Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα φάρμακα ήταν μεν γνήσια, αλλά δεν έφεραν τα νόμιμα παραστατικά, ενώ πολλά δεν είχαν κουπόνια.
Ορισμένα από τα “ψευδεπίγραφα” σκευάσματα, είχαν κλαπεί από νοσοκομεία ή από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και άλλα είχαν αγοραστεί από φαρμακεία.
Προορίζονταν για εξαγωγές, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν πολλά σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά και έχουν μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό.
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης (φωτό) έχει δώσει εντολή να συμβάλλουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού στην έρευνα που διενεργεί η οικονομική αστυνομία.
Τα κλιμάκια του ΕΟΦ διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες αποθήκευσης των εν λόγω φαρμάκων ήταν άθλιες και πως σκευάσματα που χρειάζονταν ψυγείο, φυλάσσονταν σε απλά ράφια και σε κακές συνθήκες υγιεινής.
Νοθεία
Την Κυριακή, οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο Έλληνες, έναν 41χρονο και μία 39χρονη, στο σπίτι των οποίων εντοπίστηκαν τα φάρμακα, αξίας 22.707 ευρώ.
Σε βάρος τους, σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για νοθεία, καθώς στο σπίτι τους βρέθηκαν συνολικά 2.051 συσκευασίες φαρμάκων, που περιείχαν 150.947 δισκία και φιαλίδια, από περίπου 67 διαφορετικά είδη φαρμάκων, υλικά συσκευασίας, καθώς και έντυπα υλικά.