Παρέμβαση σε ημερίδα με θέμα την “Πολιτιστική Διπλωματία” πραγματοποίησε την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 ο πολιτευτής της περιφέρειας Αττικής, επικεφαλής της Δημοτικής Βούλησης και δημοτικός σύμβουλος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Δημοσθένης Δόγκας.
Την ημερίδα διοργάνωσε ο Οργανισμός Heritage & Museums, με ομιλητή τον μουσειολόγο κ. Χαράλαμπο Χάιτα, Διευθυντή στο υπό κατασκευή Grand Egyptian Museum. Παρόντες ήταν ανάμεσα σε άλλες προσωπικότητες, η Πρόεδρος του H&M Heritages and Museums και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων των Μουσείων WFFM Λίλα ντε Τσάβες, ο Πρόεδρος Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων κ. Χρήστος Τεντόμας, ο Πρέσβης της Αιγύπτου A.E. Mr. Ahmed Fouad El-Bidewy και ο πολιτιστικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Τζανάκης.
Ο Δημοσθένης Δόγκας επισήμανε ότι “το να θαυμάζει κάποιος αρχαιότητες της Πατρίδας, διασκορπισμένες σε κομμάτια ανά τα μουσεία του κόσμου όχι μόνο δεν εμπνέει, αλλά τελικά δημιουργεί έλλειψη σεβασμού στον θεατή, λύπη ή και αποστροφή, ειδικά γνωρίζοντας με ποιο τρόπο όλες αυτές οι αρχαιότητες, τα αιώνια αυτά έργα τέχνης έχουν συλλεχθεί, αφαιρεθεί βίαια και μεταφερθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να γίνουν εκθέματα”.
H παρέμβαση του Δημοσθένη Δόγκα:
Χαιρετίζω την προσπάθεια αλλά και το ίδιο το έργο της κατασκευής του Grand Egyptian Museum το οποίο μπορεί να μην είναι φαραωνικών διαστάσεων αλλά είναι σίγουρα αντάξιο των φαραωνικών απαιτήσεων για τη στέγαση, τη διατήρηση και προστασία κάποιων από τα καλύτερα δείγματα της Αρχαίας Αιγυπτιακής Επιστήμης, τέχνης και τεχνικής.
Χαιρετίζω αυτήν την πραγματική στέγη του Αιγυπτιακού Πολιτισμού, στην ίδια του την Πατρίδα, στην Αίγυπτο!
Ως μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Πρωτέας Χαλκίδας ο οποίος είναι επίσημο μέλος του ΕUROPEAN MARITIME HERITAGE της UNESCO, υπευθύνου για τη διατήρηση και διάσωση της Ελληνικής Παραδοσιακής Ναυπηγικής Τέχνης και Τεχνικής, πιστεύω ακράδαντα στο ρόλο και την προσφορά του Οργανισμού Heritage & Museums στη διαφύλαξη και διατήρηση όλων των σημαντικών μνημείων πολιτισμού αλλά και μνημείων της φύσης.
Ως αναπληρωτής Έφορος των Ναυτοπροσκόπων σε όλη την Ελλάδα έχω δει την ειλικρινή ανταπόκριση των προσκόπων που εκπαιδεύουμε με τα παραδοσιακά μας σκάφη, αρμενίζοντας στις ελληνικές θάλασσες. Είναι έντονο και βαθύ το δέσιμό τους με τον πολιτισμό αυτό, κάτι που αποδεικνύεται με κάθε επίσκεψή μας στο Μουσείο της Ακρόπολης ή σε οποιονδήποτε άλλο Αρχαιολογικό χώρο της Χώρας μας.
Το να μπορεί κάποιος και δη οι νεότερες γενιές να δουν, να θαυμάσουν, να μελετήσουν και να εμπνευστούν από τον Αρχαίο Πολιτισμό και τους προγόνους τους στον καθαυτό χώρο της γέννησής τους, στην ίδια τη χώρα της δημιουργίας τους, είναι το ύστατο δείγμα Πολιτισμού.
Το να θαυμάζει κάποιος αρχαιότητες της Πατρίδας, διασκορπισμένες σε κομμάτια ανά τα μουσεία του κόσμου όχι μόνο δεν εμπνέει, αλλά τελικά δημιουργεί έλλειψη σεβασμού στον θεατή, λύπη ή και αποστροφή, ειδικά γνωρίζοντας με ποιο τρόπο όλες αυτές οι αρχαιότητες, τα αιώνια αυτά έργα τέχνης έχουν συλλεχθεί, αφαιρεθεί βίαια και μεταφερθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να γίνουν εκθέματα.
Είναι καθήκον όλων μας, μα περισσότερο αυτών που ασχολούνται έμπρακτα με τη διατήρηση του Πολιτισμού ή δηλώνουν πολιτισμένοι ως πολιτικοί ηγέτες να αναγνωρίσουν και να πράξουν τα δέοντα με μία ενιαία γραμμή, με μια ενωμένη φωνή για τον άμεσο επαναπατρισμό των βιαίως αφαιρεθέντων αρχαιοτήτων που δεσπόζουν σε ξένα μουσεία ως τρόπαια πολέμων!
Αυτό είναι το πρώτιστο δείγμα πολιτισμού και αυτό το μήνυμα πιστεύω πως πρέπει να μεταδώσουμε όλοι εμείς οι απόγονοι αυτών που έχτιζαν Παρθενώνες και είμαστε χάρη σε αυτούς όλοι εμείς ακόμα, σήμερα, τώρα εδώ!