Την ώρα που η σκαπάνη των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη αποκαλύπτει ένα μνημείο παγκοσμίου ενδιαφέροντος, χρυσοθήρες και αρχαιοκάπηλοι έχουν επιδοθεί σε ένα απίστευτο κυνήγι θησαυρού, θέτοντας σε κίνδυνο την πολιτιστική κληρονομιά μας. Μέχρι και στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου έσκαψαν, εκεί όπου δεσπόζει ο Ναός του Ποσειδώνα, βεβηλώνοντας ένα ξωκλήσι, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί αν κατάφεραν να βρουν ή όχι τον θησαυρό που αναζητούσαν. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να ξεθάψουν οστεοθήκη και να εγκαταλείψουν τα λείψανα δημιουργώντας πλήθος σεναρίων για την ταυτότητα και τους σκοπούς τους.
Η ιστορία του Σουνίου αποκαλύφτηκε πριν από μερικές ημέρες και το μυστήριο πυκνώνει καθώς έπειτα από έρευνες της Αστυνομίας βρέθηκαν οι απόγονοι του θανόντος, τα λείψανα του οποίου ήταν στην οστεοθήκη, αποκαλύπτοντας ότι πριν από μερικά χρόνια άγνωστοι είχαν αρπάξει και πάλι τη συγκεκριμένη οστεοθήκη και την είχαν εξαφανίσει πιστεύοντας ότι περιείχε χρυσά νομίσματα. Και αυτό γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή κόπηκαν τα πρώτα χρυσά και αργυρά νομίσματα της χώρας και έκτοτε ο θρύλος λέει ότι κάποιοι φρόντισαν να κρύψουν συγκεκριμένα κομμάτια ανεκτίμητης αξίας σε τάφους ή ναούς του Σουνίου.
Οι επίδοξοι αρχαιοκάπηλοι δεν δίστασαν να σπάσουν τα πλακάκια κάτω από την Αγία Τράπεζα, μέσα στο ιερό, προκειμένου να βρουν θησαυρό. Στη συνέχεια μπάζωσαν το σημείο και εξαφανίστηκαν αφήνοντας δίπλα, μέσα σε ένα κιβώτιο, έναν σκελετό θανόντος το 1967...
Παράνομες ανασκαφές παντού
Πληροφορίες από τις αστυνομικές αρχές αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει έξαρση του φαινομένου των παράνομων ανασκαφών, που σε πολλές περιπτώσεις αποκαλύπτονται ύστερα από πολλούς μήνες. Και αυτό γιατί σαρώνουν σημεία σε ερημικές περιοχές που δύσκολα επισκέπτεται κανείς και μόνο όταν κάποιοι κυνηγοί ή κάτοικοι της περιοχής βρεθούν εκεί, καταγγέλλονται στην Αστυνομία τα ύποπτα περιστατικά. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην υπόθεση του Σουνίου όταν μια γυναίκα είχε πάει βόλτα με τον σκύλο της κοντά στον Ναό του Ποσειδώνα. Περνώντας την ξύλινη πόρτα της εγκαταλειμμένης εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου για να προσευχηθεί, αυτό που αντίκρισε τη συγκλόνισε.
Κάποιοι είχαν περάσει από τον ναό στον χώρο του ιερού, είχαν σπάσει τα πλακάκια κάτω από την Αγία Τράπεζα και είχαν ανοίξει μια τρύπα διαμέτρου περίπου ενός μέτρου. Στη συνέχεια μπάζωσαν και πάλι το σημείο, αφήνοντας όμως δίπλα ένα μεταλλικό κιβώτιο. Η γυναίκα, έντρομη, κάλεσε την Αστυνομία και αστυνομικοί του Α.Τ. Λαυρίου έφτασαν στο σημείο και ερεύνησαν τον χώρο. Οπως προέκυψε, πρόσφατα κάποιοι αναζητούσαν κάτι συγκεκριμένο, χωρίς όμως να είναι σε θέση να αποδείξουν αν οι αρχαιοκάπηλοι πήραν αυτό που ζητούσαν. Η ύπαρξη, δίπλα ακριβώς, της οστεοθήκης οδήγησε στο αρχικό συμπέρασμα ότι πιθανόν αυτή ήταν θαμμένη μέσα στο ιερό του ναού...
Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσουν και στη συνέχεια να επικοινωνήσουν με απογόνους του ανθρώπου που φέρεται να έχει αποβιώσει από το 1967. Πράγματι, έπειτα από έρευνες πολλών ημερών βρέθηκε η κόρη του εκλιπόντος η οποία έκανε μια αποκάλυψη στους αστυνομικούς που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ισχυρισμό της, ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης κτημάτων στην περιοχή του Σουνίου και απεβίωσε πριν από 47 χρόνια. Το 1974 έγινε η εκταφή και η τοποθέτηση των οστών του στο μεταλλικό κιβώτιο το οποίο και θάφτηκε σε περιβάλλοντα χώρο του ιερού ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Το απίστευτο είναι ότι όταν πριν από μερικά χρόνια κάποιοι χρυσοθήρες ψάχνοντας για χρυσά νομίσματα στο Σούνιο βρήκαν το μεταλλικό κιβώτιο, το πέρασαν για το μπαούλο με θησαυρό και το πήραν μαζί τους. Για αρκετά χρόνια, όπως είπε στην Αστυνομία η κόρη του εκλιπόντος, το κιβώτιο είχε εξαφανιστεί. Ξαφνικά, άγνωστοι χτυπάνε τον ιερό ναό και φεύγοντας αφήνουν τη λειψανοθήκη δίπλα από την Αγία Τράπεζα.
Οπως λέει η κόρη του εκλιπόντος, τα οστά του πατέρα της χάθηκαν μαζί με το μεταλλικό κουτί πριν από μερικά χρόνια, όταν πάλι κάποιοι έψαχναν αρχαίους θησαυρούς στο Σούνιο. Πλέον επέστρεψαν με τον ίδιο μυστηριώδη τρόπο!
Η περιοχή κοντά στα μεταλλεία του Λαυρίου είχε επιλεγεί για να κατασκευαστούν τα πρώτα χρυσά νομίσματα, ενώ ένα τρίγωνο που ξεκινάει από την Κερατέα και φτάνει μέχρι το Σούνιο, τον Ναό του Ποσειδώνα και το Θωρικό προσελκύει το ενδιαφέρον πάσης φύσεως χρυσοθήρων και αρχαιοκάπηλων. Δεν υπάρχει σημείο που να μην έχει ψαχτεί από τους επιτήδειους, καθώς υπάρχουν φήμες ότι εκεί έχουν θαφτεί και πολλές χρυσές λίρες από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την οστεοθήκη του Σουνίου, οι αστυνομικοί λένε ότι έχουν έρθει σε επαφή με τους συγγενείς του εκλιπόντος και έχουν ζητήσει να την παραλάβουν, προς το παρόν όμως παραμένει στο Τμήμα. «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι για όλες τις δουλειές. Οι συνάδελφοι έκαναν αυτό που έπρεπε: βρήκαν τους απογόνους του πριν από 47 ολόκληρα χρόνια εκλιπόντα και τους ενημέρωσαν προκειμένου να παραλάβουν τα οστά του δικού τους ανθρώπου. Αξίζει να επισημάνουμε ότι όλη η περιοχή της Λαυρεωτικής παρουσιάζει ενδιαφέρον για κάθε είδους κυνηγούς θησαυρών. Μάλιστα στο παρελθόν έχουν συλληφθεί στην Κερατέα αρχαιοκάπηλοι σε στοές μεταλλίων, στο δε Λαύριο πολλές φορές βρέθηκαν σημάδια, στοές και λαγούμια, που προφανώς προήλθαν από δραστηριότητα θησαυροκυνηγών», επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης των Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης.