Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη θέσπιση του Νόμου 4264 για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος, ο Δήμος Γλυφάδας με τη συνδρομή τεσσάρων περιπολικών ακύρωσε την πρώτη αγορά χωρίς μεσάζοντες στην περιοχή, που είχε προγραμματιστεί με πρωτοβουλία πολιτών.
Ο νόμος απαγορεύει την άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων και, όπως λένε παραγωγοί και πολίτες, είναι ένας "ύπουλος" τρόπος ώστε να καταργηθεί η αγοράς χωρίς μεσάζοντες και να ανακοπεί το κίνημα που έχει ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά και έχει δώσει μια πολύτιμη διέξοδο στους παραγωγούς. Στον νόμο αυτόν "πάτησε" ο δήμος, που χαρακτήρισε "καταπατητές" τους συμμετέχοντες και παρουσίασε ως επίτευγμα την επέμβασή της, καθώς "απετράπη το παράνομο εμπόριο" που πήγε να γίνει "σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης".
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία η δράση δεν θα μπορούσε να παρεμποδίσει την κυκλοφορία των οχημάτων. "Η οδός Βενεζουέλας καταλήγει σε αδιέξοδο. Κατά συνέπεια δεν έχει κυκλοφορία. Από τη μια πλευρά του δρόμου υπάρχει μια έκταση όπου βρίσκονταν τα παλιά Ναυπηγεία Ζέη, τα οποία ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα, και από την άλλη υπάρχει μια μπάρα που απαγορεύει την είσοδο στη Λεωφ. Βουλιαγμένης. Οπότε μάλλον ο δήμαρχος κ. Παπανικολάου δεν ξέρει την πόλη του. Και κάνω ένα βήμα παραπέρα για να πω ότι η φτώχεια, η εξαθλίωση δεν εμπίπτουν στη συζήτηση περί νομιμότητας και είναι ανεδαφικό η δημοτική αρχή να είναι απέναντι στις συλλογικότητες οι οποίες προσπαθούν με τη δράση τους να αμβλύνουν τη φτώχεια. Δεν είναι προς τιμήν της δημοτικής αρχής να δημιουργεί νομικά προσκόμματα για να μην λειτουργήσει το κίνημα 'Χωρίς μεσάζοντες' στον Δήμο Γλυφάδας" τόνισε μέσω της "Αυγής" ο Τ. Ταστάνης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Ανατροπή στη Γλυφάδα" απαντώντας στις επικρίσεις του δημάρχου Γ. Παπανικολάου.
Διανομή στο Ελληνικό
Η αγορά χωρίς μεσάζοντες δεν έγινε μεν στη Γλυφάδα και για την πραγματοποίησή της ο κόσμος είχε εργαστεί μέρες ώστε να γίνει ξανά ανθρώπινος ο χώρος στα παλιά Ναυπηγεία Ζέη. Έγινε όμως στον συγγενικό δήμο του Ελληνικού. "Στη συνέλευση των παραγωγών αποφασίστηκε να γίνει η διανομή. Έτσι όσοι είχαν αυτοκίνητο και μπόρεσαν να πάνε, οι παραγγελίες τους εκτελέστηκαν κανονικά. Είδαμε ότι η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Όμως για τον δήμαρχο, το ζήτημα ήταν ποιος θα έκανε τη δράση, με συνέπεια να εξυπηρετηθούν όλοι. Εξ αρχής ο δήμαρχος ήταν κάθετα αρνητικός" δήλωσε στην "Α" ο Γιάννης Καλντεράκης από το Κίνημα Εθελοντών Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Για τους καταναλωτές τόνισε ότι η αγορά χωρίς μεσάζοντες έχει τα εξής απλά, αλλά πολύτιμα οφέλη: "Παίρνεις πιστοποιημένο πορτοκάλι στα 33 λεπτά". Αντιστοίχως το ίδιο συμβαίνει με τα υπόλοιπα προϊόντα.
Κερδισμένοι όμως είναι και οι παραγωγοί. Όπως αναφέρει στην "Α" ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, παραγωγός φρούτων από την Αιτωλοακαρνανία, "αντί να πουλήσουν οι παραγωγοί προϊόντα στον μεγαλέμπορο σε χαμηλές τιμές και αντί επιταγών που προβλέπουν πληρωμή μετά από 6 μήνες, εμείς μεταφέρουμε τα προϊόντα απευθείας στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές μεν, σε υψηλότερες όμως απ' ό,τι θα μας πλήρωνε ο έμπορος".
"Να αρθούν οι περιορισμοί του νόμου"
Η ανησυχία που προκύπτει από τη ματαίωση της αγοράς στη Γλυφάδα είναι το "copy paste που μπορούν να κάνουν και οι υπόλοιποι 'πράσινοι' και 'μπλε' δήμοι", εξήγησε ο Β. Λαμπρόπουλος. Συνεπώς, αποτελεί μονόδρομο η υλοποίηση της απόφασης που πάρθηκε στο πανελλαδικό διήμερο αλληλεγγύης που έγινε στο Γεωπονικό και αφορά τον σχηματισμό συντονιστικού από παραγωγούς και πρωτοβουλίες από όλη τη χώρα, που θα διαμορφώσουν τα αιτήματα για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.
Τα αιτήματα θα μεταφερθούν στα αρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) με στόχο να αρθούν οι περιορισμοί του Νόμου 4264.