Συνέντευξη παραχώρησε στο NotosNet η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου και εκ νέου υποψήφια για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2019.

Είστε ευχαριστημένοι με την υλοποίηση των μέχρι τώρα έργων σας;

Νιώθω βαθιά ικανοποίηση για όσα έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια με πολλή και σκληρή δουλειά στο Δήμο Αγίου Δημητρίου. Το όραμα μας “ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ” που είναι εξάλλου και το όνομα της δημοτικής μας παράταξης, σε πολλούς τομείς της δημοτικής ζωής έγινε πράξη. Ωστόσο, όπως συνηθίζουμε να λέμε πάντα με τους συνεργάτες μου, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και γι’ αυτό τον λόγο οι προσπάθειες μας παραμένουν αμείωτες, με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της πόλης γενικότερα.

Για ποιο έργο σας είστε περήφανη και ποιο πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να το είχατε κάνει καλύτερο;

Οι δομές κοινωνικής υποστήριξης, είναι ένας τομέας για τον οποίο νιώθω πως τα έχουμε πάει πολύ καλά. Λόγω της συγκυρίας της οικονομικής κρίσης τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε επικεντρώσει τις δυνάμεις μας προς το συνάνθρωπο και ειδικότερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους μοναχικούς ηλικιωμένους κ.λπ.
Στο Δήμο μας τα τελευταία χρόνια λειτουργούν με μεγάλη συμμετοχή από πολίτες που έχουν ανάγκη: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Δημοτική Ιματιοθήκη, Ανταλλακτήριο Βιβλίων και Δημοτικός Λαχανόκηπος. Επίσης, τεράστια προσπάθεια γίνεται στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου μας, και στο ίδιο πλαίσιο δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τις δομές μας για το παιδί και την οικογένεια, από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και φυσικά την Δημοτική Παιδική Κατασκήνωση στη Ραφήνα η οποία είναι δωρεάν για όλους.

Δύο ιδιαίτερα σημαντικά έργα που σχεδιάσαμε απ’ τα πρώτα χρόνια της θητείας μας, η μετατροπή ενός καταργημένου δημοτικού σχολείου σε βρεφονηπιακό σταθμό και η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου, δεν ολοκληρώθηκαν λόγω ΟΣΚ / ΚτΥπ, το πρώτο και λόγω κενών στη νομοθεσία για τις παραρεμάτιες περιοχές, τα δεύτερο.

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, της γραφειοκρατίας και της έλλειψης προσωπικού, πολλά έργα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί καλύτερα. Ωστόσο πιστεύω πως παρόλες τις δυσκολίες το πρόσημο είναι θετικό.

Τι σας δυσκόλεψε το διάστημα που είστε Δήμαρχος;

Η διαχείριση της γραφειοκρατίας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως Διοίκηση, παρά το γεγονός ότι έχουμε κατορθώσει να βελτιώσουμε πολλές διαδικασίες στο εσωτερικό του δήμου.
Σε συνδυασμό με τη μείωση μέχρι και 60% της κρατικής χρηματοδότησης, αντιλαμβάνεστε πως δημιουργούνται δυσκολίες, τόσο στη διαχείριση της καθημερινότητας, όσο και το στρατηγικό σχεδιασμό μας.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι του δήμου;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η απόκτηση και η αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου. Ο Άγιος Δημήτριος, όπως και πολλές άλλες περιοχές του νομού Αττικής, είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένος, ρυμοτομικά δύσκολος κι έντονα αστικοποιημένος με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η εξεύρεση ανοιχτών, ελεύθερων χώρων οι οποίοι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πράσινους. Ωστόσο, οι προσπάθειες μας παραμένουν αμείωτες και όπου μπορούμε παρεμβαίνουμε επιτυχώς προκειμένου να αυξήσουμε τους χώρους αυτούς και κατ' επέκταση να επιτρέψουμε στους πολίτες (κατοίκους και επισκέπτες) να απολαμβάνουν περισσότερο την πόλη τους.

Μετά από τόσα χρόνια τι είναι αυτό που σας γοητεύει στο Δημαρχείο και τι αυτό που σας κουράζει;

Το να αλλάΖΟΥΜΕ την πόλη, όπως είναι και το σύνθημά μας, και να βλέπουμε ότι τα σχέδια μας για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών προχωρούν, είναι αυτά που ασκούν την περισσότερη γοητεία και με ενθαρρύνουν να συνεχίσω να εργάζομαι ασταμάτητα για μια πιο βιώσιμη και φιλική πόλη.
Αυτό που με κουράζει θα τολμούσα να πω είναι η μικρή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, στους τοπικούς φορείς, στις διαδικασίες διαβούλευσης, με άλλα λόγια η ανάθεση των τοπικών υποθέσεων στους αιρετούς και στη Διοίκηση.
Είναι στη φιλοσοφία και την κουλτούρα της Διοίκησης του Δήμου η συμμετοχικότητα και οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, για το λόγο αυτό κάθε χρόνο διοργανώνουμε με συνέπεια δημόσιες διαβουλεύσεις προκειμένου να επιτρέψουμε στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα μεγάλα ζητήματα και έργα της πόλης. Και δεν μένουμε μόνο εκεί, καθώς τον Σεπτέμβριο εγκαινιάσαμε και ένα ακόμα εργαλείο συμμετοχής και διαφάνειας, την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Διαβούλευσης του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

Αν βαθμολογούσατε το έργο σας με κλίμακα από το ένα έως το 10 πόσο θα βάζατε;

Θεωρώ πως αυτό είναι δουλειά των πολιτών. Εξάλλου οι εκλογές είναι κοντά.

Ποιο έργο θα θέλατε να κάνετε αλλά δεν γίνεται λόγω της οικονομικής κρίσης;

Δεν είναι μόνο ένα. Είναι πολλά αλλά θεωρώ ότι είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν στο μέλλον με επιμονή και καλή διαχείριση. Μερικά από αυτά είναι η κατασκευή κολυμβητηρίου στην πόλη μας, η ανάπλαση του Ασυρμάτου και πολλά άλλα.

Αυτά τα χρόνια που υπηρετείτε τον δήμο, έχετε την απαραίτητη στήριξη από Κυβέρνηση και Περιφέρεια;

Οι σχέσεις μας με τους αρμόδιους για το Δήμο φορείς, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών και η Περιφέρεια, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και η συνεργασία μας είναι αδιάκοπη και εποικοδομητική.

Είστε υπέρ της απόκτησης ιδίων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Ασφαλώς είμαι υπέρ. Εξάλλου οι Δήμοι εισπράττουν έσοδα από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες αλλά και από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Απαιτείται όμως συνεργασία και διαλειτουργικότητα με κρατικές υπηρεσίες (ΑΑΔΕ, ΓΓΠΣ, ΔΕΗ κ.α) για τη διευκόλυνση της είσπραξης αυτών.

Είστε υπέρ η κατά της αξιολόγησης του προσωπικού στον δήμο;

Είμαι υπέρ της αξιολόγησης των εργαζομένων στον δήμο αρκεί η διαδικασία και το σύστημα αξιολόγησης να γίνει σωστά, με διαφάνεια και σε βάθος και όχι επιφανειακά.

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας. Τι έχετε να πείτε για τις ληστείες στην περιοχή σας;

Για το ζήτημα των ληστειών είναι αρμόδια η ελληνική αστυνομία αν και το ποσοστό κλοπών στον Άγιο Δημήτριο είναι χαμηλό. Παρόλα αυτά η συνεργασία με το τοπικό αστυνομικό τμήμα είναι πολύ καλή και όλοι καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια παρά την υποστελέχωση και την έλλειψη πόρων.

Σχετικά με τις άδειες για τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, τι είναι αυτό που σας κάνει να πείτε ΝAI;

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αποτελούν σημείο αναφοράς με την προσέλκυση πελατείας και βοηθούν στην ανάπτυξη του Δήμου μας. Επιβάλλεται όμως να τηρούν τη νομοθεσία και να συνεργάζονται με το Δήμο.

Με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές εκλογές θα ξανά είστε υποψήφιa κι αν ναι θα θέλατε χρίσμα κάποιου κόμματος;

Ναι, θα θέσω υποψηφιότητα και για τις δημοτικές εκλογές του 2019 καθώς διαθέτω ακόμη πολλή ενέργεια, ενθουσιασμό και όραμα για να εργαστούμε ως ομάδα για τους πολίτες του Αγίου Δημητρίου και για να φτιάξουμε μια πιο λειτουργική και φιλική πόλη. Αναφορικά με το χρίσμα κάποιου κόμματος είναι κάτι το οποίο δεν μας ενδιαφέρει ως παράταξη διότι, όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, θεωρώ ότι οι δήμαρχοι πρέπει να είναι πολιτικοποιημένοι αλλά υπερκομματικοί, με γνήσιο αυτοδιοικητικό λόγο και πράξεις.

Με ποιον Δήμαρχο από γειτονικό δήμο θα μπορούσατε να συνεργαστείτε καλύτερα;

Είμαι ανοιχτή για συνεργασία με οποιονδήποτε δήμο και Δήμαρχο. Άλλωστε στο παρελθόν έχουμε ήδη συνεργαστεί σε διάφορες δράσεις και προγράμματα με το δήμο Αλίμου, το δήμο Παλαιού Φαλήρου, Ζωγράφου και άλλους.

Φλερτάρετε με την κεντρική πολιτική σκηνή;

Όχι, γιατί θεωρώ ότι έχω ακόμη πολλά να προσφέρω ως δήμαρχος, καθώς αποτελεί μια θέση ευθύνης που με φέρνει σε άμεση επαφή με τα προβλήματα των συμπολιτών μου και μου επιτρέπει να δίνω λύσεις μακριά από κομματικά συμφέροντα, ανταγωνισμούς κι αγκυλώσεις.

 

 



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube