Κατά του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών σε σχέση με την πρώτη κατοικία, κατά των μαζικών απολύσεων στο δημόσιο, υπέρ της μείωσης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, της σταδιακής ενίσχυσης των χαμηλόμισθων, της δραστικής μείωσης της χρηματοδότησης των κομμάτων και της κατάργησης των φορολογικών και συνταξιοδοτικών προνομίων των βουλευτών, αλλά υπέρ και νέων δεδομένων όσον αφορά στις άδειες των καναλιών και τη δημόσια τηλεόραση τάσσεται, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στη WEB TV του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Αν κάποιος έχει μία πρώτη κατοικία και δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορεί να πληρώνει ΕΝΦΙΑ, δεν πληρώνει νοίκι» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξηγώντας επίσης ότι «οι άνθρωποι που έχουν ένα σπίτι σε δάνειο» θα έχουν «τέτοιες ρυθμίσεις και διευκολύνσεις που δεν θα φτάνει το σπίτι σε πλειστηριασμό με κανένα τρόπο». Σχετικά με τον ΦΠΑ τονίζει ότι «οι φόροι πρέπει να είναι μόνιμοι», σημειώνει ότι «σήμερα το δημόσιο δεν έχει λόγο να κάνει μαζικές απολύσεις», ότι «πρέπει να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι και πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις», ενώ για τα κόμματα λέει ότι πρέπει «να μειωθεί η χρηματοδότηση στο ελάχιστο δυνατόν», να πληρώσουν τα χρέη τους, να δρομολογηθεί η άρση της ασυλίας των βουλευτών αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ, ενώ οι βουλευτές πρέπει να είναι «χωρίς προνόμια, ούτε φορολογικά, ούτε συνταξιοδοτικά».
Σχετικά με τις άδειες των καναλιών αναφέρει ότι πρέπει «να προκηρύσσονται οι συχνότητες, αυτοί που παίρνουν τα κανάλια θα πρέπει να πληρώνουν», ενώ για τη ΝΕΡΙΤ λέει ότι έγιναν λάθη, γι αυτό «την επόμενη μέρα θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα υπάρχει μία καινούρια δημόσια τηλεόραση των Ελλήνων».
-Κ. Θεοδωράκη να σας ευχαριστήσουμε και πάλι γιατί είστε μαζί μας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, να επικεντρωθούμε σε ειδικά, πρακτικά θέματα αυτή τη φορά.
Στη διάθεσή σας...
-Να αρχίσουμε με τον ΕΝΦΙΑ γιατί γίνεται πάρα πολύς λόγος, είπατε εσείς για αναδιαμόρφωση, αλλά ουσιαστικά τι εννοείτε; Κατάργηση του ισχύοντος και κατάρτιση νέου;
Χρειάζεται διορθώσεις, αυτό έχει σημασία. Οι νομικοί θα αποφασίσουν πως γίνεται αυτό πρακτικά. Αυτό που λέει το Ποτάμι είναι ότι ένας άνθρωπος που έχει ένα σπίτι δεν πληρώνει νοίκι για το σπίτι του. Είναι πολύ σαφές, πολύ συγκεκριμένο, άρα αυτή η κατηγορία των ανθρώπων που το περιουσιακό τους στοιχείο είναι ένα σπίτι στο χωριό ή ένα σπίτι στη πόλη δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ, δεν πληρώνει νοίκι.
-Είστε υπέρ της μείωσης των αντικειμενικών αξιών;
Είμαι υπέρ της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στην πραγματικότητα. Σε ελάχιστες κατηγορίες οι αντικειμενικές αξίες είναι υπερβολικά μεγάλες, σε κάποιες είναι μικρές. Είναι ένα ανορθολογικό σύστημα που πρέπει να διορθωθεί και πρέπει να υπάρχει μία αυτόματη προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, εποχιακά, ώστε να είναι πιο λογικές οι συναλλαγές του κόσμου με το δημόσιο και οι συναλλαγές του κόσμου μεταξύ τους.
-Η αύξηση στη φορολόγηση θα είναι κλιμακωτή;
Τι εννοείτε;
-Δηλαδή, όσο ανεβαίνει το εισόδημα της ακίνητης περιουσίας θα ανεβαίνει και το ποσοστό;
Βέβαια, είναι πολύ λογικό αυτό το πράγμα. Δηλαδή, όποιος έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώνει και μεγαλύτερο φόρο
-Επειδή έχει γίνει πολύς λόγος για το πιο είναι το όριο του πλούτου, ποιος είναι ο πλούσιος για εσάς;
Εμείς δεν έχουμε βάλει κανένα ζήτημα ειδικής φορολογίας. Αυτό πρέπει να το απαντήσουν αυτοί που βάζουνε ζήτημα ειδικής φορολογίας του πλούτου. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει η φορολογία των πολιτών και η φορολογία των επιχειρήσεων. Η κλιμάκωση του φόρου εξαρτάται από τα εισοδήματα. Δεν έχουμε πει ότι πάνω από ένα ποσό θα έχουμε άλλη πολιτική.
-Όχι, μιλώ για την ακίνητη περιουσία καθαρά
Δεν έχει καμιά πρακτική αξία που ορίζει κανείς... γιατί εμείς λέμε ότι ο φόρος που πληρώνει ο άλλος έχει σχέση με τα τετραγωνικά του. Αν έχει 600 τμ θα πληρώσει παραπάνω, αν έχει 200 τμ θα πληρώσει λιγότερο.
-'Αρα πηγαίνει με τα τετραγωνικά. Θα έχει σχέση μήπως και με την οικονομική του κατάσταση;
Μόνο στην περίπτωση που σας είπα ότι είναι η πρώτη κατοικία, δηλαδή αν κάποιος έχει μία πρώτη κατοικία και δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορεί να πληρώνει ΕΝΦΙΑ.
-Να δούμε το θέμα των πλειστηριασμών με τα κόκκινα δάνεια. Οι πλειστηριασμοί αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει αλλά είναι ένα θέμα το οποίο είναι εκκρεμότητα
Κανείς δεν πρέπει να χάνει το σπίτι του και κανείς δεν θα χάσει το σπίτι του αν το Ποτάμι είναι ισχυρό. Μιλάμε πάντα για την κατοικία σου και δεν μιλάμε για το σπίτι που πήρες και το εκμεταλλεύεσαι και δεν πληρώνεις το δάνειο, έτσι; Αλλά αυτός ο άνθρωπος που έχει πάρει ένα σπίτι για να μένει η οικογένειά του θα πρέπει να διευκολυνθεί με κάθε τρόπο και δεν θα χάσει το σπίτι του. Από εκεί και πέρα οριζόντιες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχουν. Θα είναι άδικο: υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει σπίτια προς εκμετάλλευση και δεν πληρώνουν τα δάνεια αυτά: αυτοί θα τα πληρώσουν τα δάνεια αυτά.
-Λέτε για το θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, αλλά ακριβώς τίθεται το θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία
Εκεί είμαι ξεκάθαρος, σας είπα....
-'Αρα μπλοκάρονται οι πλειστηριασμοί
'Ανθρωποι που έχουν ένα σπίτι σε ένα δάνειο υπάρχουν τέτοιες ρυθμίσεις και τέτοιες διευκολύνσεις που δεν φτάνει το σπίτι σε πλειστηριασμό με κανένα τρόπο..
-Τώρα όσον αφορά αυτόν τον φόρο του 15% που θα επιβαρύνει τον πωλητή ακινήτων, αυτό τον νέο φόρο που έχουν μπλοκάρει μέχρι το 2016, η θέση σας ποια είναι, πρέπει να υφίσταται ή όχι...
Δεν έχω θέση, δεν το έχω μελετήσει το θέμα
-ΦΠΑ. Τώρα γίνεται και πάλι λόγος για μία αύξηση του ΦΠΑ, από το 6% στο 23%
Αυτό είναι μία πολιτική της κυβέρνησης που έχει να κάνει με την προχειρότητα της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει και πολλά άλλα πράγματα. Από τη μία μέρα έχουμε ΦΠΑ Α και την άλλη έχουμε έναν ΦΠΑ Α σύν Β. Οι φόροι για εμάς πρέπει να είναι μόνιμοι. Δηλαδή ξέρεις ότι ξεκινάς με αυτό το ΦΠΑ για να κάνεις αυτή την επιχείρηση, δεν αλλάζουνε στη πορεία. Πρέπει λοιπόν στα πλαίσια μιας φορολογικής αναπτυξιακής μεταρρύθμισης να έχουμε σταθερή φορολογία είτε αφορά τον πολίτη, είτε αφορά την επιχείρηση, είτε αφορά τον ΦΠΑ. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό όμως είναι ότι η χώρα πρέπει να πάρει τα λεφτά του ΦΠΑ που τους χρωστούν, γιατί υπάρχουν κάποια δισεκατομμύρια που δεν πληρώνονται, που σημαίνει ότι αυτά τα έχει πληρώσει ο πολίτης σε κάποια επιχείρηση και η επιχείρηση το έχει κατακρατήσει αυτό το ΦΠΑ. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο μα παίρνουμε ως κοινωνία το ΦΠΑ. Το έχουν βρει σε όλη την Ευρώπη εμείς ακόμα να το βρούμε.
-Εκκρεμούν 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Δεν την ξέρω την αριθμητική αυτή αν είναι 15.000 ή 17.000, όπως οι διάφορες λογικές...
-Χιλιάδες εν πάση περιπτώσει, δεν έχει σημασία το νούμερο, εσείς πως το βλέπετε αυτό ποια είναι η θέση σας;
Εμείς μιλάμε για μία συνολική μεταρρύθμιση του δημοσίου, παρουσιάσαμε το προηγούμενο Σάββατο, όπως ξέρετε, τη μοναδική πρόταση που έχει γίνει από κόμμα στην προεκλογική περίοδο για το δημόσιο. Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης των δομών, των υπαλλήλων, είμαστε υπέρ ενός μικρού δημοσίου, να μην διογκώνεται άλλο το δημόσιο και δεν νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν λόγοι για απολύσεις
-Άρα είστε κατά των απολύσεων.
Είμαστε υπέρ των απολύσεων όταν υπάρχει κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Αλλά δεν θεωρούμε σήμερα ότι το δημόσιο έχει λόγο να κάνει μαζικές απολύσεις.
-Οι δεσμεύσεις μας; Είναι θέμα δέσμευσης αυτό.
Που;
-Είναι υπογεγραμμένο και ήταν μέρος του μνημονίου
Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε ένα καλύτερο δημόσιο που αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας περιορισμός στη δραστηριότητα των νεκρών υπηρεσιών για να ενισχυθούν άλλες υπηρεσίες. Δηλαδή εμείς μιλάμε για προσλήψεις στην υγεία, στη δικαιοσύνη. Υπάρχουν τομείς που πρέπει να γίνουν προσλήψεις, όχι δικαστών, όχι γιατρών, αλλά για νοσηλευτικό προσωπικό και υπαλληλικό προσωπικό στη δικαιοσύνη. Εκεί θα πρέπει να ενισχυθούν, τώρα αν αυτοί που θα πάρουν σε αυτούς τους τομείς είτε είναι από το υπόλοιπο δημόσιο, είτε είναι καινούριοι, αυτά είναι πράγματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν στο πλαίσιο μιας χρηστής διοίκησης.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του 13ου μισθού για τους κάτω των 700 ευρώ, εσείς τι λέτε;
Και γιατί όχι κάτω από τα 800; Εννοώ ότι οι πολιτικοί πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν εκφέρουμε διάφορα νούμερα. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι και πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις σε σχέση με την αύξηση του εισοδήματος της χώρας. Σταδιακή αύξηση. Αυτό είναι ο 13ος μισθός; Είναι μία αύξηση μηνιαία που πρέπει να πάρουν;
Σίγουρα πρέπει να αυξήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που παίρνουνε λίγα λεφτά. Δεν μπορεί κάποιος στην ελληνική κοινωνία να ζει σήμερα με 500 ευρώ.
-Κόμματα: Έχετε κάνει πολλές καταγγελίες για τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος...
Περικοπή στο ελάχιστο.... Είτε οι οικονομικές παροχές να μειωθούν αλλά να μειωθούν και οι υπόλοιπες παροχές.
-Χρηματοδότηση των κομμάτων, είστε υπέρ της μείωσης...
Σας είπα, να μειωθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων στο ελάχιστο δυνατόν, να μειωθούν οι υπάλληλοι που είναι στα κόμματα, να μην έχουμε ένα άλλο δημόσιο που δουλεύει για τα κόμματα. Γενικά να μειωθούν οι παροχές προς τα κόμματα. Έχουμε ένα ακριβό πολιτικό σύστημα.
-Σε τι ποσοστό θα το βάζατε, να μειωθούν κατά το ήμισυ, κατά το εν τέταρτο, ποιο είναι αυτό το ελάχιστο..
Το ελάχιστο να σας πω... εμείς κάνουμε έναν προεκλογικό αγώνα που δεν θα μας στοιχίσει πάνω από 200.000 ευρώ. Δεν καταλαβαίνω που σπαταλάνε τα υπόλοιπα λεφτά οι υπόλοιποι! Για κουστωδίες; 'Αρα λοιπόν πρέπει να γίνει μια σοβαρή κουβέντα και να πάμε σε πολύ μικρές δαπάνες του πολιτικού συστήματος. Εμείς μπορεί να φθάσουμε ότι πρέπει να σβήσουμε τα δύο τρίτα των δαπανών. Γι αυτό δεν θέλω να σας πω το νούμερο. Αλλά θέλω να ακούσω και τα άλλα κόμματα, να ακούσω τον κ. Τσίπρα και τον κ. Σαμαρά, που σπαταλάνε τα λεφτά, να δω και εγώ τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα. Αλλά εγώ δεν βρίσκω λόγους το πολιτικό σύστημα να είναι τόσο ακριβό στην Ελλάδα.
-Μικρότερο κυβερνητικό σχήμα. Εσείς πόσα υπουργεία θα κόβατε ή θα θέλατε;
Έχουμε πει όχι αναπληρωτές υπουργούς, ένας υπουργός σε κάθε τομέα ευθύνης. Μπορεί να είναι 17; Μπορεί να είναι 22; Αυτό θα το αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση. Μιλάμε πάντα για ένα μικρό κυβερνητικό σχήμα, πολύ μικρότερο από αυτό που είναι σήμερα.
-Θα μπορούσατε να μου τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με τα χρέη των κομμάτων;
Να πληρώσουν τα χρέη τους. Καμία διαγραφή.
-Ως προς την ασυλία των βουλευτών εσείς είσαστε πάντα σαφής...
Όχι στην ασυλία των βουλευτών η ασυλία των πολιτικών έχει σχέση πάντα με την πολιτική δίωξη. Αν υπάρχει πολιτική δίωξη να καταφεύγουν και να ζητάνε προστασία, αλλά όχι προκαταβολικά προστασία του πολιτικού...
-Βεβαίως, σε αυτό είσαστε πάντα σαφής και κατά της ασυλίας, αλλά θα ήσασταν και υπέρ ενός νόμου με αναδρομική ισχύ;
Όχι βέβαια. Στην Ελλάδα και το Σύνταγμά μας και ο δυτικός πολιτισμός επιβάλει οι νόμοι να ισχύουν από τη στιγμή που βγαίνουν..
-Μέχρι τώρα είχαμε πάρα πολλούς νόμους με αναδρομική ισχύ
Εγώ διαφωνώ απόλυτα. Και για τα οικονομικά, αν εννοείτε αυτό και για τα ποινικά και για όλα τα ζητήματα οι νόμοι ισχύουν από τη στιγμή που ψηφίζονται. Δεν υπάρχουν νόμοι σε αναδρομική ισχύ. Είναι μία από τις αρχές του δυτικού πολιτισμού. Γιατί τότε κάθε κυβερνήτης θα μπορούσε να βγάλει αναδρομικά ένα νόμο και να πει ότι για το παρελθόν αυτοί που δεν μου χαμογελούσαν είναι παράνομοι.
-Θα ήθελα να σας ρωτήσω όσον αφορά το αφορολόγητο των βουλευτών, γιατί θέτετε πολύ συχνά το θέμα της ισονομίας ανάμεσα στην ιθύνουσα τάξη και τους πολίτες.
Όχι αφορολόγητα, όχι μεγαλύτερες συντάξεις... Για μένα είναι σαφές δεν πρέπει να υπάρχει ο πολιτικός ως ειδική κάστα. Ο πολιτικός είναι για ένα διάστημα ένα λειτούργημα, ένα επάγγελμα που θα πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένο διάστημα, χωρίς προνόμια, φορολογικά ούτε συνταξιοδοτικά.
-Είστε υπέρ του διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας;
Έχω πει ότι η κατάσταση όπως είναι σήμερα είναι εναντίον και της εκκλησίας και του κράτους. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μία συνεννόηση με την εκκλησία για να αλλάξει αυτή η σχέση. Είναι από την πρώτη στιγμή που το έχουμε πει και το λέμε μέχρι και σήμερα. Η ελληνική εκκλησία σε συνεννόηση με την ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις. Αυτή η πρόταση έχει συζητηθεί από μένα με τον Ιερώνυμο, έχουμε πει δηλαδή ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει. Γιατί δεν την έχουμε κάνει αυτή τη κουβέντα. Το τι θα περιλαμβάνει από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά της εκκλησίας θα το δούμε όταν θα ξεκινήσει αυτός ο διάλογος.
-Το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Είστε υπέρ;
Έχουμε πει ότι το κατοχικό δάνειο είναι συγκεκριμένη ενέργεια που έχει συμβεί. 'Αρα είναι πολύ εύκολο να αποτιμηθεί και να πληρωθεί από τους Γερμανούς προς τους Έλληνες. Από εκεί και πέρα για τις κατοχικές αποζημιώσεις υπάρχει μια συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τους ευρωβουλευτές μας και θα υπάρχει μία εθνική γραμμή γι αυτή την υπόθεση.
-Η θέση σας για τη ΝΕΡΙΤ;
Η ΝΕΡΙΤ απέτυχε όπως είχε αποτύχει και η ΕΡΤ. Τα κόμματα είναι σαφές ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για μία υγιή μεγάλη δημόσια τηλεόραση. Τα κόμματα φτιάξανε την ΕΡΤ, τα κόμματα διόριζαν και μετά τα κόμματα αποφάσισαν να κλείσουν την ΕΡΤ. Έγινε με λάθος τρόπο και παρά τις προσπάθειες των δημοσιογράφων που είναι σήμερα στη ΝΕΡΙΤ δεν έχει καλυφθεί το έδαφος. Η ΝΕΡΙΤ δεν ικανοποιεί τον Έλληνα πολίτη. 'Αρα θα πρέπει την επόμενη μέρα, χωρίς ρεβανσισμούς ούτε από τη μια μεριά ούτε από την άλλη, να σκεφτούμε πως θα υπάρχει μία καινούρια δημόσια τηλεόραση των Ελλήνων. Πρέπει απέναντι στην αυθαιρεσία που επιδεικνύουν πολλές φορές τα ιδιωτικά μέσα να υπάρχει μία δημόσια τηλεόραση που θα προστατεύει τον πολίτη και θα κυνηγάει κατά το δυνατόν την αλήθεια.
-Το θέμα των ΜΜΕ και των αδειών, τι σκοπεύετε να κάνετε; Είναι και ένα μέρος της διαπλοκής, το έχετε πει και εσείς...
Θα πρέπει όποιος έχει συχνότητα να πληρώνει για τη συχνότητά του. Οι συχνότητες είναι δημόσια περιουσία, άρα θα πρέπει να προκηρύσσονται...
-'Αρα νέα δεδομένα;
Βεβαίως, να προκηρύσσονται οι συχνότητες, αυτοί που παίρνουν τα κανάλια θα πρέπει να πληρώνουν, υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να τακτοποιηθεί το θέμα των καναλιών. Ο κύριος είναι ότι μιλάμε για δημόσια περιουσία, ο άλλος λόγος είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαπλοκή πολιτικής και τηλεοπτικής εξουσίας. Δηλαδή να μη μπορεί ο πολιτικός να εκβιάζει τα κανάλια- δεν σας έχω άδεια άρα σας εκβιάζω- αλλά να μη μπορεί και το κανάλι να εκβιάζει τον πολιτικό. Γιατί εδώ στη χώρα αυτή έχουμε αμφίδρομες σχέσεις: ένας πολιτικός σου λέει από μένα εξαρτάσαι και μετά λέει το κανάλι από μένα εξαρτάσαι. Αν τακτοποιηθεί αυτό το πράγμα, αν υπάρχουν άδειες και δικαιώματα θα είναι απόλυτα καθαρά τα πράγματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ