Με λάμψη από σπουδαίες προσωπικότητες στην ελληνική γαστρονομία και πολλά αρώματα από κουζίνες που… πήραν φωτιά ολοκληρώθηκε η 22η απονομή των «Χρυσών Σκούφων», που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν ο Εκτορας Μποτρίνι, αφού και τα τρία εστιατόριά του σε Αθήνα, Ρόδο και Κέρκυρα κέρδισαν «Χρυσό Σκούφο», ενώ το «Etrusco» στο νησί των Φαιάκων απέσπασε το ανώτατο βραβείο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού το ανώτατο βραβείο, δηλαδή δύο «Χρυσοί Σκούφοι», δόθηκαν σε δύο εστιατόρια. Συγκεκριμένα, εκτός από το «Etrusco» στην κορυφή βρέθηκε και το «Funky Gourmet» στην Αθήνα.
Συνολικά, για φέτος, υποψηφιότητα στον ελληνικό διαγωνισμό γαστρονομίας έλαβαν πάνω από 100 εστιατόρια και ταβέρνες. Πώς, όμως, μπήκαν στο διαγωνισμό; Εννέα γευσιγνώστες επί δέκα μήνες ταξίδευσαν ινκόγκνιτο σε όλη την Ελλάδα. Μέσα στο διάστημα αυτό ανακάλυψαν και δοκίμασαν του κόσμου τις γεύσεις. Οσα πιάτα μάγεψαν τους ουρανίσκους τους έγιναν πρωταγωνιστές μίας μεγάλης συζήτησης για το ποιο εστιατόριο ή ταβέρνα θα κερδίσει για το 2015 τον «Χρυσό Σκούφο».
Επειτα από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους, διαμορφώθηκε και η τελική βαθμολογία. Σημειώνεται πως για να κερδίσει κάποιος το πολυπόθητο βραβείο, δηλαδή «Χρυσό Σκούφο» πρέπει το εστιατόριό του να κερδίσει βαθμολογία 15/20 και πάνω. Βραβεία, όμως, παίρνουν, επίσης, όσα εστιατόρια κι όσες ταβέρνες συγκεντρώσουν βαθμολογία 14/20 και 14,5/20, λαμβάνοντας συγκεκριμένα «βραβεία ελληνικής κουζίνας».
Αναλυτικά, τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες της χώρας για το 2015 σύμφωνα με τη βράβευση είναι τα εξής:
Βαθμολογία 14/20
Γαστρονομία εν Ολύμπω, Πιερία
Ο Θωμάς, Φλώρινα
Clochard, Θεσσαλονίκη
Μαρίνα, Χαλκιδική
Η πλατεία της Ανθούλας, Χαλκιδική
Τάσος, Θεσσαλονίκη
Εξι κλειδιά, Πήλιο
Αθήρι, Αθήνα
Ιώδιο, Αθήνα
Κρητικός, Αθήνα
Τηλέμαχος Art Grill, Αθήνα
Μαυρίκος, Ρόδος
Mylos, Σαντορίνη
Βαθμολογία 14,5/20
Κοντοσώρος, Φλώρινα
The lady finger restaurant, Μύκονος
Aleria, Αθήνα
Baku, Αθήνα
Βασίλαινας, Αθήνα
Milos estiatorio, Αθήνα
Παπαϊωάννου, Αθήνα
Τηλέμαχος barbeque club, Αθήνα
Βαθμολογία 15/20 κι ένας «Χρυσός Σκούφος»
Alfredo’s, Βόρεια Ελλάδα
Ντομάτα, Βόρεια Ελλάδα
Squirrel, Βόρεια Ελλάδα
Water restaurant, Βόρεια Ελλάδα
Abovo, Αθήνα
Hytra, Αθήνα
Priemere, Αθήνα
Apocalypsis, Πάτμος
Botrini’s Rodi, Ρόδος
Κουκούμαβλος, Σαντορίνη
Οld Mill, Κρήτη
Σελήνη, Σαντορίνη
Βαθμολογία 15,5/20 κι ένας «Χρυσός Σκούφος»
F+W, Αθήνα
Matsuhisa Athens, Αθήνα
Tudor Hall, Αθήνα
Bill & Coo, Μύκονος
Matsuhisa Mykonos, Μύκονος
Βαθμολογία 16/20 κι ένας «Χρυσός Σκούφος»
Botrini’s, Αθήνα
Σπονδή, Αθήνα
Varoulko seaside, Αθήνα
Βαθμολογία 16,5/20 κι δύο «Χρυσοί Σκούφοι»
Etrusco, Κέρκυρα
Funky gourmet, Αθήνα
Την ίδια ώρα, στη μεγάλη γιορτή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής παρήλασαν πλήθος επωνύμων. Μεταξύ άλλων, στην τελετή απονομής το παρών έδωσαν οι Ολγα Κεφαλογιάννη, Σταύρος Θεοδωράκης, Τάκης Ζαχαράτος, Κατερίνα Λέχου, Ναταλία Δραγούμη, Κάτια Δανδουλάκη, Ηλίας Μαμαλάκης κ.ά.
Σημειώνεται, τέλος, πως οι «Χρυσοί Σκούφοι» απονέμονται κάθε χρόνο στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας από το «Αθηνόραμα» και τον «Alpha Guide» ενώ τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Τουρισμού.