Είναι γεγονός... το ιστορικό καφέ-εστιατόριο "Ωκεανίδα" στη Βουλιαγμένη, επί της Απόλλωνος άνοιξε εδώ και 15 ημέρες και λειτουργεί με τα ίδια άτομα και με το ίδιο decor έχοντας την μαγική θέα του Λαιμού της Βουλιαγμένης.
Η επιχείρηση που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1970 είχε κλείσει τα τελευταία 2 χρόνια λόγω κωλύματος με το δημόσιο, το οποίο φαίνεται ότι ξεπεράστηκε μετά και από την αναστολή από την ΕΤΑΔ για τον διαγωνισμό της πλαζ Βουλιαγμένης.
Τον περασμένο Ιούνιο...
Ο Χάρης Γιαννακός, μισθωτής του ακινήτου της «Ωκεανίδας», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Το ακίνητο καταρρέει για χάρη μιας ιδιωτικοποίησης». Σύμφωνα με το μισθωτή της «Ωκεανίδας», η οποία χτίστηκε τη δεκαετία του '60 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, «η επί της ουσίας αδικαιολόγητη σφράγιση του κτηρίου έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να έχει χάσει περίπου 200.000 ευρώ από ενοίκια -σημειωτέον ότι το μίσθωμα ανεβαίνει 10% το χρόνο-, 100.000 από ΦΠΑ, 150.000 από καταβολές στο ΙΚΑ, 300.000 από φόρους εισοδήματος. Επιπλέον στερεί την εργασία από 20 οικογένειες».
Ο κ. Γιαννακός χαρακτηρίζει «ύποπτη» και «επιζήμια» την απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ κ. Δούνη να διακοπεί η λειτουργία του μοναδικού καταστήματος εστίασης στην Ακτή. «Μας έκαναν έξωση επειδή δήθεν δεν καταβάλλαμε μισθώματα. Ενας χρόνος έχει περάσει από την έξωσή μας και κανένας δεν διεκδίκησε αυτά τα υποτιθέμενα οφειλόμενα μισθώματα που αγγίζουν το ποσό των 340.000 ευρώ».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «φαινόμασταν να χρωστάμε επειδή κάποιες χρεώσεις δεν είχαν συμψηφιστεί» γι' αυτό και έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας την απόφαση της ΕΤΑΔ ως παράνομη. Ο συμψηφισμός αφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, «αχρέωστες» καταβολές «για σύμβαση που είχαμε με τα κυλικεία της παραλίας παλαιότερα. Τα μισθώματα είναι σήμερα με τους νόμιμους τόκους πέραν των 350.000 ευρώ. Επανειλημμένα του ζητούσαμε να τα συμψηφίσει».
Από την πλευρά της η ΕΤΑΔ, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γρηγόρη Δούνη, ισχυρίζόταν ότι «δεν ισχύει το ζήτημα του συμψηφισμού» και υποστηρίζει ότι «προφανώς έχουμε ζητήσει τα χρήματα. Εχει βγει άλλωστε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία ο μισθωτής έπρεπε να φύγει γιατί δεν είχε πληρώσει». Ο ίδιος, σχολιάζοντας τη μεγάλη ζημία που επιφέρει το λουκέτο στην «Ωκεανίδα», λέει ότι «απώλεια θα υπήρχε αν εισπράτταμε τα μισθώματα. Αυτοί το διαχειρίζονταν "δωρεάν", χωρίς να πληρώνουν. Ωστόσο η πλαζ δουλεύει, δεν έκλεισε ποτέ. Δεν μπορούσαμε να μισθώσουμε το χώρο για μία σεζόν, ποιος επενδυτής θα ρίξει χρήματα για ένα καλοκαίρι; Σήμερα η κατάσταση είναι χάλια. Οι προηγούμενοι μισθωτές δεν είχαν κάνει καμία ανακαίνιση».
Επιμένει ο κ. Γιαννακός: «Η απόφαση της ΕΤΑΔ δεν σχετίζεται με τη μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων αυτής, όπως καταγγέλλεται, αλλά με μεθοδεύσεις οι οποίες αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων». Από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 2007, όταν δώσαμε 70.000 ευρώ και αλλάξαμε πατώματα». Αναφερόμενος στη διευθέτηση πληρωμών λέει «πώς αποδεικνύει ο κ. Δούνης ότι μας ζήτησε τα χρέη; Επί δύο χρόνια συνεχόμενα, δεν μας έστειλε παρά δύο εξώδικα για να βγούμε από το κτήριο και δεν μας κάλεσε να κάνουμε έναν συμψηφισμό των χρεών, ούτε μας έδωσε διαταγή πληρωμής».
Πίσω στα '70s....
«Το παραλάβαμε καμένο, και ο πατέρας μου είχε δώσει 15 εκατ. δραχμές τότε. Είχε καεί επί χούντας», λέει ο κ. Γιαννακός. Η ανακαίνιση επισπεύσθηκε μετά τη μεταπολίτευση με εντολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου ήταν αγαπημένο στέκι και έτσι βγήκε σε διαγωνισμό. Ιστορίες ρετρό, που παραπέμπουν σε σκηνικό ταινίας του Φίνου -άλλωστε οι εγκαταστάσεις της αποτέλεσαν συχνά σκηνικό για ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Σταρ του σινεμά περιδιαβαίνουν την Ακτή, πιτσιρικάδες ζητούσαν αυτόγραφα, πολιτικοί δειπνούσαν στο εστιατόριο. Θυμούνται οι σημερινοί 45ρηδες πως έτρεχαν με τα ποδήλατα ώς την πλαζ, την ώρα που εργάτες κατασκεύαζαν τα μονοπάτια από κοχύλια, για να γεμίσουν μ' αυτά τις τσέπες τους.
Στα ίδια μονοπάτια, λίγα χρόνια αργότερα, οι greek lovers έδιναν μάχη με σφυρίγματα σε ξένες τουρίστριες και εξασκούσαν τις ξένες γλώσσες... Τι μέλλει γενέσθαι; Η «Ωκεανίδα» δεν πρόλαβε να παρακμάσει. Ακόμα και στην κρίση παρέμεινε δημοφιλής. Τα τελευταία δύο χρόνια, συστηματικά απαξιώνεται. Το πιθανότερο είναι πως ο νέος ανάδοχος θα σημάνει το τέλος μιας εποχής. Αλλωστε φήμες λένε ότι δεν θα μιλάει ελληνικά.