Τέσσερις εκπαιδευτικοί έχουν συλληφθεί στην Αττική και τρεις στην επαρχία, τα τελευταία πέντε χρόνια, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Αυτά τα ονόματα ζητούσε ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος από τον διοικητή της αρμόδιας υπηρεσίας κ. Μανώλη Σφακιανάκη, με αφορμή, επιστροφή κατηγορούμενου εκπαιδευτικού, όπως και άλλων που έχουν επανέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος των κατηγορουμένων, με τις υποθέσεις τους να εκκρεμοδικούν. Οι περισσότεροι από αυτούς τέθηκαν σε αργία, ωστόσο μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επανήλθαν στις... τάξεις, καθώς οι υποθέσεις τους αναμένεται να καθυστερήσουν έως και 8 χρόνια έως ότου τελεσιδικήσουν.
Κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς φαίνεται πως έχουν επικαλεστεί ερευνητικούς λόγους για την κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας
Κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς φαίνεται πως έχουν επικαλεστεί ερευνητικούς λόγους για την κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ή τουλάχιστον αυτή είναι η υπερασπιστική τους γραμμή. Χθες, ο ταξίαρχος κ. Μανώλης Σφακιανάκης έστειλε και τις επτά υποθέσεις εκπαιδευτικών στην Εισαγγελέα κ. Παναγιώτα Φάκου, η οποία έστειλε τα ονόματα των τεσσάρων εκπαιδευτικών που είχαν συλληφθεί στην Αττική, στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, για «δική του χρήση».
Ενδεικτικές περιπτώσεις, ήταν η σύλληψη 53χρονου δάσκαλου σε δημοτικό σχολείο στο Κιλκίς, τον Οκτώβριο του 2012. Μαζί του συνελήφθη και ο 25χρονος γιος του, που πιθανόν είχε χρησιμοποιήσει τη σύνδεση διαδικτύου, η οποία ήταν στο όνομα του πατέρα του, για να κατεβάσει υλικό παιδικής πορνογραφίας. Ο εκπαιδευτικός «πήρε επάνω του» την κατοχή του αηδιαστικού υλικού. Την ίδια χρονιά, στο Ρέθυμνο, συνελήφθη 45χρονος εκπαιδευτικός, ο οποίος έμενε σε ξενοδοχείο και ντυμένος με... γυναικεία ρούχα, προκαλούσε δύο 20χρονους που έμεναν σε απέναντι κτίριο. Στην κατοχή του βρέθηκαν συσκευές δεδομένων με υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Το 2009, ανάμεσα στους 55 συλληφθέντες, μεγάλης διαδικτυακής αστυνομικής επιχείρησης ήταν ένας καθηγητής σε γυμνάσιο της Γλυφάδας και ένας 40χρονος επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο επίκουρος καθηγητής είχε αρνηθεί την κατοχή τέτοιου υλικού, ωστόσο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές του είχαν βρεθεί 5.000 αρχεία παιδικής πορνογραφίας.
Σε άλλη περίπτωση, γυναίκα εκπαιδευτικός στα Χανιά, είχε κατηγορηθεί για αποπλάνηση και βιασμό κατ’ εξακολούθηση ενός 13χρονου μαθητή της. Το παιδί εμφανιζόταν διαρκώς «εξουθενωμένο» και με κακές σχολικές επιδόσεις. Οι γονείς του απευθύνθηκαν σε γιατρούς, οι οποίοι διέγνωσαν το «πρόβλημα». Ακολούθησε η παρακολούθηση του μαθητή και η αποκάλυψη των ενεργειών της δασκάλας του, που τον είχε προσεγγίσει μέσω Facebook. Στην κατοχή της είχε βρεθεί υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Αναμένεται με ενδιαφέρον, τι θα ειπωθεί σχετικά, στη σημερινή παρουσίαση στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τον αρμόδιο υπουργό, παρουσία και του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, όπου θα τεθεί σε πρώτη εφαρμογή από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το διαδραστικό πρόγραμμα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.
Εν τω μεταξύ 20.000 παιδιά την ημέρα σε όλο τον κόσμο δεν θέλουν να πάνε σχολείο, καθώς έχει παραβιαστεί η ασφάλεια του υπολογιστή τους, είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο ταξιάρχος Μανώλης Σφακιανάκης διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Πρόσθεσε δε: «Δεν θέλω τα παιδιά μας να γίνουν φοβικά με το ίντερνετ. Κατά 98% έχει θετικά στοιχεία, αυτό το 2% θα καταπολεμήσουμε προκειμένου να κάνουμε την πλοήγηση ασφαλή». Εδωσε επίσης στη δημοσιότητα ειδική πλατφόρμα ενημέρωσης των σχολείων και την υπόσχεση οτι δεν θα ποινικοποιούνται οι «ζαβολιές» που κάνουν οι μαθητές μεταξύ τους στέλνοντας ως αστυνομία φακέλους στους εισαγγελείς. Εχοντας ως οδηγό το μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, για μηδενική ανοχή στην παιδική πορνογραφία έδωσε στον υπουργό Παιδείας λίστα με ονόματα εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις και αφορούν σε 8-9 άτομα. Εως την Παρασκευή όλοι θα είναι εκτός εκπαίδευσης, διαβεβαίωσε ο κ. Λοβέρδος, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι ένας απο αυτούς επανήλθε ως αξιολογητής βιβλίων, με αίτηση στο διαδίκτυο και βέβαια απομακρύνθηκε.
Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια στο διαδίκτυο πολύτιμη βοήθεια σε μαθητές-χρήστες του διαδικτύου δίνει πλατφόρμα της Ελληνικής Αστυνομίας με το όνομα CyberKids, που σε συνεργασία με τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Παιδείας θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν το διαδίκτυο. Επίσης ειδικό «κουμπί» στην πλατφόρμα CyberKids, για πρώτη φορά παγκοσμίως, θα λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο δίνοντας βοήθεια σε όποιον μαθητή δεν ξέρει πώς να χειριστεί καταστάσεις μέσα από το Ιντερνετ.
Ηδη, περισσότεροι από 2500 γονείς και μαθητές έχουν πατήσει το alert από την πλατφόρμα CyberKids, προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια από κάποιο έμπειρο αστυνομικό για θέματα που αφορούν σε παρενοχλήσεις στο διαδίκτυο.