Την έκπληξή της εκφράζει η AGC Partners, που πλειοδότησε για το έργο της ανάπλασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης, σε ανακοίνωσή της για την πρόσφατη αρνητική για το έργο απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η συναλλαγή ύψους 400 εκατ. ευρώ με το ελληνικό Δημόσιο και την Εθνική Τράπεζα ματαιώνεται.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:
“Η AGC Equity Partners («AGC»), ενημερώθηκε, την 5η Μαρτίου 2015, ότι το E΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε Πρακτικό Συνεδριάσεως και Γνωμοδοτήσεως με αντικείμενο την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου («ΕΣΧΑΔΑ») για την έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Η AGC εξεπλάγη και απογοητεύτηκε όταν ενημερώθηκε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προτείνεται μη νομίμως, καθώς αυτό είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατόπιν πρότασης των συναρμοδίων Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και αποτελεί μια εκ των αναβλητικών αιρέσεων για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε («ΑΣΤΗΡ»).
Η AGC έχει πλέον μελετήσει πλήρως το Πρακτικό Επεξεργασίας, το οποίο φαίνεται να ματαιώνει την κρατική διαδικασία πώλησης. Σε συνέχεια αυτής της εξέλιξης, η AGC εξετάζει τους όρους της Σύμβασης Μεταβίβασης Μετοχών και των λοιπών σχετικών εγγράφων.
Κατόπιν της έκδοσης του εν λόγω Πρακτικού από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κεφαλαιοποίηση αγοράς της Αστήρ έχει υποχωρήσει κάτω από τα €150.000.000, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τη συμφωνηθείσα τιμή αγοράς, άνω των €400.000.000, ανταποκρινόμενη έτσι σε πολύ χαμηλότερη αξία, μετά την απόρριψη του σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.
Η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP («JERMYN STREET») εκπροσωπούμενη από την AGC, η οποία κατά πλειοψηφία αποτελείται από δύο από τα κρατικά κεφάλαια από το Abu Dhabi και το Kuwait και άλλους επενδυτές από χώρες της Μέσης Ανατολής, ανακηρύχθηκε, τον Φεβρουάριο του 2014, προτιμητέος επενδυτής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕτΕ») και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου («ΤΑΙΠΕΔ»), για την απόκτηση του 90% των μετοχών της Αστήρ.
Η εν λόγω ανακήρυξη ήταν το αποτέλεσμα μια διαφανούς διαγωνιστικής διαδικασίας, που τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κράτους, με αντικείμενο την πώληση του ακινήτου με δικαιώματα οικιστικής ανάπτυξης, εκχωρούμενα σε αυτό με το Προεδρικό Διάταγμα.
Η JERMYN STREET προσέφερε το υψηλότερο τίμημα στη διαγωνιστική διαδικασία. Εν συνεχεία και κατόπιν και της ανακήρυξής της ως προτιμητέου επενδυτή, η AGC προέβη καλή τη πίστει σε σημαντικές δαπάνες. Παράλληλα, η ΑGC μελετά την επένδυση πάνω από δύο χρόνια, εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του έργου από ίδια κεφάλαια, προερχόμενα αποκλειστικά από διεθνείς επενδυτές σε ποσοστό 100% και σχεδιάζοντας μια σημαντική επένδυση με πρόσθετα κεφάλαια για την αναβάθμιση των δύο ξενοδοχείων που βρίσκονται σε λειτουργία.
Η επένδυση για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων στόχευε στην επέκταση και τον εμπλουτισμό της υψηλόβαθμης τουριστικής δραστηριότητας του Αστέρα και κατ΄ επέκταση στην εξυπηρέτηση των στόχων της γενικότερης στρατηγικής της Ελλάδος για τον τουρισμό μέσω ενός οικονομικά βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου”.