Μια λαϊκή παροιμία λέει : Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γενναν οι κότες και όπως φαίνεται μπορεί να ισχύσει σύντομα στην χώρα καθώς, ενώ οι πιο πολλοί από εμάς ασχολούνται με τις … τηλεοπτικές άδειες, ένα ιδιότυπο «υπόγειο» παιχνίδι λαμβάνει χώρα στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας , την τρ. Πειραιώς με κίνδυνο πολλοί συμπολίτες μας να βρεθούν στον δρόμο εν μια νυκτί…
Ένα από τα παγκοσμίως γνωστά κοράκια των στεγαστικών δανείων με πολλές ζημίες τα τελευταία χρόνια έχει μπλοκάρει τον διορισμό Δ.Σ με απώτερο σκοπό να υφαρπάξει την διοίκηση της τράπεζας και να καρπωθεί τα χιλιάδες στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν δεκάδες χιλιάδες έλληνες σε αυτήν. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής φημίζεται για την σκληρότητα του διεθνώς (πλειστηριασμοί κ.λ.π) προκειμένου να αυξήσει την περιουσία του hedgefundπου έχει.
Η ύφεση που ξεκίνησε το 2009 και συνεχίζεται έχοντας καταστρέψει το 25% της οικονομίας μας, εκτός από τις ανθρώπινες τραγωδίες και τις υπόλοιπες επιπτώσεις δημιούργησε και 16.473 κόκκινα δάνεια μεγάλων εταιρειών, 71.000 μικρομεσαίων και 293.500 μικρών και ατομικών επιχειρήσεων. Ο πλούτος των Ελλήνων αφανίζεται και αυτή η ζημία μπορεί να μετρηθεί με τα 413.000 κόκκινα στεγαστικά και τα περί 1,9 εκατομμύρια κόκκινα καταναλωτικά δάνεια.
Ο απολογισμός της οικονομικής και κοινωνικής φρίκης είναι ο θησαυρός που μεθοδεύουν να εκμεταλλευτούν τα λεγόμενα ιδιωτικά κεφάλαια υψηλής μόχλευσης, περισσότερο γνωστά σαν hedgefunds ή «γύπες των αγορών».
Εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα και διαφορετικές προσεγγίσεις για το μέλλον της τράπεζας Πειραιώς είναι οι αιτίες που προκαλούν δυστοκία στην επιλογή του προέδρου και προπαντός του διευθύνοντος συμβούλου.
Η μία πλευρά υποστηρίζει ότι η τράπεζα θα πρέπει να παίξει το ρόλο της πραγματικής τράπεζας που στηρίζει την ελληνική οικονομία, συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση και από την καλή πορεία της οικονομίας θα κερδίσει η ίδια και οι μέτοχοι.
Η άλλη πλευρά προσδοκά και επιδιώκει γρήγορες υπεραξίες, πολλά και γρήγορα κέρδη από τα “κόκκινα” δάνεια μέσω της ανάληψης της διαχείρισης και προπαντός της αγοράς αυτών σε χαμηλές τιμές.
Το πρώτο στρατόπεδo, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, απαρτίζουν οι Ελληνες μέτοχοι της τράπεζας με εκφραστή τους τον επίτιμο πρόεδρο Μιχάλη Σάλλα, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τη δεύτερη ομάδα αποτελούν ξένοι επενδυτές που κατέχουν το 20% περίπου με επικεφαλής τον Αμερικανό Πόλσον. Οι επενδυτές αυτοί επιθυμούν να αγοράσουν τα "κόκκινα" δάνεια και μέσα από αυτά να αποκομίσουν πολλά κέρδη σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η αντίπαλη ομάδα των Ελλήνων μετόχων, θεωρεί πως δεν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας, των πολιτών και της οικονομίας η προαναφερόμενη πολιτική, πράγμα που αντανακλάται και από την πρόταση Σάλλα για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" στεγαστικών δανείων μέσω του sales and leases back, που θα αποτρέψει του πλειστηριασμούς ενισχύοντας παράλληλα τους ισολογισμούς της τράπεζας.
Η αντιπαλότητα των δύο πλευρών ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό και πέρασε από διάφορα στάδια και το αποτέλεσμα ως σήμερα είναι η αδυναμία εξεύρεσης προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κοινής αποδοχής, αφού η κάθε πλευρά θεωρεί πως αυτά τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη θα γείρουν την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να μην συμπίπτουν οι προτιμήσεις και οι επιλογές και να διαιωνίζεται το κενό σταθερής και διαρκούς εξουσίας και διοίκησης.
Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, γιατί προκαλεί ζημιά στην τράπεζα Πειραιώς, ενώ η τοποθέτηση νέων διοικήσεων στις τράπεζες αποτελεί και προαπαιτούμενο της νυν αξιολόγησης.
Ποιος είναι ο Paulson
Την ατομική κινητή περιουσία του δεσμεύει ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον για να εξασφαλίσει η Paulson & Co. απαραίτητες πιστώσεις, καθώς πελάτες έχουν αποσύρει το ήμισυ των συνολικών κεφαλαίων της ομώνυμης επενδυτικής εταιρείας του έπειτα από μεγάλη μείωση των αποδόσεων στα χαρτοφυλάκιά τους. Ο δισεκατομμυριούχος Πόλσον χρησιμοποιεί προσωπικά κεφάλαια ως ενέχυρα προκειμένου να διατηρήσει απαραίτητη γραμμή πίστωσης για τη λειτουργία τεσσάρων από τα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedgefunds) της επενδυτικής εταιρείας Paulson & Co, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Τις γραμμές πίστωσης παρέχει ο τραπεζικός κολοσσός HSBC στις ΗΠΑ και θα ισχύουν για μια πενταετία, όπως δείχνουν τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Είναι μια καθιερωμένη πρακτική στον τομέα των επενδύσεων καθώς η εξασφάλιση γραμμών πίστωσης είναι απαραίτητη για τη λειτουργία μιας εταιρείας διαχείρισης hedgefunds όπως είναι η Paulson & Co., όσο απαραίτητο είναι για μια εταιρεία λιανικού εμπορίου να διαθέτει κεφάλαια κίνησης.
Τον Δεκέμβριο του 2010, η Paulson & Co. εξασφάλισε πενταετή γραμμή πίστωσης με ενέχυρο τις προμήθειες που κατέβαλαν οι πελάτες της εταιρείας, ειδικότερα οι επενδυτές σε πέντε από τα hedgefunds της. Οι προμήθειες των πελατών αξιοποιούνται ως ενέχυρα για την απόκτηση γραμμών πίστωσης από το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να καλυφθούν τεράστιες θέσεις στην αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου. Στον κλάδο των hedgefunds, εν τω μεταξύ, η καθιερωμένη ετήσια προμήθεια ανέρχεται στο 1% με 2% των συνολικών κεφαλαίων και η προμήθεια επί των αποδόσεων μπορεί να φθάσει και το 20% των συνολικών κερδών που αντιστοιχούν σε κάθε πελάτη.
Ωστόσο, οι αποδόσεις από τα hedgefunds της Paulson & Co. έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ συγκριτικά με τα υψηλά επίπεδα που ίσχυαν περίπου προ πενταετίας, με αποτέλεσμα πελάτες της εταιρείας να έχουν αποσύρει κεφάλαιά τους. Αρχές του 2011, τα καθαρά κεφάλαια της Paulson & Co. ανέρχονταν στα 38 δισ. δολάρια αλλά μετά οι πελάτες άρχισαν να αποσύρουν κεφάλαια λόγω απωλειών που είχαν υποστεί στα χαρτοφυλάκιά τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κεφάλαια της Paulson & Co. έχουν υποχωρήσει κατά 50%, στα 18 δισ. δολάρια.
Από τα κεφάλαια που έχουν απομείνει, το ήμισυ αποτελεί κινητή περιουσία του κ. Πόλσον και άλλων παραγόντων της επενδυτικής εταιρείας που, όμως, τυπικά έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή προμηθειών.
«Οταν η οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας εξασθενεί και δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε μια γραμμή πίστωσης, τότε χρειάζεται μια παρέμβαση τέτοιας φύσεως για να συνεχιστεί η λειτουργία της», εξηγεί ο Τόμας Λέσλι, νομικός σύμβουλος στην GreenbergTraurigLLP, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει παροχείς πιστώσεων για τη διασφάλιση γραμμών πίστωσης προς το συμφέρον κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου. Σε αυτήν την πρακτική έχουν καταφύγει και άλλοι επικεφαλής hedgefunds, είτε για να διατηρήσουν άθικτα τα κεφάλαιά τους είτε για να μην αποχωρήσουν οι πιο χαρισματικοί διαχειριστές τους για να μεταπηδήσουν σε έναν ανταγωνιστή.
Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, το ήμισυ των κεφαλαίων που είχαν καταγραφεί τέλη του 2014 ήταν περιουσία του Τζον Πόλσον. Στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg δείχνουν πως o καθαρός πλούτος του κ. Πόλσον, αφαιρουμένων των υποχρεώσεών του, υπολογίζεται στα 9,2 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, οι αποδόσεις των επενδύσεων της Paulson & Co. έχουν υποστεί αρκετές διακυμάνσεις στο διάστημα των τελευταίων ετών, οδηγώντας σε πτώση και την αξία των προμηθειών, που είναι πηγή χρηματοδότησης των μπόνους που λαμβάνουν οι «ταλαντούχοι» διαχειριστές κεφαλαίων. Το 2014, η εταιρεία του κ. Πόλσον εμφάνισε τις δεύτερες χειρότερες αποδόσεις της WallStreet, με πτώση 36% στο κεφάλαιο αντιστάθμισης κινδύνου PaulsonAdvantage που συνδέονταν με επιχειρηματικά γεγονότα όπως χρεοκοπίες και τη διάσπαση προβληματικών ομίλων. Αλλα επενδυτικά προϊόντα της Paulson & Co. είναι τα κεφάλαια Paulson Partners Enhanced και Paulson Credit Opportunities.
Ι.Α.Φ sofokleous10.gr