Μία σημαντική εξέλιξη έρχεται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) σχετικά με το περιβόητο Π.Δ. για τον Υμηττό της τότε υπουργού ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη, που ανατρέπει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι έχει γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Δ.Ε.Ε. κοινοποίησε τις έγγραφες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της προδικαστικής υποθέσεως που εκκρεμεί ενώπιον του δικαστηρίου για την υπόθεση του π.δ/τος του Υμηττού του έτους 2011, κατόπιν των σχετικών προδικαστικών ερωτημάτων που έχει υποβάλει σε αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας (υπόθεση C-473/14, Δήμος Κρωπίας Αττικής).
Όπως προκύπτει από τις εν λόγω έγγραφες παρατηρήσεις της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί πλήρως τις από 19.01.2015 έγγραφες παρατηρήσεις που έχει διατυπώσει ο δικηγόρος Απ. Παπακωνσταντίνου στο Δ.Ε.Ε. εκ μέρους του Δήμου επί της υποθέσεως, κρίνοντας ότι πριν την έκδοση του επίμαχου Π.Δ. έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης!
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι: «Το γεγονός και μόνο ότι το Π.Δ. του 2011 είναι ιεραρχικά υποδεέστερη πράξη σχεδιασμού και το ότι δεν απαιτούντων εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αρχικού σχεδίου (ΡΣΑ), λόγω μη ισχύος της οδηγίας 2001/42/ΕΚ κατά το χρόνο έγκρισής του, δεν αρκεί για να απαλλάξει το εν λόγω Π.Δ. από την υποχρέωση εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του, εφόσον διαφορετική ερμηνεία θα αντέκειτο στο πνεύμα και τον σκοπό των σχετικών διατάξεων της οδηγίας 2001/42/ΕΚ, που προβλέπει υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και πρέπει να ερμηνεύεται διασταλτικά… Κατά συνέπεια, το Π.Δ. του 2011 πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 3 (2) (α) της οδηγίας 2001/42/ΕΚ και επομένως η πιθανή σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον που απορρέει από την έγκρισή του επιβάλλει τη διενέργεια προηγούμενης σχετικής αξιολόγησής του και τούτο ανεξάρτητα από την ύπαρξη του ΡΣΑ, το οποίο αφενός έχει γενικό και ευρύ πεδίο εφαρμογής και για το οποίο αφετέρου δεν είχε γίνει σχετική ΣΠΕ, εφόσον δεν ίσχυε η εν λόγω οδηγία κατά την έγκρισή του».
Αντιθέτως, η Ελληνική Κυβέρνηση εμμένει με τις έγγραφες παρατηρήσεις της στη θέση ότι το επίμαχο Π.Δ. για τον Υμηττό έχει εκδοθεί σύμφωνα με τις σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι λοιπόν, μετά και τις προαναφερόμενες έγγραφες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις οποίες λαμβάνει ευθέως θέση υπέρ των απόψεων του Δήμου Κρωπίας, είναι σαφές ότι οι πιθανότητες να κερδηθεί η μεγάλη και δύσκολη μάχη ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνονται σημαντικά.