καθώς ο ίδιος έδειχνε να ανακάμπτει και μάλιστα εξέφραζε την επιθυμία του να επισκέπτεται το δημαρχείο αλλά και να παρίσταται στα δημοτικά συμβούλια. Οι γιατροί ωστόσο είχαν άλλη άποψη και μάλιστα του απαγόρεψαν να ξανασχοληθεί στο μέλλον με τα κοινά για να μην επιβαρυνθεί η υγεία του.

Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας με τον Σπύρο Πανά το 1998

Οι απόψεις γύρω από την παραίτηση του πάλαι ποτέ ισχυρού δημάρχου, Γ. Κασιδόκωστα διίστανται. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι για την ομαλή λειτουργία του Δήμου, ορθώς παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Σπύρο Πανά, προκειμένου να επιλυθούν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος Δήμος.

Η θετική εξελιξη στην υγεία του έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα την οικογένεια, αλλά και τους στενούς συνεργάτες του. Έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, μιλάει και περπατάει όπως τον παλιό καλό καιρό, αλλά με έναν τόνο ηρεμίας... ίσως πολύ πιο διαφορετικά από παλιά, όχι με τον μοναδικό τρόπο που έχει.

Προεκλογική ομιλία στη Βουλιαγμένη

Σήμερα το καθημερινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει υγιεινό πρωινό, περπάτημα και κολύμπι στην πισίνα του σπιτιού του, ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα, παιχνίδια με τους 2 γιούς του, πειράγματα και ήρεμες βόλτες στην Βουλιαγμένη που υπεραγαπά, πάντα με συνοδεία είτε των γιών του είτε κάποιου δικού του ανθρώπου. Ωστόσο έχει πάρει καποια λίγα κιλά καθώς δείχνει να έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά.

Μεταξύ άλλων ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας υπήρξε ο μακροβιότερος και πιο δημοφιλής δήμαρχος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλιαγμένη. Ήταν ο πιο δραστήριος από τα υπόλοιπα έξι αδέλφια της πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας, η οποία ζούσε σε ένα πολύ μικρό σπίτι της περιοχής. Σχολείο πήγε στο δημοτικό του ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης. Η αγάπη του για τη θάλασσα όμως ήταν τόσο μεγάλη, που κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να γίνει άριστος σκιέρ με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Το 1965 έφτιαξε την πρώτη σχολή σκι στον Αστέρα. Με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του κατάφερε να γίνει αγαπητός σε πολλούς πλούσιους επισκέπτες, οι οποίοι μάθαιναν τα μυστικά του σκι από τον ίδιο. Μεταξύ αυτών και η πανέμορφη κόρη ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές του κόσμου, του Καπετάν Γιάννη Λάτση, Μαριάννα. Οι δυο τους, παρά τη διαφορετική κοινωνική τάξη που τους χώριζε, κατάφεραν να ζήσουν έναν δυνατό έρωτα και να αποκτήσουν ένα παιδί, τον Πάρη όπου όταν παντρεύτηκαν  νοίκιαζαν σπίτι στη Θαλείας, στη Βουλιαγμένη. Το 1986 αποφασίζει να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών του «για το καλό του τόπου» όπως χαρακτηριστικά τόνιζε στις προεκλογικές του ομιλίες. Kατάφερε να επανεκλεγεί σε έξι συνεχόμενες αναμετρήσεις, το 1990, το 1994, το 1998, το 2002 και το 2006. Τον Οκτώβριο του 2010 εξελέγη ως ο πρώτος Δήμαρχος του νέου, ενιαίου Δήμου Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης, αναγκάστηκε ωστόσο να παραιτηθεί από τη θέση αυτή το Μάρτιο του 2012.

το βράδυ της νίκης το 1994

Αποκτά ισχυρές γνωριμίες με μεγάλους πολιτικούς άνδρες της χώρας, όπως αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πολλών άλλων.Εν αντιθέσει με την λαμπρή καριέρα του στην πολιτική, η προσωπική του ζωή δέχεται ένα πλήγμα λίγα χρόνια μετά, η σχέση του με τη Μ. Λάτση τελειώνει και ο γάμος τους διαλύεται. Οι δυο τους όμως παραμένουν φίλοι μέχρι και σήμερα, αφού κοινός παρανομαστής στη ζωή τους υπήρξε και θα υπάρχει ο γιος τους Πάρης. Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας όμως απέκτησε άλλον έναν γιο από την πολυετή σχέση του με την Ράνια Κορομηλά.  

Ο αθλητής Γρηγόρης Κασιδόκωστας

Από μικρό παιδί είχε δείξει την αγάπη του για τη θάλασσα και δεν αποχωριζόταν με τίποτα τα νερά της Βουλιαγμένης. Έφηβος πια ασχολείται πιο εντατικά με το πόλο και αγωνίζεται στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Το άθλημα όμως που τον έκανε γνωστό στην πόλη του, αλλά και στη γυναίκα της ζωής του ήταν το θαλάσσιο σκι. Δεν αποχωριζόταν ποτέ τα πέδιλα του σκι και ήταν προφανές πως το άθλημα θα τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή.  Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας έγινε ο ένας από τους καλύτερους δασκάλους του σκι.

σκι στον Αστέρα

Οι παλιότεροι στη Βουλιαγμένη έχουν να λένε για τα "ακροβατικά" που έκανε με τα πέδιλα στον αφρό της θάλασσας κάνοντας φιγούρα στα νεαρά κορίτσια της παραλίας. Γοητευτικός, όμορφος, γυμνασμένος ήταν φυσικό να τραβάει επάνω τα βλέμματα του γυναικείου πληθυσμού. Μια από τις «κατακτήσεις» ήταν η νεαρή τότε Μαριάννα Λάτση.

Ο γάμος και η αντίδραση του πεθερού

Ο κεραυνοβόλος έρωτας τους οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας το 1982, προκαλώντας σεισμό στην κοσμική Αθήνα και πάταγο στο πανελλήνιο. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, τον Πάρη, ο οποίος κάνει πλέον τα πάντα για να ξεπεράσει σε δημοφιλία τους γονείς του. Ο γάμος της Μαριάννας Λάτση με τον Γρηγόρη Κασιδόκωστα συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του πατέρα της νύφης καπετάν Γιάννη Λάτση και τελικά κατέληξε στο χωρισμό  πέντε χρόνια αργότερα, το 1987.

Μέχρι και σήμερα μιλάει για την πρώην σύζυγό του, με τα καλύτερα λόγια:  «Είναι μια πολύ καλή κοπέλα. Ακόμα την αισθάνομαι γυναίκα μου. Είναι πολύ απλός άνθρωπος. Ήμουνα τυχερός που πέρασα και είμαι ακόμα σε αυτή την οικογένεια». Λίγα χρόνια αργότερα άγνωστο είναι εαν ξαναπαντρεύτηκε αλλά απέκτησε ακόμη ένα γιό, τον Αλέξανδρο.

Από δάσκαλος ... δήμαρχος

4 χρόνια μετα από το γάμο του, ο δάσκαλος σκι της Βουλιαγμένης αποφάσισε να ασχοληθεί πιο εντατικά με τον τόπο του. Εθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος και εξελέγη για πρώτη φορά το 1986. Από τότε δεν έχει εγκαταλείψει ποτέ τη θέση του, καθώς απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση των συμπολιτών του και επανεκλέγεται συνεχώς, μετρά 7 νίκες, με ποσοστά... δικτατορικών καθεστώτων.

Το όνειρο της νέα Μεσογειακής Ριβιέρας

Το όραμα του ήταν να μετατρέψει τη Βουλιαγμένη στο Μονακό της Αττικής. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του: «Ολόκληρη η περιοχή είναι πρόκληση. Είναι το "μάτι του Θεού". Έχει μια υπέροχη παραλία με καθαρά νερά, μήκους 10 χιλιομέτρων. Η περιοχή αυτή δικαιούται και μπορεί να γίνει μια νέα Μεσογειακή Ριβιέρα. Αυτό -έλεγε τότε ότι ήταν- το νέο μεγάλο του στοίχημα. Μια Αθηναϊκή Ριβιέρα, τουλάχιστον εφάμιλλη, την χαρακτηριζε ανώτερη, από τη Γαλλική και την Ιταλική Ριβιέρα. Μάλιστα, οραματίζοταν μία αδελφοποίηση με τις περιοχές αυτές, μία στενή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Έλεγε χαρακτηριστικά: θα έβλεπα, ίσως, μία κοινή προβολή και για τις τρεις Μεσογειακές Ριβιέρες σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και δραστηριότητες. Υγεία να έχουμε και θα τα λέμε...».

Προεκλογική ομιλία Βουλιαγμένη 2010

Ηταν ο Δήμαρχος που προστάτευσε δυναμικά τη φυσιογνωμία της περιοχής, μειώνοντας το συντελεστή δόμησης, καταργώντας την πιλοτή στις πολυκατοικίες και επιβάλλοντας την κεραμοσκεπή στις κατοικίες. Διεκδίκησε με επιτυχία σημαντικές εκτάσεις για το Δήμο και κατάφερε να διατηρήσει το βουνό της Φασκομηλιάς ως προστατευόμενης περιοχής, εφαρμόζοντας τους όρους που ισχύουν για τη λίμνη της Βουλιαγμένης.

Επί δημαρχίας του, η Βουλιαγμένη έγινε ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας που ίδρυσε Γραφείο Πολεοδομίας και ο πρώτος Δήμος που απέκτησε Δημοτική Αστυνομία.

Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας παραμένει ο Δήμαρχος που δεν δίστασε να συγκρουστεί με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να διατηρήσει τον οικιστικό χαρακτήρα της Βουλιαγμένης και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών του. Δίνοντας καθημερινές μάχες, πέτυχε να κρατήσει μακριά από τη Βουλιαγμένη δραστηριότητες και συμφέροντα που οδήγησαν στην «τσιμεντοποίηση» άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου.

 

Το βράδυ της νίκης τον Νοέμβριο 2010

Τέλος σημειώνεται ότι πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι:  Γρηγόρης Κασιδόκωστας στον Δήμο, δεν θα ξανα υπάρξει έτσι, με αυτή την αυθεντικότητα, αυτό το θάρρος... κανείς δε μπορεί να ξεχάσει τις βόλτες με το μηχανάκι του στη Βουλιαγμένη τη νύχτα και να φωνάζει στους καταστηματάρχες να κλείσουν τη μουσική γιατί ενοχλείται ο κόσμος. Όλα τα παιδιά της Βουλιαγμένης τα λάτρευε, τα ήξερε ένα προς ένα και τα πείραζε. Πότε δεν καβάλησε το καλάμι και ποτέ δεν ξεχνούσε από που ξεκίνησε. Είναι χαρακτηριστικό ότι έβαζε την αστυνομία να βάζει κλήσεις  στους γιούς του προκειμένου να μάθουν να μη παρκάρουν όπου θέλουν.... Αυτός είναι και δεν επαναλαμβάνεται σε όποια έκδοση... !!

Προεκλογική ομιλία Βουλιαγμένη 2002

Δείτε χαρακτηριστικά video:

 


casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube