Πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 27 Ιανουαρίου, όπως είχε προαναγγείλει ο δήμος Γλυφάδας, εκταφή στο παράνομο Κοιμητήριο που είχε δημιουργήσει στην Α” Ζώνη του Υμηττού ο τέως δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κόκκορης.

Παρουσία Εισαγγελέως, Αστυνομικών, Ιερωμένων του αντιδημάρχου Πόλης του Δήμου Γλυφάδας Γιάννη Τζούβελη και του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος Μάριου Κασέρη, έγινε η εκταφή των ενταφιασμένων νεκρών στο παράνομο Κοιμητήριο που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η δημιουργία του εν λόγου νεκροταφείου ήταν απόλυτα παράνομη, και ο δήμος Γλυφάδας πλήρωσε πρόστιμο 103.500 ευρώ το οποίο αφορά την κατασκευή και λειτουργία νεκροταφείου στον Υμηττό, στη θέση «Πατητήρι». Οι παραβάσεις που εντόπισαν οι ελεγκτές αφορούν την κατασκευή και λειτουργία του νεκροταφείου χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση σε έκταση ειδικής προστασίας, την κατάληψη δημόσιας δασικής έκτασης κηρυχθείσας αναδασωτέας, εργασίες σε επιχωματωμένο ρέμα με κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων αλλά και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Τζούβελη, οι σοροί που θα απομακρυνθούν, θα επανενταφιασθούν στο παλαιό Κοιμητήριο του Δήμου Γλυφάδας.

 

Επιστολή προς Δήμαρχο Γλυφάδας Γεώργιο Παπανικολάου που κοινοποιείται και στην εισαγγελία Αθηνών, απέστειλε η δημοτική παράταξη «Δυνατή Γλυφάδα» του πρώην δημάρχου Κώστα Κόκκορη, αναφορικά με την εκταφή νεκρών στο παράνομο κοιμητήριο Γλυφάδας.

Αξίζει να αναφερθεί πως η δημοτική παράταξη «Δυνατή Γλυφάδα» αντιτίθεται σφόδρα στις αποφάσεις του δήμου περί του κοιμητηρίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκορης υποστηρίζει πως η νέα Δημοτική Αρχή, αντί να συνεχίσει την πλήρη ανάπτυξη του Κοιμητηρίου, το εγκατέλειψε και προσπαθεί να βρει λύση στο χώρο του στρατοπέδου της Αεροπορίας, που το μόνο που προσφέρει είναι η ενίσχυση συγκεκριμένων πολιτικών τους φίλων.

Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή.

«Τις τελευταίες ημέρες, δεχθήκαμε στα γραφεία της παράταξης μας «ΔΥΝΑΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ» συγκεκριμένες καταγγελίες από δημότες του Δήμου μας ότι, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015 ο Δήμος Γλυφάδας, υπό τη δική σας διοίκησή, θα προβεί σε εκταφή των ενταφιασμένων νεκρών στο νέο κοιμητήριο, στη θέση «Πατητήρι», στις παρυφές του Υμηττού. Προς τούτο, μάλιστα, έχετε αποστείλει και προσωπικές επιστολές στους συγγενείς των νεκρών προκειμένου να παραστούν κατά την εκταφή

Την ενέργειά σας αυτή δε, δικαιολογείτε επικαλούμενοι το από 1/18-10-2011 πρωτόκολλο κατεδάφισης της Επιτροπής του άρθρου 6 του Ν. 3621/2007 για δήθεν αυθαίρετες κατασκευές του Δήμου Γλυφάδας για ίδρυση νεκροταφείου σε αναδασωτέα έκταση.
Στη μεταχρονολογημένη αυτή εκτέλεση του ως άνω πρωτοκόλλου, η παράταξη μας «ΔΥΝΑΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ» και οι υπογράφοντες την παρούσα δημοτικοί μας σύμβουλοι, αντιτιθέμεθα σφόδρα και σας καλούμε να απόσχετε από μία τέτοια ενέργεια, για τους εξής λόγους:

Α. Από τον Αύγουστο του 2011, ιδρύθηκε από την Εκκλησία μας και λειτουργεί νέο κοιμητήριο μετά του Ι. Ναού της Γεννήσεως της Θεοτόκου, σε έκταση κείμενη εις τις παρυφές του Υμηττού, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Γλυφάδας και σε έκταση που είχε χαρακτηριστεί κατάλληλη προς τούτο από προηγούμενη μελέτη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Β. Την εγκαθίδρυση του δημοτικού αυτού κοιμητηρίου ανέλαβαν ιδιώτες με δικά τους έξοδα και την πρωτοβουλία της Ι. Μητρόπολης Γλυφάδας, προς ικανοποίηση πάγιου – από δεκαετίες – αιτήματος των δημοτών Γλυφάδας, λόγω κορεσμού του παλαιού νεκροταφείου εντός του ομώνυμου Δήμου.

Γ. Έκτοτε έχουν ενταφιαστεί σε αυτό έντεκα (11) αποθανόντες, σύμφωνα με τους κανόνες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Δ. Σύμφωνα, με το άρθρο 11 του Ν. 4237/2014 επιλύθηκε και νομοθετικά η νομιμοποίηση του νέου αυτού κοιμητηρίου στο χώρο αυτό, όπου ρητώς προβλέπεται ότι «επιτρέπεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, η λειτουργία δημοτικών νεκροταφείων σε χώρους που ήδη χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό εντός προστατευόμενων από ειδικές διατάξεις περιοχών. Ο οικείος Δήμος υποχρεούται να εκπονήσει και να υποβάλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) πλήρη τοπογραφική, γεωλογική και υδροτεχνική μελέτη καταλληλότητας και επάρκειας χώρου και μέσων εντός προθεσμίας ενός έτους από τη δημοσίευση του παρόντος. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αναστέλλεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η λειτουργία του κοιμητηρίου κατά την ανωτέρω παρ. 1 μέχρι υποβολής των μελετών αυτών και εντός της οριζόμενης προθεσμίας μετά την παρέλευση της οποίας παύει οριστικώς».

Ε. Ο Δήμος Γλυφάδας έχει εμπροθέσμως καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ πλήρη φάκελο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ούτως ο χώρος αυτός και νόμιμα λειτουργεί έκτοτε ως δημοτικό νεκροταφείο.
Στ. Σύμφωνα με την από 19-4-1978 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 424/1978), δέκα ή περισσότερα ενταφιασμένα ανθρώπινα σώματα συνιστούν εν τοις πράγμασι (de facto) νεκροταφείο και επομένως είναι αδιαμφισβήτητο νομικά και πραγματικά ότι το υφιστάμενο νεκροταφείο στις παρυφές του Υμηττού είναι νόμιμο και καμία δημόσια υπηρεσία ή αρχή μπορεί να το καταργήσει.

Ζ. Σε κάθε περίπτωση, στο υπάρχον, νόμιμο, νεκροταφείο έχει ήδη ενταφιαστεί μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, η εκταφή και η μεταφορά των οποίων προσβάλλει την προσωπικότητα των συγγενών, τη μνήμη των νεκρών, καθώς επίσης, συνιστά ενέργεια ηθικώς και θρησκευτικώς απαξιωτική.

Η. Τέλος, η ενέργεια της εκταφής νεκρών, πριν καν τη σήψη των σωμάτων τους και τουλάχιστον την πάροδο τριετίας από την ταφή τους, συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Για τους λόγους αυτούς, εκτιμώντας τα ως άνω πραγματικά και νομικά ζητήματα, σας καλούμε όπως απόσχετε από σχετική ενέργεια εκταφής πτωμάτων από τον περιγραφόμενο χώρο και αποφύγετε κάθε ενέργειά σας που μπορεί να προσβάλλει τη μνήμη των ενταφιασμένων νεκρών, την προσωπικότητα των ζώντων συγγενών τους, τη δημόσια υγεία, το νόμο και τα θρησκευτικά όσια της χριστιανοσύνης, ενώ αντιθέτως, προβείτε σε κάθε ενέργεια που κατατείνει σε σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος και του ήδη υφισταμένου νόμιμου νεκροταφείου εντός του Δήμου Γλυφάδας στις παρυφές του Υμηττού.

Μια τέτοια ενέργεια φοβόμαστε ότι θα απεμπολήσει δικαιώματα νόμιμης λειτουργίας κοιμητηρίου απολύτως αναγκαίου για το Δήμο.

Με πάσα επιφύλαξη για τις ενέργειές σας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Γλυφάδας και μέλοι της δημοτικής παράταξης «Δυνατή Γλυφάδα»: 1. Κωνσταντίνος Κόκκορης, Πρόεδρος και Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, 2. Δημήτριος Αλεβίζος, 3.Δημήτριος Βίγλας, 4.Ευστάθιος Γεωργούλας, 5.Ιωάννης Γκέκας, 6. Άννα – Φωτεινή Σάκκου, 7. Δημήτριος Τσακίρης και 8. Δημήτριος Τσαμπίρας.

Κόκκορης Κωνσταντίνος
Πρόεδρος και Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης
Αλεβίζος Δημήτριος
Βίγλας Δημήτριος
Γεωργούλας Ευστάθιος
Γκέκας Ιωάννης
Σάκκου Άννα-Φωτεινή
Τσακίρης Δημήτριος
Τσαμπίρας Δημήτριος

 

Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου στην ανακοίνωση της παράταξης «Δυνατή Γλυφάδα», σχετικά με την εκταφή των νεκρών από το παράνομο νεκροταφείο.

Ο Δήμος Γλυφάδας στην ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τον πρώην Δήμαρχο Κώστα Κόκκορη να σταματήσει τον «υβριστικό κατήφορο που έχει πάρει» και να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν νόμοι, διατάξεις και αρχές, τις οποίες η νέα δημοτική αρχή σέβεται και τιμά απόλυτα και θα συνεχίσει να το κάνει.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση και δελτίο Τύπου που εξέδωσε η δημοτική παράταξη Δυνατή Γλυφάδα, με το οποίο υπερασπίζεται με περίσσιο θράσος μια καθόλα παράνομη και αυθαίρετη ενέργεια και επιτίθεται στη νέα δημοτική αρχή που υπερασπίζεται τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι ο κ. Κόκκορης όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται τη ζημία που προκάλεσε στο Δήμο Γλυφάδας και στους δημότες, αλλά υπερασπίζεται χωρίς ντροπή το παράνομο έργο του.

«Το θέμα του νέου κοιμητηρίου στην Γλυφάδα ξεκινάει τον Αύγουστο του 2011, όταν η τότε δημοτική αρχή επιχείρησε να φτιάξει νέο κοιμητήριο καταπατώντας δασική έκταση στο βουνό, πάνω σε μπαζωμένη κοίτη ρέματος. Παρά τις προσπάθειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την εκ των υστέρων νομιμοποίηση του κοιμητηρίου, η αυθαίρετη προσπάθεια δεν έλαβε καμία έγκριση και καμία νομιμοποιητική πράξη από οποιαδήποτε αρχή.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εξέδωσε από την πρώτη κιόλας στιγμή πρωτόκολλο κατεδάφισης των παράνομων κατασκευών το οποίο και αγνοήθηκε, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος να επιβάλει το 2013 στο Δήμο Γλυφάδας πρόστιμο 103.500 ευρώ. Στη συνέχεια η Ειδική Γραμματεία Υδάτων απέρριψε τη μελέτη για το νέο κοιμητήριο, ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προχώρησε, στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, στην κατεδάφιση της περίφραξης του παράνομου κοιμητηρίου.

Η ανακοίνωση του Δήμου καταλήγει αναφέροντας: «Την περασμένη Τρίτη, ο Δήμος Γλυφάδας, με βάση: το 1/18-10-2011 πρωτόκολλο απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών της Επιτροπής του άρθρου 6 του Ν.3621/2007 Ανατολικής Αττικής, το 18-09-2012 πρωτόκολλο απομάκρυνσης αυθαίρετων κατασκευών της Επιτροπής του άρθρου 6 του Ν.3621/2007 Ανατολικής Αττικής, το 10633/8893/01-04-2014 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, το Φ5408/5206/08-02-2014 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και το Φ5408/5206/30.12.2014 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, προέβη, ως είχε υποχρέωση, στην εκταφή των νεκρών που είχαν παράνομα ενταφιαστεί στη θέση «Πατητήρι» στον Υμηττό, αφού πρώτα ενημερώθηκαν εγκαίρως και εγγράφως οι οικογένειές τους.

Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν όλες οι οικογένειες, παρά την επίμονη προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου σε συνεργασία με το ληξιαρχείο και κάθε άλλη αρμόδια αρχή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν είχαν και δεν έχουν το παραμικρό στοιχείο για αρκετούς από τους ενταφιασθέντες, κάτι που εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι ενταφιασμοί. Η εκταφή έγινε παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας.»

 

πηγη: inagreece


casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube