Λαμπερά, ισχυρά, δημοφιλή πρόσωπα, σταρ και αρχηγοί κρατών, μυστικοί έρωτες, κορυφαία πολιτικά events και κοσμικά γεγονότα πλέκονται στην ιστορία του Astir Palace. Με το κλείσιμό του τελειώνει μια εποχή που κράτησε πάνω από μισό αιώνα…

«Σας ευχαριστώ για την εξαιρετική φιλοξενία! Εύχομαι να επιστρέψω για να μείνω περισσότερες μέρες» – το σημείωμα του Αμερικανού Προέδρου Barack Obama στο βιβλίο επισκεπτών του Αstir Palace ήταν ευγενικό και oλιγόλογο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην προεδρική bungalow suite του resort στις 15 Νοεμβρίου 2016, ήταν, ουσιαστικά, ο τελευταίος «επίσημος» επισκέπτης του Aστέρα Βουλιαγμένης. Μετά την αποχώρησή του το ιστορικό ξενοδοχείο περνάει, πλέον, επίσημα στα χέρια της νέας ιδιοκτησίας και κλείνει για να ανακαινιστεί. Για πρώτη φορά, μετά από 57 χρόνια…

asteras-people-183-3
Ο Ανδρέας Παπανδρέου με το Γάλλο ηγέτη Francois Mitterand.

Ο μύθος του Αστέρα

Η αρχή της ιστορίας του Astir Palace πάει πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 –την εποχή που « ο τουρισμός εξωτερικού» φλέρταρε με την Ελλάδα, ενώ στην Ελλάδα μια νέα, εύρωστη αστική τάξη ενέδιδε στον κοσμοπολιτισμό. Τότε ακριβώς, σε 304 πευκόφυτα στρέμματα, στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, μόλις 20 χιλιόμετρα από το αθηναϊκό κέντρο γεννιέται ο Αστέρας, περισσότερο σαν «ψαγμένο», πριβέ θέρετρο της αθηναϊκής ελίτ και λιγότερο σαν οργανωμένο τουριστικό συγκρότημα. Οι περίφημες «καμπάνες του Αστέρα», πάνω στη χρυσή ακρογιαλιά της Βουλιαγμένης, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας αγαπήθηκαν αμέσως από τους επώνυμους ενοίκους τους. Και η σχολή θαλάσσιου σκι, που διηύθυνε ο «Έλληνας Steve McQueen», ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας, εκτίναξε τη δημοφιλία του Astir Beach.

Καθώς χρόνο με το χρόνο η ζήτηση για τις καμπάνες μεγάλωνε, σύντομα κρίθηκε επιτακτική η ανέγερση του πρώτου ξενοδοχείου του συγκροτήματος. Το πολυτελές Αρίων εγκαινιάστηκε το 1967. Η αυτοκρατορική, μαρμάρινη σκάλα της υποδοχής –τότε στοιχείο μοναδικό για lobby ξενοδοχείου–, τα χειροποίητα έπιπλα, τα έργα τέχνης που στόλιζαν τους τοίχους του, με τις υπογραφές Γύζη, Τσαρούχη, Εγγονόπουλου, Μόραλη και Μυταρά, έγιναν αμέσως talk of the town. Το Ναυσικά (ένα έξοχο δείγμα αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος, έργο του αρχιτέκτονα του Hilton Εμμανουήλ Βουρέκα, καθώς και των Α. Γεωργιάδη και Κ. Δεκαβάλλα) άνοιξε τις πόρτες του το 1980 και το τρίτο ξενοδοχείο του συγκροτήματος, το –πιο ήσυχο και οικογενειακό–Αφροδίτη το 1984.

O Αριστοτέλης Ωνάσης με τη σύζυγό του, Jackie Kennedy.

O Αριστοτέλης Ωνάσης με τη σύζυγό του, Jackie Kennedy.

Ο περίφημος μύθος του Αστέρα είναι ένα κουβάρι ιστοριών, μύθων, ψιθύρων και ιστορικών ανεκδότων, που έφτιαξαν οι VIPS πελάτες του, μιας και από τα δωμάτιά του έχουν περάσει οι πάντες: κοσμικοί και jet-setters, εφοπλιστές, βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες, κορυφαίοι sportsmen και σταρ της σοουμπίζ, βασιλιάδες, πρίγκιπες, ηγέτες κρατών, o Robert Kennedy, ο Jimmy Carter και η Soraya, ο Gorbachev, η Stéphanie του Μονακό και ο Boris Yeltsin.

Στις παραλίες του Αστέρα λιάζονταν οι Beatles, o Adamo, ο Charles Aznavour και η Dalida, η Νάνα Μούσχουρη, ο Ντέμης Ρούσσος και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, αλλά και η σταρ της ποπ Lady Gaga, η οποία έμεινε στην προεδρικη σουίτα του Αρίωνα – την ίδια όπου έχουν φιλοξενηθεί ο François Mitterrand, ο Valéry Giscard d’Estaing, η Margaret Thatcher και ο στρατάρχης Tito, ο Helmut Kohl, ο Nelson Mandela και ο Yasser Arafat, ο Jacques Chirac και ο Jacques Delors.

O αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν τακτικός πελάτης του Αστέρα, όπως και όλοι οι Πρόεδροι της νεότερης Ελληνικής Δημοκρατίας (οι Στασινόπουλος, Τσάτσος, Σαρτζετάκης, Στεφανόπουλος), ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης με τη σύζυγό του, Λένα, το ζεύγος Αβέρωφ και το ζεύγος Ζολώτα, που έμενε πάντα στην καμπάνα 34 – ένα σημείο της παραλίας κωδικοποιημένο στη γλώσσα του προσωπικού του ξενοδοχείου ως «παραλία Ζολώτα». Ο Ανδρέας Παπανδρέου, που επισκεπτόταν επίσης συχνά τον Αστέρα μαζί με τη Δήμητρα Παπανδρέου, έμενε στο Αφροδίτη ή, σπανιότερα, στην προεδρική σουίτα του Arion, η οποία ήταν επιπλωμένη με μοναδικά συλλεκτικά κομμάτια του Οίκου Σαρίδη.

Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας, που εκτίναξε τη δημοφιλία του Astir Beach.

Ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας, που εκτίναξε τη δημοφιλία του Astir Beach.

Όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας θεωρούσαν τον Αστέρα δεύτερο σπίτι τους – άλλωστε, τα μικρότερα ιδίως μέλη των οικογενειών Λάτση, Αγγελόπουλου, Χατζηιωάννου, Ποταμιάνου, Χανδρή, Βαρδινογιάννη, Λαιμού, Γουλανδρή, Πατέρα, Φαφαλιού, Νιάρχου, Λιβανού κ.ά. κατέλυαν στο ξενοδοχείο δύο και τρείς μήνες κάθε καλοκαίρι. Τα παλιότερα μέλη του προσωπικού μνημόνευαν τον «μπαρμπα-Γιάννη» Λάτση –ο οποίος κρατούσε πάντα την καμπάνα 33–, που συνήθιζε να μπαίνει στην κουζίνα του Grill Room για να παραγγείλει το αγαπημένο του γλυκό: σβίγγους με καϊμάκι και σιρόπι. (Στην ίδια, ιστορική κουζίνα του Αρίωνα φτιάχτηκε –σύμφωνα με διηγήσεις– και η γκουρμέ μελιτζανοσαλάτα, που ενθουσίασε τόσο τον πρόεδρο της Αιγύπτου Anwar el-Sadat, ώστε, επιστρέφοντας στην πατρίδα του, κουβάλησε μαζί με τις αποσκευές του και… μερικά καφάσια με ελληνικές μελιτζάνες!)

Στα 60s και στα 70s, τα αστέρια του ελληνικού σινεμά (από τον Λάμπρο Κωνσταντάρα μέχρι τη Μελίνα Μερκούρη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη) έλαμπαν στον Αστέρα (άλλωστε, το ξενοδοχείο χρησιμοποιήθηκε ως φυσικό ντεκόρ σε πολλές ελληνικές ταινίες). Το ίδιο και πολλοί σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο Charlton Heston, ο Tony Curtis, ο John Wayne, ο Paul Newman, ο Robert Wagner, ο Francis Sinatra (ο οποίος χρειάστηκε να περάσει από την πόρτα της κουζίνας για να πάει στο δωμάτιό του, προκειμένου να αποφύγει το πλήθος των φαν του), ο Telly Savalas, η Jacqueline Bisset, η Joan Collins, η Jane Fonda. Ο Έλληνας μεγιστάνας Aριστοτέλης Ωνάσης έμεινε αξέχαστος στο προσωπικό για τη γενναιοδωρία και την απλότητά του. Αλησμόνητα είναι και τα πάρτι στις 9 Μούσες, –το μυθικό κλαμπ του ξενοδοχείου–, όπου η Paloma Picasso και η Liza Minnelli ξεφάντωναν παρέα με τη «χρυσή αθηναϊκή νεολαία» της εποχής, ηθοποιούς και μόδιστρους, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές και φιλόδοξες ενζενί: τη Ζωή Λάσκαρη και τον Φιλήμονα, την Έλλη Στάη και τον Ηλία Ψινάκη.

Ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες εφοπλιστές, ο Γιάννης Λάτσης, επέλεγε πάντοτε την καμπανα με τον αριθμό

Ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες εφοπλιστές, ο Γιάννης Λάτσης, επέλεγε πάντοτε την καμπανα με τον αριθμό “33”.

Φυσικά, η «παρέλαση των μύθων» δεν τελειώνει στα 60s ή τα 70s. Το νεότερο πελατολόγιο του Αstir Palace περιλαμβάνει τον Pierce Brosnan, τη Sharon Stone, τους Scorpions, την υψίφωνο Αγνή Μπάλτσα και την Carmen Electra, την Ornella Muti, τον Ayrton Senna, την Greta Scacchi, την Jessye Norman, τον celebrity chef Nobu Matsuhisa, τον Sacha Baron Cohen, τον Gianni Bulgari, τον –φιλικό και πολύ κοινωνικό– Vittorio Missoni, τους Dean και Dan Caten των Dsquared. Ο Maradona έχει επισκεφθεί δύο φορές το ξενοδοχείο, ο Πελέ μια– όλοι θυμούνται ότι ήταν εξαιρετικά επικοινωνιακός, φιλικός και πρόσχαρος Το ίδιο και ο Michel Platini. Πιο τακτικοί επισκέπτες ήταν ο Christian Karembeu και ο Ronaldinho, ενώ ο σταρ της γαλλικής τηλεόρασης Νίκος Αλιάγας, πριν γίνει πατέρας έμενε τακτικά στο Astir Palace, φροντίζοντας πάντα να περνάει απαρατήρητος.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.

Πηγή peoplegreece.com


casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube