Η διαχείριση των ακτών και των παραλιών αποτελεί μήλο της έριδος τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την αυτοδιοίκηση. Η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση της εταιρείας ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε., η οποία χρήστηκε υπεύθυνη για την αξιοποίηση και διαχείριση προς όφελος των πολιτών του παραλιακού μετώπου από το ΣΕΦ έως το Σούνιο.
Στην πολλών χιλιομέτρων παραλιακή αυτή έκταση, ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Σαρωνικού, περισσότερα από 22 χιλιόμετρα ακτών και παραλιών. Πλήθος συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών οργανώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τους κατοίκους και τους εκπροσώπους του Δήμου σε μια προσπάθεια διαφύλαξης των αυτονόητων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών και του Δήμου κατ’ επέκταση.
Σήμερα, παρακολουθούμε την κατάργηση της εταιρείας ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε. και την παραχώρηση δικαιωμάτων αξιοποίησης και διαχείρισης του παραλιακού μετώπου στο ΤΑΙΠΕΔ πράγμα το οποίο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Για μια ακόμα φορά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δείχνει να παραγκωνίζεται. Η πάγια θέση μας ήταν, είναι και θα είναι ότι η διαχείριση των ακτών και της δημόσιας περιουσίας εντός των διοικητικών ορίων του κάθε Δήμου πρέπει να έγκειται στη κάθε Δημοτική Αρχή. Η διαχείριση της εν λόγω περιουσίας οφείλει να αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία, να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των δημοτών. Οι Δήμοι ως πρώτος και άμεσο βαθμός κρατικής διοίκησης είναι αυτοί οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση της λαϊκής άποψης και των αναγκών της περιοχής τους.
Οι ακτές, τα δημόσια κτήματα και η ακίνητη περιουσία είναι πια από τους ελάχιστους πυλώνες δημιουργίας εσόδων για τους Δήμους, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία αγγίζει το 65% περικοπές των χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους. Παράλληλα οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των Δήμων αυξάνονται χωρίς πρόβλεψη επαρκών κονδυλίων. Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένο οι Δήμοι να δημιουργήσουν ιδίους πόρους για την κάλυψη των πάγιων αναγκών τους αλλά και την πρόβλεψη αναπτυξιακής πολιτικής η οποία πρέπει να είναι ήπια και φιλική προς τους πολίτες.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο νέος σχεδιασμός του Υπουργείου να λάβει σοβαρά υπόψη του τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών, ως εκφραστές των οποίων λειτουργούν οι Δήμαρχοι. Η διαχείριση των παραλιών είναι αναγκαίο να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη των Δήμων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι περισσότερο από πιθανό να επαναληφθούν προβλήματα γραφειοκρατίας, δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικής διαχείρισης όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν.