Με πανηγυρικό και εορταστικό τρόπο γιορτάστηκαν στις 21 Νοεμβρίου τα Εισόδια της Θεοδόκου στον ομώνυμο βυζαντινό Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο κτήμα των Τραχώνων στον Άλιμο. Το εκκλησάκι επισκέφτηκαν, μεταξύ άλλων και ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλος, η βουλευτής της Β΄ Αθηνών κ. Ν. Βαλαβάνη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Καπάταης, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Α. Κονδύλης, η επικεφαλής του Άνω Κάτω Καλαμάκι κ. Ε. Μπελιά, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι του Αλίμου και άλλων Δήμων, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, αλλά και περίπου 2.200 κάτοικοι της περιοχης.
Σε όλους τους επισκέπτες προσφέρθηκε κέρασμα που είχαν ετοιμάσει φίλες του Ναού.
Στο διήμερο των εόρτιων, εκκλησιάστηκαν στο «φυλακισμένο» Βυζαντινό εκκλησάκι πλήθος κόσμου. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο εκκλησιασμός μαθητών που, σύμφωνα με τις σχολικές καταστάσεις, ξεπέρασαν τους επτακόσιους μαθητές.
Τη θεία λειτουργία τέλεσε ο πατέρας Διονύσιος , ο οποίος συμμετέχει ενεργά στο δικαίωμα της πρόσβασης των κατοίκων στο χώρο και στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που χρονολογείται από τους βυζαντινούς χρόνους, καθώς η Γερμανική εταιρεία ΜΑΚΡΟ που είναι ιδιοκτήτρια του κτήματος, είχε απαγορεύσει την είσοδο σ' αυτό και με απόφαση του δικαστηρίου οι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται το χώρο και την εκκλησία.
Το 1992 το κτήμα πουλήθηκε από τους κληρονόμους του Γερουλάνου στην Γερμανικών συμφερόντων εταιρεία ΜΑΚΡΟ.
Σημειώνεται ότι το ιστορικό εκκλησάκι άνοιξε τις πύλες του για τον κόσμο το περασμένο Οκτώβριο (δείτε εδώ:http://notosnet.gr/toy-topoy-mas/item/1956-panigyriki-theia-leitourgia-sto-ekklisaki-ton-eisodion-tis-theotokou-ston-alimo )και σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου στο εκκλησάκι κάθε 1η και 3η Πέμπτη θα επιτρέπεται να τελείτε Θ.Λειτουργία.
Το Βυζαντινό εκκλησάκι είναι το μοναδικό ακέραια σωζόμενο μνημείο στα νότια προάστια με τον σπάνια Αρχιτεκτονικό του τύπο τον ελεύθερο σταυρού με τρούλο που χρονολογείται στον δέκατο τρίτο αιώνα μ.Χ. Οι Αγιογραφίες είναι μοναδικές και ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.
Στα πέριξ του ναού και εντός του κτήματος βρίσκεται θαμμένο το κέντρο του αρχαίου αθηναϊκού δήμου Ευωνύμου. Ο χώρος, ο οποίος δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά, σύμφωνα με τα ευρήματα, έχει κατοικηθεί ήδη από τον 11ο αιώνα π.Χ. Στα όρια του κτήματος περνάει και ένα από τα εναπομείναντα ρέματα της Αττικής, το ρέμα Τράχωνες.
Η είσοδος γίνεται από την οδό Αρχαίου Θεάτρου 7 (κοντά στο γήπεδο Τραχώνων) ή από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή (απέναντι από το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο).
με πληροφορίες από isodiatrachones.blogspot