Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός για το Ελληνικό στον οποίο πλειοδότησε επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,00% του ομίλου Λάτση. Η αίτηση ανάκλησης της αρχικής απόφασης του Ζ’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατατέθηκε την Τετάρτη από τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Η υπόθεση του Ελληνικού είναι μία από τις εκκρεμότητες του ΤΑΙΠΕΔ με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο προ ημερών έδωσε το πράσινο φως για τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και Cosco. Η κατάσταση με το Ελληνικό πάντως είναι περισσότερο πολύπλοκη, καθώς το κλιμάκιο θεώρησε πως στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τροποποιήθηκαν ουσιώδεις όροι. Σύμφωνα με τους δικαστές, συνιστά παραβίαση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφού δεν επιτρέπεται τροποποίηση ουσιωδών όρων της σύμβασης που περιλαμβάνονται στη δημοσιευμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς ειδική πρόβλεψη που να αναφέρει το ενδεχόμενο μεταβολής της σύμβασης.
Οι συγκεκριμένοι όροι προέβλεπαν πως το ΤΑΙΠΕΔ θα κρατήσει μειοψηφικό ποσοστό της Ελληνικό Α.Ε. ώστε να έχει ανάλογη συμμετοχή στην απόδοση της επένδυσης. Στην τελική φάση οι όροι άλλαξαν και τώρα προβλέπεται πως το ελληνικό δημόσιο θα λαμβάνει το 30% των κερδών, αλλά μόνο αφού ο επενδυτής του Ελληνικού εξασφαλίσει απόδοση κεφαλαίων 15%. Επίσημη απάντηση δεν υπάρχει από τη διοίκηση του Ταμείου, αλλά κύκλοι που παρακολουθούν τη διαδικασία θεωρούν πως η συγκεκριμένη αλλαγή δεν ήταν ουσιώδης, όπως θεώρησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και διάφοροι παράγοντες της αγοράς. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού πάντως αναφέρεται ρητά πως θα πωληθεί πλειοψηφικό πακέτο.
Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης της Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,00%, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου είχε υποστηρίξει πως «το ελληνικό δημόσιο θα απαντήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο». Ο κ. Αθανασίου απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για το θέμα, αλλά είπε πως η εταιρεία «σέβεται στο ακέραιο όλες τις συμβάσεις που έχει ο όμιλος με το ελληνικό δημόσιο», όπως για παράδειγμα στη Μαρίνα Φλοίσβου.