Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Zonar’s» συνιστά για τα αδέλφια Πανά μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές προκλήσεις της σταδιοδρομίας τους. Σε έναν χώρο όπου πριν από μερικές δεκαετίες περνούσαν τις περισσότερες ώρες της ημέρας ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης και ο σπουδαίος Νίκος Γκάτσος, εκεί όπου σκίτσαρε ο Γιάννης Τσαρούχης και παρήλαυνε όλη η αφρόκρεμα της αθηναϊκής διανόησης, η συνέχεια πρέπει να είναι αντίστοιχη. «Είναι όπως τα “Deux Magots” και “Café de Flοre” που αποτελούν για τη γαλλική πρωτεύουσα κάτι σαν νεότερα μνημεία», λέει ο Χρύσανθος Πανάς αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του.
Το ιστορικό στέκι της Πανεπιστημίου, το Zonar’s ανακαινίστηκε και άνοιξε!
Υπέροχα μωσαϊκά, διάφανες κουρτίνες, στρογγυλά τραπεζάκια, μια αίσθηση πολυτέλειας, υπόσχονται ένα μέρος που συνδυάζει την φινέτσα και την απλότητα στην καρδιά της Αθήνας.

Όπως καταλαβαίνετε έγινε χαμός στα social media από τις φωτογραφίες.

zonars

zonars

Λίγα λόγια για το Zonar's

Το καφέ ιδρύθηκε το 1939 από τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά (1873 -1968), επιχειρηματία γεννημένο στην Ανατολική Θράκη, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, όπου είχε ανοίξει στο Ντέιτον του Οχάιο μια επιτυχημένη και επικερδή σοκολατοβιομηχανία. Τα εγκαίνια του Zonar's, έγιναν το Δεκαπενταύγουστο του 1940 και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της Έλλης στο λιμάνι της Τήνου. Ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως "το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης".

Το Zonar's στεγάζεται στο κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που θεμελιώθηκε το 1938 σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη, που είχαν σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών (École des Beaux Arts) στο Παρίσι. Ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα έχει χαρακτηριστεί από το 1994 ως "διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Αθήνας" και "δείγμα της αρχιτεκτονικής των δημοσίων κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου".

 zonars

Οι ξύλινες επενδύσεις, δημιουργίες της εταιρείας "Αθηναίος & Βαράγκης", οι πολυέλαιοι, τα κρύσταλλα και οι καθρέπτες, τα ακριβά σερβίτσια και τα λινά τραπεζομάντηλα προσέδιδαν στο Zonar's αίσθημα μεγαλοπρέπειας και ευχάριστου περιβάλλοντος. Η Coca Cola ερχόταν ειδικά για το Zonar's μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική, ενώ οι Αθηναίοι γεύονταν για πρώτη φορά το παγωτό "Σικάγο".

Το καφέ-ζαχαροπλαστείο ήταν επί πολλές δεκαετίες κομμάτι της καθημερινότητας στο κέντρο της πόλης και αποτελούσε προσφιλές στέκι της πολιτικής, καλλιτεχνικής και κοσμικής Αθήνας, ακόμη και στα χρόνια της Κατοχής. Ιδιαίτερα, από το 1950 ως το θάνατο του Ζωναρά (1968), το Zonar's γνώρισε μεγάλες δόξες.

zonars

Στο χώρο αυτό έγραφε ο Σπύρος Μελάς τα χρονογραφήματά του για τον τορπιλισμό της "Έλλης, έδωσαν τηλεοπτική συνέντευξη στη γαλλική τηλεόραση ο Μάνος Χατζιδάκις με τη Μελίνα Μερκούρη, σύχναζε και η πολιτική ηγεσία του τόπου, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Ηλία Ηλιού, τον Γεώργιο Μαύρο, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Γεώργιο Ράλλη και τον Ξενοφώντα Ζολώτα μέχρι τους Γιώργο Γεννηματά, Λεωνίδα Κύρκο καιΑναστάσιο Πεπονή.

zonars

Θαμώνες του Zonar's από τον κύκλο των συγγραφέων και καλλιτεχνών ήταν μεταξύ άλλων ο Σπύρος Μελάς, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Γιώργος Κατσίμπαλης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Μίνως Βολανάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Μελίνα Μερκούρη, η Τζένη Καρέζη, ο Φρέντυ Γερμανός, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Αλλά και ξένες διασημότητες, όπως οι συγγραφείς Λόρενς Ντάρελ και Χόρχε Λουίς Μπόρχες και οι ηθοποιοί Άντονυ Κουίν και Σοφία Λόρεν επισκέπτονταν το Zonar's, όταν βρίσκονταν στην Αθήνα. 

zonars

Οι Ευρωπαίοι Αφοί Πανά

Οι χώροι όπου βάζουν την υπογραφή τους είναι κατά κανόνα πολλά βήματα μπροστά ως σύλληψη, ατμόσφαιρα, αισθητική και ποιότητα υπηρεσιών. Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό το ότι στα μαγαζιά των αδελφών Πανά γευματίζουν πρωθυπουργοί και διασκεδάζουν σταρ του Χόλιγουντ. Μπρους Γουίλις και Μέριλ Στριπ δηλώνουν πιστοί οπαδοί τους, όπως άλλωστε και η χρυσή next generation της ελληνικής ελίτ, από την Ευγενία Νιάρχου έως τη Μαριάννα Γουλανδρή, πρόσωπα που βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο των παπαράτσι.

zonars

Ο Χρύσανθος Πανάς, ένα δημιουργικό μυαλό που γεννά ιδέες ακόμη και όταν πέφτει για ύπνο, επισημαίνει πως «οι ιδέες των μαγαζιών μας είναι αυθεντικές και όχι “κλοπι-ράιτ”. Θα ήταν ανόητο να αντιγράψω κάτι που είδα στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη και απλά να το φέρω στην Ελλάδα. Θέλω πάντα να δημιουργώ τη δική μου τάση».

zonars

Ανήσυχος και επικοινωνιακός, ξέρει να δημιουργεί τάσεις και με έναν μαγικό τρόπο να τις επιβάλλει ως μόδα. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βουλιαγμένη από την οικογένεια Πανά, οι ρίζες της οποίας βρίσκονται στην Ισπανία και το οικόσημό της αποτελεί το σήμα της εταιρείας, ο Χρύσανθος θεωρεί ως εξέχον μέλος της οικογενείας του τον Φωτεινό Πανά, αδελφό του προπάππου του, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στην επιστήμη της οφθαλμολογίας σε διεθνές επίπεδο. Ο παππούς Πανάς υπήρξε δραστήριος επιχειρηματίας και διέθετε κινηματογραφικά στούντιο στα οποία γυρίστηκαν ταινίες-σταθμοί από τα νηπιακά βήματα της Εβδομης Τέχνης στην Ελλάδα, όπως «Οι Απάχηδες των Αθηνών».

Τελειώνοντας το σχολείο, ο Χρύσανθος Πανάς σπούδασε Μάρκετινγκ και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εν συνεχεία, ως παιδί του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης, ανέλαβε μαζί με τον αδελφό του Σπύρο το μπαρ του συλλόγου. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Χρύσανθος θα δει τη ζωή με άλλο μάτι και θέλοντας να συνδυάσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο με την αγάπη για υψηλού επιπέδου lifestyle και ποιότητα ζωής, αξιοποίησε μαζί με τον αδελφό του μια τεράστια έκταση στα Λιμανάκια της Βάρκιζας φτιάχνοντας το πρωτοποριακό για την εποχή «Island». Ακολούθησαν το «Central» που μύησε την Αθήνα στο ποιοτικό σούσι, το «Dragoste», το «Pizza Pomodoro», το «Salon de Bricolage», η συνεργασία με το «Cavo Tagoo» της Μυκόνου και πολλά άλλα.

zonars

Στην πορεία των χρόνων η υπογραφή των αδελφών Πανά έγινε κάτι σαν σφραγίδα και εγγύηση υψηλής ποιότητας και καλαισθησίας. Εξαιρετικά νέοι και μονίμως ανήσυχοι, ο Χρύσανθος και ο Σπύρος δεν φοβούνται την κρίση και βάζουν πλώρη για νέα επιχειρηματικά σχέδια, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας.


casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube