«Εισπράκτορας» ήταν ο ένας από τους τρεις αστυνομικούς, που συμμετείχαν στις δραστηριότητες της εκβιαστικής μαφίας με τα τρία «πλοκάμια». Το 2006 είχε κατηγορηθεί και για ληστεία σε βάρος τραβεστί στο κέντρο της Αθήνας. Οι άλλοι δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, παρείχαν πληροφορίες στους «αρχηγούς» των μπράβων, σχετικά με τις προανακριτικές ενέργειες των αξιωματικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών για την δράση τους, αποτροπή ανακάλυψης επιβαρυντικών στοιχείων, ακόμα και ματαίωση της δίωξής τους. Ένα 45χρονο αρχηγικό μέλος μιας ομάδας, γνωστός με το ψευδώνυμο «Θαμνάκιας», είχε κατηγορηθεί μαζί με 217 άτομα το 2011 για σωρεία εκβιάσεων, ενώ ήταν ύποπτος για την επίθεση σε βάρος του καθηγητή διαιτησίας Κύρου Βασσάρα, που είχε σημειωθεί στις 30 Οκτωβρίου 2010 στα Καμίνια.
Στις τρεις «συνεργαζόμενες» ομάδες μπράβων συμμετείχαν, έστω και περιφερειακά, μεγάλα ονόματα της «μαφίας» της Ηλιούπολης, ενώ θύματά τους ήταν τουλάχιστον 150 καταστηματάρχες, στο Κολωνάκι, Γκάζι, Ψυρρή, Κεραμεικό, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Γλυφάδα, Ελληνικό, Παγκράτι, Ζωγράφου, Βύρωνα, Δάφνη, Ν. Κόσμο, Αγ. Παρασκευή, και άλλες περιοχές.
Η σπείρες δρούσαν από το καλοκαίρι του 2009, η στενή «συνεργασία» τους όμως, χρονολογείται από το 2014, εισπράττοντας μηνιαίως για προστασία, χρηματικό ποσό που κυμαινόταν μεταξύ 300-500 ευρώ, αποκομίζοντας συνολικά περίπου 100.000 το μήνα. *Πέρα από τους εκβιασμούς όμως, προέβαιναν στην εκτεταμένη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης στα καταστήματα που εκβίαζαν, αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά, εμφανώς μεγαλύτερα από τα εκβιαστικά «κόμιστρα». Φυσικά οι περισσότεροι δεν εργάζονταν και δεν είχαν καμία επαγγελματική δραστηριότητα. *
Τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνέλαβαν συνολικά 21 άτομα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 76 ατόμων, εκ των οποίων οι 37 ως βασικά μέλη και τα 39 ως περιφερειακά, ενώ 33 ακόμη δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Αρχηγικά μέλη της πρώτης ομάδας είναι ένας 46χρονος δάσκαλος πολεμικών τεχνών, ένας 35χρονος και ένας 27χρονος, ενώ συμμετείχαν σε αυτή 10 ακόμη άτομα. Αυτή η ομάδα πωλούσε προστασία σε περισσότερα από 30 καταστήματα, στις περιοχές του Βύρωνα, Καλλιθέας, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Γαλατσίου, Δάφνης, Αγ. Δημητρίου, Αθήνα, Γκάζι. Η δεύτερη ομάδα είχε ως «αρχηγούς» έναν 39χρονο Αλβανό και έναν 33χρονο Έλληνα με πέντε ακόμη μέλη, οι οποίοι πωλούσαν προστασία σε 50 καταστήματα στην Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ζωγράφου, Γκάζι, Ψυρρή, Κεραμεικό. Η τρίτη ομάδα είχε τέσσερις αρχηγούς, ανάμεσα στους οποίους και ο «Θαμνάκιας», περίπου 13 μέλη, που πωλούσαν προστασία σε 70 καταστήματα σε όλη την Αττική.
Οι τρεις οργανώσεις συνεργάζονταν, μοίραζαν τις περιοχές δραστηριοποίησης και τα καταστήματα στα οποία παρείχαν προστασία. Οι περισσότεροι έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για διάφορα αδικήματα ανάμεσα στα οποία ανθρωποκτονίες και εκρήξεις. Περιφερειακό ρόλο είχαν και ηγετικά μέλη συμμοριών που είχαν δράσει στις περιοχές της Ηλιούπολης και είχαν συλληφθεί το 1996.
Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από τη συνδυαστική ανάλυσή τους αποκαλύφθηκε η δράση των τριών οργανώσεων, εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών τους,
διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι (αρχηγοί, αρχηγικά μέλη, εντολείς, εντολοδόχοι, εκτελεστές, εισπράκτορες κτλ) και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus-operandi). *Στη δικογραφία εμπεριέχονται χιλιάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες, φυσικές παρακολουθήσεις με βίντεο και φωτογραφίσεις των δραστών επί το έργο.
Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής κάνουν λόγο για ιδιαίτερα βίαια άτομα που δεν δίσταζαν να χτυπήσουν πολίτες και να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες, χρησιμοποιώντας σιδερογροθιές, με οποιαδήποτε αφορμή, ακόμη και επί πληρωμή. Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, 22.550 ευρώ, 5 αυτοκίνητα, 2 μοτοσυκλέτες, ένα πιστόλι, 140 φυσίγγια, τέσσερις σιδερογροθιές, μια πτυσσόμενη ράβδος, δύο αλεξίσφαιρα γιλέκα, ένα ζευγάρι χειροπέδες, τρία μαχαίρια, μικροποσότητα κάνναβης, 39 αναβολικά χάπια, πέντε συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, 49 συσκευές κινητών τηλεφώνων.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία-κακουργηματικού χαρακτήρα - για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της κλοπής, της μαστροπείας, της πλαστογραφίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.