Πάνω από 4 χιλιάδες Ελβετοί στρατιώτες, αστυνομικοί, ακροβολιστές και στρατιωτικά ελικόπτερα επιστρατεύονται για την ασφάλεια των συμμετεχόντων στο 48ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες στο χιονισμένο Νταβός (έως τις 26 Ιανουαρίου).
Την πόλη καλύπτει μια «λευκή κουβέρτα» που σχηματίζει το χιόνι ύψους πάνω από 1,75 μέτρα που άρχισε να πέφτει απροειδοποίητα από τη Δευτέρα. Η συγκέντρωση του χιονιού σε αυτό τον βαθμό έχει προκαλέσει προβλήματα και καθυστερήσεις στις μετακινήσεις της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ που καταφθάνει στο Νταβός ακόμα και με τη συνδρομή ελικοπτέρων, δεδομένου ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα προς το ελβετικό θέρετρο μπορούν να είναι πολύ σοβαρά με αποτέλεσμα πολύωρες καθυστερήσεις. «Γιγάντιες μάζες χιονιού επιβραδύνουν την παγκόσμια ελίτ στο Νταβός», παρατηρεί η Die Welt, ενώ παρατηρήθηκαν και προσωρινές διακοπές στη σιδηροδρομική γραμμή προς το Νταβός λόγω του κινδύνου των χιονοστιβάδων, αρκετές από τις οποίες χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν από εκρήξεις για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες πτώσεις.
Είναι σαφές ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν ακόμα και την… ακρίβεια του ελβετικού ρολογιού, ενώ υπενθυμίζουν το πόσο εύθραυστοι μπορεί να είναι οι όποιοι σχεδιασμοί.
Στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο της ανατολικής Ελβετίας αναμένεται σύμφωνα με τη διοργάνωση να συγκεντρωθούν 3.000 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 70 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων και 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών. «Η οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σ' έναν κατατεμαχισμένο κόσμο», το θέμα του φετινού Φόρουμ. Τον προβολέα της δημοσιότητας σε αυτή την ετήσια διεθνή συνάντηση αναμένεται να προσελκύσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του την τελευταία ημέρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Μπιλ Κλίντον το 2000, που θα παραβρεθεί στη συνάντηση των εταιρικών και κρατικών ηγετών στα βουνά, επισημαίνει ο Spiegel.
Οι αστυνομικές αρχές της Ελβετίας είναι σε πλήρη ετοιμότητα εκφράζοντας την ανησυχία τους και για τις διαδηλώσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου αναμένεται την Παρασκευή, ημέρας λήξης των εργασιών του φόρουμ. Ο υπέρμαχος του προστατευτισμού και του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» θα συνοδεύεται από οκτώ εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους και τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Λεπτομέρειες για το κόστος του ταξιδιού δεν έχουν γίνει γνωστές ωστόσο μια ελβετική εφημερίδα εκτιμά ότι θα κοστίσει γύρω στα 40 εκατομμύρια δολάρια.
«Χωρίς το στρατό, η ασφάλεια του φόρουμ δεν μπορούσε να διασφαλιστεί», δήλωσε εκπρόσωπος της ελβετικής κυβέρνησης. προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε αεροσκάφος παραβιάζει την εναέρια ζώνη ασφαλείας χωρίς άδεια πτήσης μπορεί να καταρριφθεί.
Για πρώτη φορά συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών
«Ένα κοινό μέλλον σε έναν διαιρεμένο κόσμο» είναι το κεντρικό σύνθημα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντρι, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό τους ως Ινδουιστή – εθνικιστή. Διοργανωτής του φόρουμ είναι ο ακούραστος Κλάους Σβαμπ. Το πρώτο συνέδριο στο ελβετικό θέρετρο έγινε το 1971 με διοργανωτή τον Ελβετό καθηγητή στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους η καγκελάριος της Γερμανίας. Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την Αφρική θα συμμετάσχουν δέκα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, από τη Μέση Ανατολή εννέα και από τη Λατινική Αμερική έξι. Επιπλέον,θα μεταβούν οι επικεφαλής 40 διεθνών οργανισμών όπως των Ηνωμένων Εθνών,του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και της Greenpeace και της Oxfam.
Από ελληνικής πλευράς, παρίσταται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, αφού οι εργασίες του Φόρουμ παρουσιάζουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον τόσο στα θέματα οικονομίας όσο και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεδομένων των επαφών που θα έχει, μεταξύ άλλων, με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πιέρ Μοσκοβισί αφενός, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αφετέρου.
Εκτός από τις ανοιχτές εκδηλώσεις, για πρώτη φορά στο Νταβός θα υπάρξουν και εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών όπου θα συζητηθούν «ευαίσθητα θέματα» όπως το συριακό, το θέμα της Κορέας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θεωρείται παραδοσιακά ένας χώρος στον οποίο συναντάται η παγκόσμια οικονομική ελίτ ωστόσο προσφέρεται ώστε να συζητηθούν και άλλα θέματα όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, το μέλλον των ασφαλιστικών συστημάτων, η ανεργία, η κατανομή του πλούτου. Ανάμεσα στους τρεις χιλιάδες συμμετέχοντες είναι και πολλοί επιστήμονες, μεταξύ αυτών και δώδεκα νομπελίστες.
Η συνάντηση στο Νταβός έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες διεθνείς συνόδους κορυφής. Δεν εκδίδονται ανακοινωθέντα τα οποία απαιτούν προηγούμενες χρονοβόρες διαπραγματεύσεις.