Απόψε ανακοινώνεται η νέα συμφωνία για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και του Jermyn Street Real Estate, όπως ονομάζεται το ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να υποβληθεί νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το οποίο είχε απορρίψει το προηγούμενο, παγώνοντας τη διαδικασία εκχώρησης του γνωστού ξενοδοχείου της Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και γενικότερα της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού. Ειδικότερα, είχε κριθεί μη νόμιμο το σκέλος εκείνο που προβλέπει τη δημιουργία νέων μονοκατοικιών («καμπάνες») και την κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου.

Ωστόσο, ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρουν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν καταλήξει σε αναπροσαρμοσμένη, κατά τις «επιταγές» του ΣτΕ, συμφωνία, βάσει της οποίας το τίμημα διατηρείται στα 400 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ήπια δόμηση και περιορισμένος αριθμός κατοικιών.

400 εκατομμύρια ευρώ
Το τίμημα που έχει προσφέρει ο ανάδοχος είναι 400 εκατ. ευρώ, με το ύψος της συνολικής επένδυσης να τοποθετείται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το αρχικό ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ήπια δόμηση, ανάπτυξη, δηλαδή, όπου κεντρικό ρόλο θα έχουν δασικές εκτάσεις και χώροι πρασίνου. Ο συντελεστής δόμησης θα είναι 0,1875, ενώ από το σύνολο των 60.886 τ.μ. που επιτρέπεται να δομηθούν θα αναπτυχθούν τα 56.500 τ.μ.

Παράλληλα, η κάλυψη θα είναι χαμηλή, καθώς μέρος των κατοικιών και διαμερισμάτων προβλέπεται να υλοποιηθεί στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η επέμβαση, δηλαδή, στο υφιστάμενο πράσινο θα είναι πολύ μικρή και οι ζώνες πρασίνου θα ενισχυθούν με πρόσθετες φυτεύσεις.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο αξιοποίησης, το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα αποκτήσει δύο ξενοδοχεία έξι αστέρων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις μονάδες Arion Hotel και Westin Hotel.

Ακόμη, στη χερσόνησο Βουλιαγμένης θα δημιουργηθούν 14 πολυτελείς βίλες, το πολύ δύο επιπέδων, που θα καταλαμβάνουν συνολική επιφάνεια 2.000 τ.μ. Τέλος, η περιοχή πρασίνου καταλαμβάνει έκταση 54.,1 χιλιάδων τ.μ, και αντιπροσωπεύει το 16% της συνολικής έκτασης του Αστέρα και το 9% της χερσονήσου. Στην περιοχή αυτή δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας έχει αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις με το Jermyn Street Real Estate έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί και η νέα συμφωνία προβλέπει την καταβολή του ίδιου τιμήματος (400 εκατ. ευρώ) με ορισμένες αλλαγές στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο, η νέα έκδοση του οποίου είναι κοντά στην απόφαση του ΣτΕ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την έγκρισή του ώστε να ολοκληρωθεί η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Jermyn Street Real Estate Fund συμμετέχουν κατά κύριο λόγο αραβικά κεφάλαια όπως τα κρατικά επενδυτικά σχήματα Kuwait Investment Fund και το Abu Dhabi Investment Fund από το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντίστοιχα, ενώ μειοψηφική συμμετοχή έχει και ο τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος Dogus, από τους μεγαλύτερους της γείτονος χώρας.

Η Ιστορία του Αστέρα Βουλιαγμένης
Ο Αστέρας Βουλιαγμένης είναι ένας ζωντανός θρύλος και αναπόστατο κομμάτι της σύγχρονης κοσμικής Ελλάδας.

Από το 1959, ο Αστέρας δεσπόζει στην πευκόφυτη πλαγιά πάνω από τον κόλπο του Λαιμού Βουλιαγμένης. Το όνομά του δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στα 54 χρόνια της ιστορίας του έχει φιλοξενήσει πολιτικούς, κοσμικούς, επιχειρηματίες. Τα μεγαλύτερα ονόματα της χώρας και του εξωτερικού.

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και το Δημόσιο που εδώ και καιρό ψάχνουν τρόπους και αγοραστές για να τον πουλήσουν.

Ακόμα και σήμερα, στην «αγκαλιά» του Αστέρα Βουλιαγμένης κυκλοφορούν μερικοί από τους πιο πλούσιους και διάσημους ανθρώπους της Ελλάδας και του κόσμου.

Μέσα στην πλαζ βρίσκονται τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού, του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με τον μύθο, παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν στην παραλία, σκάβοντας έφεραν στο φως το 1924 το ναό που είναι σε μία θέση στρατηγική για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με το μεγάλο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο.

Το 1961 ξεκίνησε η λειτουργία των μπάνγκαλοους του Αστέρα, ενώ το 1966, δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι. Γρήγορα, η πλαζ του Αστέρα καθιερώθηκε ως σημείο συνάντησης διασήμων. Το 1967 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Arion, το 1979 το Nafsika και το 1984 το ξενοδοχείο Aphrodite το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί.

Όπως αναφέρεται και στη σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ:

«Το ακίνητο Αστέρας Βουλιαγμένης βρίσκεται στην θέση Μικρό Καβούρι, στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Απέχει 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 25 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Τα παρακείμενα ακίνητα είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα Αστήρ Παλλάς (που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας – ΕΤΕ) και η Μαρίνα Βουλιαγμένης (σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης από το ΕΤΑΔ. Ανάδοχος είναι ο όμιλος Αστήρ Παλλάς). Η γύρω περιοχή, Λαιμός, ανήκει στην υψηλότερη ζώνη τιμών κατοικιών στην Αθήνα.

Μέγεθος Ακινήτου

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης εκτείνεται σε 304 στρέμματα, από τα οποία τα 111 ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, με συνέπεια μέρος του τιμήματος να καταλήγει στο ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα, θυγατρική του Αστέρα έχει ενοικιάσει για 40 χρόνια τη μαρίνα Βουλιαγμένης, που έχει χερσαία έκταση 47 στρεμμάτων.

Η μαρίνα βρίσκεται σε στάδιο εκσυγχρονισμού, καθώς έχει αποφασισθεί η υλοποίηση έργων ύψους 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, λειτουργεί πλέον στη μέγιστη πληρότητα και με αρκετά σκάφη μεγάλου μήκους να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τον ελλιμενισμό τους.

Σημειώνεται ότι, η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων στο ΥΠΠΟ (Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής – Στερεάς – Νήσων) έχει καταγγείλει σε ψήφισμά της την, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, πώληση της χερσονήσου του «Αστέρα Βουλιαγμένης» (ξενοδοχείο, πλαζ ΕΟΤ, Ναυταθλητικός Ομιλος, Μαρίνα «Ακρωτήρι», δασικές εκτάσεις), σημειώνοντας ότι στην έκταση αυτή βρίσκεται και ο αρχαίος ναός του Ζωστήρα Απόλλωνα που πωλείται και αυτός. «Η πολιτιστική κληρονομιά και αρχαιότητες δεν πωλούνται, δεν ενοικιάζονται «μακροχρόνια», δεν χωράνε σε εμπορευματικές αντιλήψεις», ανέφερε το ψήφισμα.

Δεν είναι όμως το μοναδικό μνημείο της χερσονήσου, η οποία χαρακτηρίζεται και από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Όπως προκύπτει από συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2008 με θέμα τη μελέτη γεωτεχνικής, αποστράγγισης, στερέωσης και αναστήλωσης του ναού του Ζωστήρα Απόλλωνα που είχε εκπονήσει η ΚΣΤ” Εφορεία Αρχαιοτήτων, η περιοχή ελέγχεται αρχαιολογικά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου που κρύβεται κάτω από την παραλία του «Αστέρα Βουλιαγμένης» επιβεβαιώνει η τεράστια δεξαμενή της αρχαϊκής εποχής που αποκάλυψαν εργασίες που εκτελούνταν για την κατασκευή νέας εισόδου της πλαζ. Σε απόσταση μόλις 25 μέτρων από τη δεξαμενή βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, στην παραλία του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με την τότε γνωμοδότηση του ΚΑΣ, η δεξαμενή θα διατηρούνταν ως μνημείο, με την κάλυψή της να «είναι προσωρινή και για λόγους ασφαλείας».

Η ύπαρξή της όμως ήταν γνωστή από τη δεκαετία του ’60 όταν έγιναν τα έργα για την οργάνωση της πλαζ του ΕΟΤ. Το μνημείο -διαστάσεων 12,50 μ. x 1,80 μ.- είχε εγκιβωτιστεί και ξανασκεπαστεί. Έτσι, όταν πριν μερικά χρόνια είχαν τρυπήσει το τσιμέντο για τα έργα ανακαίνισης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, αντίκρισαν από κάτω τη δεξαμενή, για την οποία υπήρχε μόνο μια μικρή αναφορά σε αρχαιολογικό δελτίο της εποχής.

Το 2008 κατά την εκσκαφή για την εγκατάσταση πυρασφάλειας στο χώρο των καμπανών της ξενοδοχειακής μονάδας, εντοπίστηκαν σημαντικές αρχαιότητες. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε συγκρότημα κλασικών χρόνων που εδράζεται πάνω σε λείψανα εγκατάστασης της Πρωτοελλαδικής Εποχής.
H Aλίκη Βουγιουκλάκη, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Ζωή Λάσκαρη, και πολλοί άλλοι ηθοποιοί, επέλεγαν τις καμπάνες του ξενοδοχείου για τις ταινίες τους αλλά και για τις διακοπές τους.

Ο Φρανκ Σινάτρα, η Ζακλίν Μπισέ, η Μπριζίτ Μπαρντό, η Τζεραλτίν Τσάπλιν, ο Τέλης Σαβάλας, ο Πολ Νιούμαν, η Τζόαν Κόλινς, ο Τζον Γουέην, οι Beatles, ο Σαρλ Αζναβούρ, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, η Κορίνα Τσοπέι, η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, ο Πιρς Μπρόνσαν, ο Αρμάντ Ασάντε και πολλοί άλλοι επέλεξαν το ξενοδοχείο για τη διαμονή τους.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ήταν από τους πιστούς του Αστέρα, εξ αιτίας της μοναδικής τοποθεσίας, της ασφάλειας και της διακριτικότητας του ξενοδοχείου.

Τόπος χαλάρωσης υπήρξε και για αρκετούς πολιτικούς ηγέτες, όπως , Μάργκαρετ Θάτσερ, Τζίμι Κάρτερ, Ρόμπερτ Κέννεντυ, Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντυ, Φρανσουά Μιτεράν, Μπόρις Γιέλτσιν, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Ζισκάρ Ντ” Εστεν, Χέλμουτ Κολ.

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής το χρησιμοποιούσε συχνά για τις διακοπές του, και ο Χρήστος Σαρτζετάκης ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, αλλά και ο Κώστας Σημίτης για τις μικρές του εξορμήσεις.


casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube