Ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, θα παραστεί αύριο, Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα με τίτλο: «41η Επέτειος του Πολυτεχνείου», με ανέκδοτες φωτογραφίες από τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 15 έως και τις 24 Νοεμβρίου στο Παλαιό Δημαρχείο (Σάκη Καράγιωργα 2 και Διαδόχου Παύλου). Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν νοερά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, από το 1961 μέχρι και τη μεταπολίτευση. Μεταξύ των περίπου εκατό φωτογραφιών που θα εκτεθούν συγκαταλέγονται φωτογραφίες από τη βασιλική οικογένεια, την αποστασία, την επταετία, τις δύο εξεγέρσεις στη Νομική, τη σύλληψη Παναγούλη μετά την απόπειρα δολοφονίας Παπαδόπουλου, την άφιξη και την ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1961 στο Πρακτορείο Φωτογραφικών Επικαίρων «Ένωση». Το 1964 αποδέχτηκε πρόταση συνεργασίας με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της καριέρας του, το 1998. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας αποτύπωσε κάθε είδους γεγονότα της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας. Το 2008 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής.
O κ. Παπανικολάου, με αφορμή την έκθεση του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, δήλωσε σχετικά:
«Κάθε εικόνα κρύβει και μια ιστορία. Αν μάλιστα, έχει τραβηχτεί από τη φωτογραφική μηχανή του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, ενός σπουδαίου Γλυφαδιώτη, τότε η αξία είναι δεδομένη. Αποτελεί τιμή για το Δήμο Γλυφάδας να φιλοξενεί έκθεση με σπάνιες φωτογραφίες από το Πολυτεχνείο – και όχι μόνο - στο παλαιό Δημαρχείο της πόλης μας, τιμώντας την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών κατά του δικτατορικού καθεστώτος και την προάσπιση των πανανθρώπινων ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.»
Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας είναι ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που κατάφερε να απαθανατίσει τη στιγμή της εισόδου του τανκ στο Πολυτεχνείο το 1973 και μαζί με το φιλμ των 35 δευτερολέπτων του Ολλανδού οπερατέρ Άλμπερτ Κουράντ, αποτέλεσαν τα μοναδικά ντοκουμέντα και διέψευσαν τις αρχικές δηλώσεις της αστυνομίας ότι «στο Πολυτεχνείο δεν συνέβη το παραμικρό».
Μιλώντας στην web tv του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιγράφει την δραματική στιγμή της εισβολής του τανκ:
«Tρεις παρά πέντε, παρά τέσσερα λεπτά βλέπω ξαφνικά να γυρίζει ο πυργίσκος στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ κοίταζε την είσοδο του Πολυτεχνείου και όχι μόνο αυτό αλλά έκανε και όπισθεν. Aμέσως μετά ανέβηκε στο απέναντι πεζοδρόμιο, φουλάρισε τις μηχανές και με όση ιπποδύναμη είχε, πήγε χτύπησε την κύρια είσοδο του Πολυτεχνείου. Δεν έπεσε αμέσως η πόρτα. Πέσανε όμως όσοι από τους φοιτητές ήταν πάνω στα κολωνάκια δεξιά και αριστερά. Το επικίνδυνο ήταν ότι πίσω από την πόρτα υπήρχαν πολλοί φοιτητές» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας
Οι φωτογραφίες του λίγες ώρες μετά, έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω του πρακτορείου Associated Press.
«Επί 37 χρόνια φωτογραφίζω την φρίκη του πολέμου», λέει και συνεχίζει: «Τα μάτια μου έχουν δει πολύ χειρότερα πράγματα. Η μηχανή μου έχει απαθανατίσει χιλιάδες νεκρούς ανά την υφήλιο. Όμως με το Πολυτεχνείο οφείλω να ομολογήσω ότι συγκλονίστηκα και αυτό γιατί συνέβαινε στην πατρίδα μου, στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου. Αισθάνεσαι τελείως διαφορετικά και το λέω με μεγάλη συγκίνηση».
Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις φωτογραφίες του Πολυτεχνείου.