Διευρύνεται η ομάδα των αυτοδιοικητικών που αρνούνται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία καθώς 19 δήμαρχοι, η πλειονότητα των οποίων έχει εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα στοιχεία για τον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Στον κατάλογο των «αρνητών» αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προστεθεί και η νέα περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, καθώς το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων της περιφέρειας είναι το πρώτο στην ημερήσια διάταξη του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου την Τρίτη. Η κ. Δούρου έχει ταχθεί δημοσίως κατά της συγκεκριμένης διαδικασίας. Απευθυνόμενη με επιστολή της στους εργαζόμενους της Περιφέρειας πριν από δύο εβδομάδες ανέφερε «η Περιφέρεια της Αττικής ξεκινά μια νέα πορεία... Σε αυτή την πορεία, από την οποία κανείς δεν περισσεύει, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες είσαστε εσείς, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας. Ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος της Περιφέρειας με την κοινωνία και τους πολίτες. Μακριά από στείρες λογικές δήθεν αξιολογήσεων, που στοχεύουν στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, απαξιώνοντας έτσι τη λειτουργία του δημόσιου τομέα γενικά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικότερα, η νέα Περιφερειακή Αρχή πιστεύει και εμπιστεύεται τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής».
Πρόκειται για θέση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χαρακτηριστικά συνεργάτες της κ. Δούρου.
Από την άλλη, ο έλεγχος των πιστοποιητικών για τη μετατροπή των συμβάσεων πραγματοποιείται με βάση νόμο του κράτους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (4250/2014), κατά συνέπεια οι αυτοδιοικητικοί που αρνούνται να συνεργαστούν παραβαίνουν τη νομοθεσία.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί ο παρανομών να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Πάντως, στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, καθώς δεν πρόκειται για απλούς υπαλλήλους αλλά εκλεγμένα στελέχη. «Πρέπει να αποσαφηνιστεί ακριβώς σε τι αρνούνται να συνεργαστούν τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Αν δηλαδή κάποιος έχει προσληφθεί με πλαστό πτυχίο θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο; Πρόκειται για ποινικό αδίκημα που οδηγεί σε απόλυση. Η νομοθεσία με βάση την οποία πραγματοποιούνται οι έλεγχοι προβλέπει ότι για να τεθεί θέμα ανάκλησης του διορισμού πρέπει να προκύπτει ευθύνη του υπαλλήλου», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι. Κυβερνητικό στέλεχος που ασχολείται με τη διαδικασία ελέγχου αναφέρει: «Δεν πρέπει να μπερδεύουμε καταστάσεις. Είναι άλλο πράγμα κάποια λάθη που μπορεί να έγιναν χωρίς να υπάρχει δόλος. Στα πιστοποιητικά όμως που μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί, υπάρχουν περιπτώσεις που μόνο η ταυτότητα δεν ήταν πλαστή».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος δήλωσε στην «Κ», «δεν είναι δυνατόν να έχουμε αντίρρηση να ελεγχθούν τα πλαστά δικαιολογητικά. Πρόκειται για καθαρή πλαστογραφία».