Την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα για το θέμα των Σκοπίων, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να καθορίσει η συνάντηση που ολοκληρώθηκε, πριν από λίγο, στο Νταβός, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών είχε διάρκεια δύο ωρών. Στη συνέχεια μπήκαν και μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ. Το τετ-α-τετ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε περί τις 19:00, έπειτα από τρεις ώρες.
Ήταν μία πολυαναμενόμενη συνάντηση, με ιδιαίτερο βάρος και συμβολισμό έτσι κι αλλιώς, αφού οι δύο πρωθυπουργοί θα διερευνήσουν τις δυνατότητες μίας ιστορικής σύγκλισης για τη μείζονα διαφορά στο ονοματολογικό, αλλά και τα άλλα θέματα (αλυτρωτισμός εκ της γειτονικής χώρας) που χωρίζουν τις δύο πλευρές για δεκαετίες πλέον.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του.
«Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα»: αυτό το μήνυμα έστειλε στα Σκόπια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε σε μία «σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων».
«Δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Με τον Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα».
Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Καθώς φαίνεται, οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις, καθώς, όπως γινόταν γνωστό σχεδόν παράλληλα με τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, έρχεται σε Αθήνα και Σκόπια στις 30-31 Ιανουαρίου.
Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.
Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Και συνέχισε: «Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγύησεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Κατέστησε σαφές, δε, ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ. Επισήμανε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα, σε αυτή την κατεύθυνση.
«Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ τον ενημέρωσα ότι διαδικασίες που είχε αναστείλει η κυβέρνησή μας μπορούμε να τις προωθήσουμε, όπως την ένταξη της χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου. Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το όνομα» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα στο αεροδρόμιο και τους δρόμους
Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας».
«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών» τόνισε ακόμη.
Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ακόμη ο κ. Ζάεφ, σημειώνοντας πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. «Ήρθε η στιγμή να βρούμε μία λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει 25 χρόνια -είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» σχολίασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, τόνισε ότι η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.
«Δείχνουμε την καλή μας πίστη, δείχνουμε δεν έχουμε αλυτρωτικές σκέψεις για τον γείτονά μας» προσέθεσε, στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Ζάεφ.
Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ είχαν μετονομαστεί σε «Μέγας Αλέξανδρος» από κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ, ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας».