«Το διακύβευμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει, το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή» δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα και στη δημοσιογράφου Μαρία Χούκλη.

 

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στον ΑΝΤ-1 λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Μια αναμέτρηση η οποία κατά γενική ομολογία είναι βαρύνουσας σημασίας για τη χώρα και νομίζω ότι το αισθάνονται και οι πολίτες αυτό.

Λοιπόν, Κυριακή κοντή γιορτή, πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να είστε πρώτο κόμμα, επιζητείτε αυτοδυναμία, εάν όμως δεν την πετύχετε, τι θα πράξετε; Θα οδηγήσετε τη χώρα σε δεύτερες εκλογές;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Χούκλη είμαστε πράγματι λίγες μέρες πριν από τις πιο κρίσιμες εκλογές από τη μεταπολίτευση και μετά. Κι είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές διότι ο ελληνικός λαός έχει να αποφασίσει ανάμεσα σε δυο δρόμους.

Ο πρώτος δρόμος είναι αυτός της συνέχειας της πολιτικής που μας οδήγησε ως εδώ. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της διεκδίκησης με ασφάλεια, γι΄ αυτό και λέμε στους Έλληνες πολίτες ως πιο ασφαλής επιλογή, ώστε να μην ξαναζήσουμε όλα όσα περάσαμε και το δράμα που ζήσαμε μέχρι χτες, είναι η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέτετε ένα κρίσιμο ερώτημα, διότι νομίζω πως όλες οι μετρήσεις αποδεικνύουν πως το διακύβευμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει, το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι αν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Σας λέω λοιπόν με ειλικρίνεια: Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας, όπως ζητούσαν και έκαναν τα κόμματα εξουσίας που γνωρίζαμε από το ΄74 μέχρι σήμερα.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Το περιεχόμενο εσείς θα το δώσετε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε ζητάμε λευκή επιταγή και δε ζητάμε να πάρουμε μία ιστορική ρεβάνς, θέλουμε να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, θέλουμε όμως την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή διότι κα Χούκλη ο αντίπαλός μας δεν είναι ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος.

Ξέρετε, έπαιξαν ένα ρόλο κρίσιμο, θα έλεγε κανείς όμως ότι ήταν κι αυτοί τροχοί μιας άμαξας. Ο βασικός μας αντίπαλος είναι ένα σύστημα διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, είναι ένα κατεστημένο που όλα αυτά τα χρόνια κυβέρνησε τη χώρα κι εμείς θέλουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα προκειμένου πρώτον να μπορέσουμε να συγκρουστούμε εντός της χώρας για τις αναγκαίες μεγάλες τομές που είναι απαραίτητες.

Δεύτερο και κυριότερο όμως να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε ισχυρά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, για να κερδίσουμε το δίκαιο του ελληνικού λαού προς το συμφέρον, το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον της πατρίδας.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Αν δεν πετύχετε την αυτοδυναμία όμως;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Χούκλη εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, το πρόγραμμά μας που έχουμε καταθέσει στην κρίση και το καταθέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές και στη βάση αυτού του προγράμματος θα κινηθούμε.

Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που θεωρούμε αναγκαίο και απαραίτητο για τη χώρα, τη σκληρή διαπραγμάτευση με κόκκινες γραμμές σ’ ευρωπαϊκό τελευταίο επίπεδο και την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Και θα το πω συγκεκριμένα, όσες πολιτικές δυνάμεις αποδεχθούν την υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, πέρα βεβαίως από τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή γιατί με αυτούς..

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Άρα αποκλείετε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί με αυτούς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε κι είναι σαφές, με τα υλικά του χθες δεν μπορείς να δημιουργήσεις το αύριο. Αν λοιπόν υπάρξουν, που πιστεύω ότι θα υπάρξουν, μπορεί να υπάρξουν δυνάμεις, που αποδεχθούν την άμεση εφαρμογή και υλοποίηση του προγράμματος για την ισχυρή διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, εμείς θα είμαστε ανοιχτοί.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Δε μένουν και πολλές δυνάμεις, μένουν το Ποτάμι, ο Καμμένος, το ΚΚΕ έχει πει ήδη όχι.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καθίστε, θα δούμε τι θα πει ο καθένας την ώρα της κρίσης, απέναντι στην κρίση της κοινωνίας και στην κρίση της ιστορίας. Και σας το λέω αυτό, διότι είμαστε λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με ρωτάτε για το τοπίο μετά τις εκλογές, αλλά ανάμεσα στο πριν και στο μετά υπάρχει μια κρίσιμη στιγμή, που είναι η στιγμή της κάλπης, που μιλάνε οι πολίτες, διαμορφώνουν νέους συσχετισμούς και αυτοί οι νέοι συσχετισμοί διαμορφώνουν και τη στάση των κομμάτων την επόμενη μέρα.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ξέρετε, αναρωτιούνται πολλοί, βρίσκετε κοινά σημεία για παράδειγμα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και δε βρίσκετε κοινά σημεία με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς; Και η αντίρρησή σας είναι στα πρόσωπα, δηλαδή στον κ. Σαμαρά στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Θεοδωράκη ή αν άλλαζαν τα πρόσωπα δε θα είχατε αντίρρηση; Γιατί προσέξτε, αυτά τα κόμματα ενδεχομένως να ψηφιστούν από το άλλο μισό του πληθυσμού, είναι σα να λέτε όχι στο άλλο μισό των Ελλήνων πολιτών.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Χούκλη δε λέμε όχι στους πολίτες, λέμε στους πολίτες ένα μεγάλο ναι, τους καλούμε να υπερβούν διαχωριστικές γραμμές, που νομίζω ότι το κάνουν τις τελευταίες μέρες, έχουμε τον κατακερματισμό των διαχωριστικών γραμμών του χθες.

Διότι μεγάλη μάζα ψηφοφόρων που θα έρθει να δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ την αναγκαία αυτοδυναμία για να έχει τα χέρια του λυμένα την επόμενη μέρα, είναι ψηφοφόροι συντηρητικοί, της Νέας Δημοκρατίας μέχρι χθες. Είναι άνθρωποι της μεσαίας διαστρωμάτωσης, της μεσαίας τάξης, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες πληγές και την πρωτοφανή αυτή λεηλασία των μνημονίων.

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι εμείς και νομίζω ότι το άφησα να εννοηθεί στα λεγόμενά μου πριν, παρότι για πρώτη φορά στην ιστορία η Αριστερά που είναι μια παράταξη με ανθρώπους που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και της προσφοράς και της θυσίας ανιδιοτελώς στις κρίσιμες στιγμές αυτού του τόπου, την περίοδο της εθνικής αντίστασης, την περίοδο του αγώνα για τον εκδημοκρατισμό, τη δημοκρατία, την επιστροφή της δημοκρατίας.

Η Αριστερά δε βρέθηκε ποτέ σε θέση διακυβέρνησης, σε θέση ευθύνη ενδεχομένως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε κοινωνικούς φορείς, αλλά όχι σε θέση διακυβέρνησης.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Και γι΄ αυτό θα κριθείτε πιο σκληρά, διότι οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες και από ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι αριστεροί και σας προσεγγίζουν.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε με λίγο, προφανώς θα κριθεί, γιατί προφανώς και θα κριθούμε όλοι αυστηρά και κρινόμαστε αυστηρά, θέλω να πω όμως το εξής:

Μας δίνεται για πρώτη φορά μια μεγάλη ιστορική ευθύνη, μια μεγάλη ευκαιρία ιστορική, όμως δεν αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στιγμή κι αυτή την ευκαιρία ως μία ιστορική ρεβάνς. Ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε αυτό που είπατε εσείς πριν από λίγο, ότι θα έχουμε να παραλάβουμε μια Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση, μια παραγωγική βάση διαλυμένη και μια κοινωνία διχασμένη. Εμείς δε θα έρθουμε να διχάσουμε, θα έρθουμε να ενώσουμε τους Έλληνες.

Ο αγώνας μας την επόμενη μέρα θα είναι δύσκολος, χρειάζεται εθνική ενότητα, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται προσπάθεια μεγάλη προκειμένου να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το δίκιο του λαού μας, αρκεί να το αναγνωρίζουν το δίκιο του λαού μας.

Διότι οι δυνάμεις στις οποίες αναφερθήκατε και τις οποίες απέκλεισα, δεν αναγνωρίζουν το δίκιο του λαού μας, αναγνωρίζουν το δίκιο του ισχυρού, το δίκιο της κας Μέρκελ και με αυτή την έννοια είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος της κας Μέρκελ εντός της Ελλάδας.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Αναγνωρίζουν ότι έχουν υποστεί πολλές θυσίες οι Έλληνες και ότι πράγματι υπάρχει μια μεγάλη κρίση, απλώς προτείνουν έναν διαφορετικό δρόμο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα τις θυσίες αυτές κα Χούκλη οι Έλληνες δεν τις υπέστησαν από μόνοι τους, τις επέβαλαν κάποιοι, τις επέβαλαν αυτοί που μας κυβέρνησαν και ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που μας φέρανε στο χείλος του γκρεμού πριν μας επιβάλλουν αυτές τις θυσίες.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ωραία, πήγαμε λοιπόν στην επόμενη μέρα. Σχηματίζεται Κυβέρνηση και ξεκινάτε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Κατ΄ αρχάς θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος; Θα ζητήσετε περισσότερο χρόνο; Πρέπει να το ζητήσετε, δεν μπορεί να δοθεί σιωπηρά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η επόμενη μέρα κα Χούκλη πόσο δε μάλλον όταν αυτή η μέρα θα δώσει μια μεγάλη μια σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και άρα θα μας δώσει μια ισχυρή λαϊκή εντολή να σχηματίσουμε Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, εθνικής αναγέννησης και αξιοπρέπειας για τον ελληνικό λαό, θα είναι μια τελείως διαφορετική μέρα από την προηγούμενη και από….

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Περιγράψτε την σας παρακαλώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή η μέρα λοιπόν δε θα έχει: Τρόικα, μνημόνιο, τον κ. Σαμαρά και τις δεσμεύσεις του απέναντι στους δανειστές. Η επόμενη μέρα θα έχει μία Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, που θα ανταποκριθεί στην ισχυρή λαϊκή εντολή να βγάλει τη χώρα από αυτό το δράμα.

Είναι αστείο σήμερα να συζητάμε για χρονοδιαγράμματα τα οποία ετέθησαν, σε συνεννόηση με την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία είχε στόχο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που φανερώθηκαν από το κρυφό email του κ. Σαμαρά.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Άρα ξεκινήσατε διαπραγμάτευση τόσο χρόνο πάνω κ. Πρόεδρε; Ακούω στελέχη σας να λένε για Ιούλιο για παράδειγμα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η δική μας επιθυμία είναι όπως αντιλαμβάνεστε αυτή η διαπραγμάτευση να μην διαρκέσει επ΄ αόριστον, όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο και για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, διότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα συγκρούονται δύο διαφορετικές λογικές που υπάρχουν και στην Ευρώπη για την έξοδο από την κρίση.

Η μία είναι η λογική, επιτρέψτε μου η προτεσταντική λογική του κ. Σόιμπλε, που λέει ότι τους νόμους που φτιάξαμε πρέπει να τους εφαρμόζουμε ακόμα κι αν είναι νόμοι που αποδεδειγμένα μας οδηγούν στο λάθος και στην καταστροφή.

Η άλλη λογική είναι αυτή που εκφράστηκε και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λέει εντάξει οι νόμοι, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε το ευρώ, την Ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ναι, προηγήθηκαν όμως τα δάνεια που πήραμε, προηγήθηκαν τα δάνεια που μας έδωσαν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, λέει η άλλη άποψη. Γι΄ αυτό και ο κ. Σόιμπλε επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία συνόδευσε τη δανειακή σύμβαση.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Χούκλη, είναι άλλο πράγμα η δανειακή σύμβαση κι άλλο πράγμα το μνημόνιο. Εμείς, επειδή πολλοί με ρωτάνε, βεβαίως και θα σεβαστούμε τις θεσμικές μας δεσμεύσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύσεις που εκπορεύονται από τις ίδιες τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δεσμεύσεις αυτές μας περιορίζουν ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, όχι όμως ως προς το μέσο υλοποίησης όπως είναι γνωστό. Στις Συνθήκες τις ευρωπαϊκές προσδιορίζεται ότι θα πρέπει τα κράτη-μέλη να συμμορφώνονται στους στόχους, όχι στο μέσον. Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το μέσον που μας οδήγησε στην καταστροφή μέχρι σήμερα.

Γι΄ αυτό κι εμείς λέμε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια για μία εκλεγμένη Κυβέρνηση να καθορίσει αυτή το πρόγραμμά της, μέσω του οποίου θα οδηγηθεί σε πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, δε θέλουμε να γυρίσουμε πίσω στο 2009.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Εκεί όμως οι πολιτικοί σας αντίπαλοι λένε ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντικαταστήσει την παλιά λιτότητα με την αριστερή λιτότητα. Ένα νέο μνημόνιο, μια νέα συμφωνία που θα ονομαστεί κάπως αλλιώς, για να μην ακούγεται και άσχημο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είναι τελείως αναξιόπιστοι κα Χούκλη, ό,τι κι αν λένε, δεν τους πιστεύει πια κανείς. Επενδύουν μόνο στο φόβο, στην κινδυνολογία και στο ψέμα.

Ο κ. Σαμαράς πριν τις εκλογές του 2012 έταξε 18 σημεία επαναδιαπραγμάτευσης. Τι από όλα αυτά υλοποίησε; Ο κ. Σαμαράς πλέον επενδύει μονάχα στο να βρίσκει κάθε μέρα κι ένα διαφορετικό φόβο.

Αλλά ακριβώς θέλω να απαντήσω και στο ερώτημά σας, ΣΥΡΙΖΑ και λιτότητα είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Διότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνον μία δύναμη ελληνική, είναι αν θέλετε μία δύναμη με πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόσημο.

Είναι ένα αντικείμενο μελέτης και αναφοράς σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και σήμερα στην Ευρώπη είναι σημείο αναφοράς για όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου κι όχι μόνον, που αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική της λιτότητας είναι όχι μόνο απάνθρωπη και αντιλαϊκή και αντικοινωνική, αλλά και κυρίως αναποτελεσματική.

Δεν είχαμε success story στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια κα Χούκλη, είχαμε μια ιστορία αποτυχίας, γι΄ αυτό το λόγο πρέπει η λιτότητα να τερματιστεί, γι΄ αυτό και δεσμευόμαστε ότι θα τερματιστεί η λιτότητα, γι΄ αυτό και ολοένα και περισσότεροι σήμερα στην Ευρώπη αρχίζουν να υιοθετούν τις θέσεις μας και να αντιλαμβάνονται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέλος του ευρωπαϊκού πλαισίου, του ευρωπαϊκού ψηφιδωτού των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν και δεν είναι απειλή για την Ευρώπη, αλλά είναι μια πρόκληση για την αναγκαία στροφή για την αναγκαία αλλαγή στρατηγικής.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Παρ' όλα αυτά θα βρεθείτε σε ένα δημοσιονομικά δυσμενέστερο περιβάλλον, από ότι πριν από τις εκλογές και το ερώτημα είναι η ταμπακέρα βέβαια, αυτό που έρχεται και επανέρχεται και θα σας πω ποιο είναι το σκεπτικό και μεταφέροντας και τα ερωτήματα και τα θέματα που βάζουν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι.

Στο διάστημα που θα κρατήσει η διαπραγμάτευση που θέλετε εσείς να είναι το συντομότερο δυνατόν αλλά κανείς δεν ξέρει όταν ξεκινάει μια διαπραγμάτευση πόσο θα διαρκέσει, πως θα χρηματοδοτούνται οι ανάγκες του κράτους, όταν έχετε να λύσετε μια πολύ δύσκολη εξίσωση με βάση τον πήχη που έχετε βάλει εσείς στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;

Λέτε ότι από την πρώτη μέρα θα το εφαρμόσετε, ότι θα ανταποκριθείτε και θα αποπληρώσετε τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση, τα ταμεία αρχίζουν να έχουν μεγάλο πρόβλημα, δε θα μπορέσουμε να βγούμε σε έναν δανεισμό στις αγορές, δε θα πάρουμε την εκκρεμούσα δόση, επομένως δημιουργείται ξαφνικά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο όμως θα πρέπει…

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα βάλουμε λίγο στη σειρά;

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Βεβαίως να τα πάρουμε με τη σειρά γι΄ αυτό ακριβώς θέλω να μου απαντήσετε ένα προς ένα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα βάλουμε στη σειρά, γιατί το θέμα της δόσης αφορά τις υποχρεώσεις των εταίρων μας, τις δανειακές υποχρεώσεις που μονομερώς αυτοί δεν τις υλοποιούν.

Αλλά κι άλλη φορά είδαμε αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 όταν εξελέγη ο κ. Σαμαράς ότι η δόση των 11 αν δεν κάνω λάθος δισεκατομμυρίων τότε, όχι 7 που είναι τώρα οι υπολείπουσες δόσεις, άργησαν περίπου έξι μήνες να καταβληθούν και δεν είδα καμία χρεοκοπία, καμία στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου, καμία δυσκολία.

Θυμάστε τι έλεγαν το ’12; Τα ίδια ακριβώς λέγανε στον ελληνικό λαό, ότι «αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έρθει η δόση» και ήταν Ιούνιος οι εκλογές «και τον Ιούλιο χρεοκοπούμε». Ούτε τον Ιούλιο χρεοκοπήσαμε, ούτε τον Αύγουστο, ούτε το Σεπτέμβρη, ούτε τον Οκτώβρη, ούτε το Νοέμβρη και τέλη Νοέμβρη ήρθε η δόση. Ας φύγουμε όμως από αυτό, από την κινδυνολογία.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Θα διεκδικήσετε δηλαδή εσείς αυτή τη δόση;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα ξεκινήσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο δηλαδή και την πολιτική της λιτότητας, που δε θα την καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο λαός με την ψήφο του, που θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, γι΄ αυτό και λέμε όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο ισχυρό θα είναι αυτό το μήνυμα στα πέρατα της Ευρώπης.

Τη δανειακή σύμβαση θα τη διαπραγματευθούμε, με μια λογική που λέει εμείς δε θέλουμε νέα δάνεια και ξέρετε, θα απευθύνεται στο Γερμανό πολίτη που μας δώσανε περισσότερα από όσα μπορούσαμε να αντέξουμε. Η λογική μας δεν είναι δάνεια πάνω στα δάνεια, η λογική μας είναι να βρούμε μία βιώσιμη και αμοιβαία επωφελή λύση για το πρόβλημά του δημόσιου χρέους, δεν υπάρχει σωτηρία του ευρώ με κράτη που να χρωστάνε σχεδόν διπλάσιο ΑΕΠ δημόσιο χρέος.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Άρα από εκεί θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση; Ποιο θα είναι το πλαίσιο που θα βάλετε, που σας ρώτησα και προηγουμένως, δηλαδή με ποια θέματα θα καθίσετε στο τραπέζι με τους εταίρους σας;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρώτο θέμα για μας και νομίζω δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και δικαιώνεται η άποψη που είχαμε από τη πρώτη στιγμή, κάποιοι έλεγαν τότε ότι το πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν, δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Εδώ βρισκόμαστε σε μια δομική ανισορροπία του ευρωσυστήματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση διότι είχαν μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, εδώ ακολουθήθηκε η πολιτική της λιτότητας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τέσσερα έχουν ποσοστά ανάπτυξης 4-5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σήμερα η Ευρώπη βυθίζεται στη στασιμότητα και στον αποπληθωρισμό που είναι μια μεγάλη παγίδα.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Και είχαν το δολάριο και είχαν τη δυνατότητα να κόβουν δολάρια. Εδώ υπήρχε η ασφυκτική πολιτική του ευρώ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, τεχνικές υπάρχουν. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική βούληση. Και σήμερα, αυτές τις μέρες που συζητείται κάτι πολύ σημαντικό στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η προοπτική της λεγόμενης «ποσοτικής χαλάρωσης» κάτι το οποίο και η κα Μέρκελ δεν το επιθυμεί, κάτι το οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια λίγους μήνες ήταν αδιανόητο να συμβεί, σήμερα όμως είναι στο τραπέζι της συζήτησης και αναρωτιέμαι …

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ναι αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση μας λέει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός από αυτή την περίπτωση….

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και αναρωτιέμαι κα Χούκλη, ποια είναι η θέση του κ. Σαμαρά, ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης. Είναι Πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς, συζητείται τώρα, ποια είναι η θέση; Είναι εκπρόσωπος της άποψης της κας Μέρκελ;

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Επειδή έχω ακούσει κι εσάς που είστε απέναντί μου ότι …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί γνωρίζετε ποια είναι η δική μας θέση. Η δική μας θέση είναι ότι αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία είναι ευπρόσδεκτα και προφανώς πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις χώρες κυρίως δε τις χώρες οι οποίες έχουν λεηλατηθεί από πολιτικές αδιέξοδες λιτότητας. Επειδή όμως αυτοί μας κυβερνάνε…

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Σας ξαναλέω όμως ότι σήμερα και το «SPIEGEL» προχθές αλλά και σήμερα, πολλά ευρωπαϊκά δημοσιεύματα φέρουν την Ελλάδα να βρίσκεται εκτός αυτής της διαδικασίας. Έχετε εσείς βολιδοσκοπήσει ως ΣΥΡΙΖΑ εννοώ τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας; Θα βρεθούμε εκτός ή και η Ελλάδα θα περιληφθεί σε αυτό το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν γνωρίζω αν επαληθεύει κανείς αυτά τα δημοσιεύματα. Και δεν μπορώ να διανοηθώ μια απόφαση που θα έθετε τη χώρα η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο αναποτελεσματικών και αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας, να τιμωρηθεί με ένα τέτοιο τρόπο. Αναρωτιέμαι όμως γιατί εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε και είμαστε σε επαφή, αναρωτιέμαι και επαναλαμβάνω και μην το προσπερνάτε έτσι, τι κάνει ο Πρωθυπουργός.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Όχι μπορεί να τεθεί αυτό το ερώτημα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι κάνει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας στην κατεύθυνση του να ευνοηθεί η χώρα από ραγδαίες, μεγάλες αλλαγές που λαμβάνουν τούτη την ώρα χώρα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Κυρία Χούκλη εγώ έχω την εικόνα ότι η Ευρώπη αλλάζει και η Ελλάδα θα προχωρήσει και η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης που αλλάζει αν σηματοδοτήσει αυτή την αλλαγή με την λαϊκή επικύρωση με τη λαϊκή σφραγίδα. Οι εκλογές αυτές γι' αυτό είναι κρίσιμες.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Να επιστρέψουμε στο ερώτημα που τίθεται και ξανατίθεται και προφανώς μετατίθεται, δεν δίνονται ίσως οι απολύτως διευκρινιστικές απαντήσεις. Που θα βρείτε τα χρήματα γι' αυτή τη δύσκολη εξίσωση. Είπατε ότι τη δόση θα τη διεκδικήσετε. Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, 12 δις.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύρια Χούκλη το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο και μελετημένο σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μελετήσει μία προς μία τις δαπάνες, δαπάνες που δεν είναι παροχές διότι δεν είναι παροχολογία το να έχεις έγνοια για να μην υπάρχουν πολίτες εν έτη 2015 σε μια ευρωπαϊκή χώρα που να πεθαίνουν από την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, δεν είναι παροχολογία να δίνεις ένα πιάτο φαγητό σε 300.000 οικογένειες που σήμερα βρίσκονται με έλλειψη του βασικότερου αγαθού της τροφής.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Μα δεν υπάρχουν αντιρρήσεις επ’ αυτού κ. Πρόεδρε. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρχουν …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αντιρρήσεις δεν υπάρχουν αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Και αντί να μας λέει ο κ. Σαμαράς ότι αυτά είναι παροχές, να μας πει αυτός γιατί μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην απελπισία και στη φτώχεια πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Γιατί έχει 1,5 εκατομμύριο άνεργους αυτή τη στιγμή η χώρα και να μας εξηγήσει επίσης αν σε αυτή τη χώρα με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, το απαραίτητο να υλοποιηθεί είναι το πρόγραμμα του ιδίου που παρουσιάστηκε μέσα στο κρυφό e-mail. Δηλαδή ναι στις περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση του ΕΚΑΣ, νέους φόρους, αύξηση ΦΠΑ στα φάρμακα, στον τουρισμό. Αυτή είναι η λύση; Απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Αν από κάτι κινδυνεύει σήμερα ο Έλληνας πολίτης που μας ακούει, είναι από το ότι αν εκλεγεί ο κ. Σαμαράς ξανά, οι πλειστηριασμοί ήδη έχουν απελευθερωθεί από 1/1. Κινδυνεύουν χιλιάδες νοικοκυριά που είναι εγκλωβισμένα σε δάνεια που πήραν τις εποχές της ανάπτυξης …

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Παραμένουν στο νόμο Κατσέλη που προσφέρει ένα είδος προστασίας.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί από 1/1 και είναι στη διακριτική ευχέρεια των Τραπεζών να αποφασίσουν εάν θα πουλήσουν τα πακέτα αυτά στα κοράκια των αγορών, με τις εισπρακτικές εταιρείες να κάνουν το βίο αβίωτο των πολιτών καθημερινά. Αυτός είναι ο κίνδυνος που έχει μπροστά του ο Έλληνας πολίτης σήμερα.

Έρχομαι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Κυρία Χούκλη, εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να βρούμε τους απαραίτητους εκείνους πόρους, είτε από στοχευμένο αναπροσανατολισμό υπαρχόντων ευρωπαϊκών πόρων, αναφέρομαι στα χρήματα του ΕΣΠΑ στα χρήματα στο λεγόμενο μαξιλαράκι Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αφορά την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά για μας δεν υπάρχει εξυγίανση τραπεζικού συστήματος με τις κάνουλες κλειστές ως προς τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Θα πρέπει να συναινέσουν και οι εταίροι όμως.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και αναφέρομαι κυρίως στη δυνατότητα που υπάρχει μέσα από μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που θα φέρει τα βάρη από τους μεσαίους και τα χαμηλά εισοδήματα στα υψηλά εισοδήματα που σήμερα φοροδιαφεύγουν.

Από την προσπάθεια και είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης αυτό να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, να πατάξουμε το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και στα καπνικά είδη που μιλάμε για τεράστιες απώλειες. Δεν τα λέμε εμείς αυτά, τα λένε ανεξάρτητες Αρχές που έχουν προσδιορίσει τις απώλειες αυτές σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Και ταυτόχρονα μέσα από την άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία, μια διαδικασία με πολλές δόσεις σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που φτάνουν τα 70 δις ευρώ, μέσα από την οποία διαδικασία και θα ανακουφιστεί ο κόσμος η πλειοψηφία των πολιτών, αλλά και θα υπάρξει εισροή χρημάτων στο δημόσιο Ταμείο.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Να μείνουμε στα φορολογικά έσοδα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν πάμε στα φορολογικά έσοδα, επιτρέψτε μου μόνο μια παρατήρηση κα Χούκλη και θέλω να διερωτηθώ δημοσίως να ρωτήσω ρητορικά, να απευθύνω την ερώτηση σε όσους μας ακούν.

Είναι δυνατό σήμερα, μετά από δυο περίπου χρόνια, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ να μην έχει προχωρήσει ο έλεγχος; Είναι δυνατό σήμερα που 25.000 περιπτώσεις στα εμβάσματα του εξωτερικού να έχει προχωρήσει ο έλεγχος μόνο σε 700 περίπου περιπτώσεις, από τις οποίες έχουν βγει γύρω στα 270 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αν προχωρούσαμε στις 25.000 μπορεί να είχαμε 4 δις στο δημόσιο Ταμείο;

Είναι δυνατό σήμερα να έχουμε αυτό το χρυσάφι που κρύβεται πίσω από την περιβόητη λίστα Νικολούδη -για το δημόσιο συμφέρον εννοώ χρυσάφι- είναι δηλαδή 3.000 περιπτώσεις που έχει γίνει έλεγχος από την αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, έλεγχος καταθέσεων σε σύγκριση με το πόθεν έσχες ;

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Όλα αυτά όμως θέλουν χρόνο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και έχουν βρεθεί πάνω από 6 δις ευρώ τα οποία κάποιοι τα κρατάνε στην κατοχή τους χωρίς να έχουν φορολογηθεί.

Κυρία Χούκλη ακούστε, εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι λεφτά υπάρχουν, ποτέ δεν το είπα αυτό. Ίσα - ίσα θεωρώ ότι το κρίσιμο για να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην ανάπτυξη, είναι να παράξουμε ξανά πλούτο. Ισχυρίζομαι όμως ότι όλα αυτά τα χρόνια που έχει λεηλατηθεί η μεσαία τάξη, που έχει αφυδατωθεί ο μικρομεσαίος, ο αγρότης, που έχει λεηλατηθεί ο εργαζόμενος σε φόρους κάποιοι συνεχίζουν το πάρτι, κάποιοι συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, κάποιοι συνεχίζουν να κλέβουν.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Και εσείς προαναγγέλλετε φόρο ακίνητης περιουσίας. Επιτρέψτε μου να σας ζητήσω να διευκρινίσετε ποια θα είναι η φορολογική σας πολιτική. Διότι εξακολουθεί να υπάρχει μια θολούρα. Διότι ακούγονται και διαφορετικές προσεγγίσεις: θα καταργήσετε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και θα τον αντικαταστήσετε από φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το όριο ποιο θα είναι; Πάνω από ποιο όριο, ποια αξία θα επιβάλλετε αυτό το φόρο;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Χούκλη είναι δυνατό να με ρωτάτε το όριο όταν αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός φορολογείται με πλασματικούς όρους;

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Εννοείτε ότι θα αλλάξετε τις αντικειμενικές αξίες;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, οι αντικειμενικές αξίες σήμερα είναι υπερτιμημένες. Κάποιος έχει αγοράσει ένα σπίτι 100.000 ευρώ και φορολογείται με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, αλλά σήμερα η πραγματική αξία αυτού του σπιτιού έχει πέσει κάτω από τις 50.000 ευρώ.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Άρα πρώτα θα αλλάξετε αυτό και μετά θα ορίσετε …;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν εγώ σας έλεγα σήμερα ένα όριο, θα είχατε τη δυνατότητα αύριο να μου πείτε «άλλα μας έλεγες πριν από τις εκλογές και άλλα κάνεις τώρα». Εγώ θα σας δώσω κατευθύνσεις για να άρω οποιαδήποτε αμφιβολία.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ελαφρυνθούν τα χαμηλά στρώματα και τα μεσαία στρώματα. Θα επιβαρυνθούν κάποιοι. Κάποιοι έχουν δίκιο να φοβούνται. Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι φοροφυγάδες και οι λαθραίοι και είναι αυτοί που έχουν πάρα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Προχθές φανέρωσε το πραγματικό της πρόσωπο η Νέα Δημοκρατία.

Έβγαλε ανακοίνωση και ξανά ανακοίνωση για ποιο θέμα; Διότι μίλησε αν δεν κάνω λάθος ο κ. Τσακαλώτος για οριακό συντελεστή υψηλό πάνω από τις 80.000 ευρώ εισόδημα. Μα ποιοι έχουν σήμερα πάνω από 80.000 ευρώ εισόδημα;

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Μερικές χιλιάδες.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: 35.000 από τα 8,2 εκατομμύρια των φορολογούμενων κα Χούκλη. Γι' αυτούς νοιάζεται η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία νοιάζεται και κόπτεται για το 1/100 των φορολογουμένων, για τα πολύ υψηλά εισοδήματα …

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Άρα δεν μπορείτε να βασίζεστε στα φορολογικά …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνετε λάθος.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Αν είναι τόσο λίγοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και η μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι στα χέρια λίγων πλουσίων;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας μιλήσω με νούμερα. Το 30% των εσόδων από φορολογία εισοδήματος σήμερα με αυτά τα νούμερα, με αυτούς τους φορολογικούς συντελεστές της Νέας Δημοκρατίας- με το 42% πάνω από 42.000 ευρώ που ορίζει η Νέα Δημοκρατία τον πλούτο- εμείς λέμε πιο ψηλά είναι ο πήχης. Σήμερα λοιπόν το 30% των εσόδων έρχεται από το 1% των φορολογούμενων. Υπάρχουν δυνατότητες εκεί και κυρίως υπάρχουν δυνατότητες να σας πω γιατί; Γιατί υπάρχει η μεγάλη απόκρυψη. Εμείς επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά …

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: .. .. πώς θα τους βρείτε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αφήστε με όμως να ολοκληρώσω διότι διαρκώς μου βάζετε πολλά ερωτήματα και πολλά τα εμπόδια.

Θέλω όμως να κατανοήσετε ποια είναι η πολιτική μας βούληση για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Εμείς δεν θα έρθουμε να επιβαρύνουμε τα χαμηλά στρώματα, δεν θα έρθουμε να επιβαρύνουμε, θα έρθουμε να ελαφρύνουμε τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Εμείς θα διευρύνουμε τη φορολογική βάση αυτός είναι ο στόχος μας. Όχι να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές.

Αντιθέτως τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα θα έχουν διευκόλυνση και ελάφρυνση διότι πρώτον θα καταργήσουμε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεύτερον θα βάλουμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους σε μια ενιαία κλίμακα είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες που σήμερα φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, είτε πρόκειται για αγρότες που φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ. 12.000 ευρώ αφορολόγητο λοιπόν.

Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα έχει όπως είπα πριν υψηλό αφορολόγητο, πράγμα που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας δεν θα φορολογείται. Αν κάποιοι έχουν σπίτια με πισίνες και τα κρύβουν, αν κάποιοι τα κρύβουν σε offshore εταιρείες σε εταιρείες που κινούνται με ενδοομιλικές συναλλαγές.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Θα τους πιάσετε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτός είναι ο στόχος μας, η πολιτική μας βούληση είναι να πιάσουμε αυτούς που κρύβει η Νέα Δημοκρατία.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Υπάρχει μια πραγματικότητα …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς εκπροσωπούμε τα συμφέροντα του 99% των φορολογουμένων, η Νέα Δημοκρατία το 1% που κρύβεται, που έχει υψηλά εισοδήματα και φοροδιαφεύγει.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Αφού μιλάμε για αριθμούς κ. Πρόεδρε υπάρχει μια πραγματικότητα που λέει ότι η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει εισοδήματα περί τις 11 έως 12.000 ευρώ στο ύψος του αφορολόγητου. Συμφωνείτε όμως και το λένε όλοι οι οικονομολόγοι και οι δικοί σας του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι φοροδιαφυγής και ταυτόχρονα είναι και το κομμάτι της οικονομίας που πένεται, που δυσκολεύτηκε πάρα πολύ από την κρίση. Εκεί λοιπόν τι θα κάνετε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η φοροδιαφυγή για μας πρέπει να καταπολεμηθεί και στα ψηλά και στα χαμηλά εισοδήματα. Για να μπορέσει κανείς να φτιάξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα πρέπει να παίζει με κανόνες Δικαιοσύνης, πρέπει να είναι «βέρα» που λένε, να είναι δηλαδή το σύστημα απλό, δίκαιο, με προοδευτική κλίμακα και άρα οι φορολογικοί έλεγχοι πρέπει να αυξηθούν. Γι' αυτό και εξαγγείλαμε ότι τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα τους πάρει στη δική του διοικητική ευθύνη ο Πρωθυπουργός και αυτό είναι μια εξέλιξη που αντιλαμβάνεστε ότι αφορά αίσθηση ευθύνης.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ξένισε λίγο όμως αυτό γιατί πως γίνεται ανεξάρτητοι Οργανισμοί να τίθενται υπό τον Πρωθυπουργό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είναι ανεξάρτητοι Οργανισμοί. Είναι ελεγκτικοί μηχανισμοί, μην τα μπερδεύετε.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Αυτό λέω.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι άλλοι οι ανεξάρτητες Αρχές και άλλο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν είναι ανεξάρτητες Αρχές, υπόκεινται υπό την κυβερνητική ευθύνη.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Με την έννοια ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια πολιτική κατεύθυνση…

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Χούκλη, ποιοι είναι οι ανεξάρτητοι Οργανισμοί; Εκεί που διόριζε ο Πρωθυπουργός τους φίλους του από την Καλαμάτα; Να είμαστε σοβαροί. Λοιπόν, όποιος δεν έχει πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει το οικονομικό έγκλημα, τόσα χρόνια κοσκινίζει. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, κοσκινίζει. Εμείς θέλουμε. Έχουμε την πολιτική βούληση, θα συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα, κάποιοι μας φοβούνται και γι' αυτό μας πολεμάνε. Έχουν δίκιο να μας φοβούνται, αλλάζουν τα πράγματα από τις 26 του μηνός.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Μια συζήτηση η οποία έχει απουσιάσει από την προεκλογική περίοδο είναι πως θα δημιουργηθούν οι δουλειές.

Έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό ανέργων, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τόσο υψηλή ανεργία και το ερώτημα είναι αν θα είναι και σταθερές όχι μόνο προσωρινές και υποαμειβόμενες. Είναι η συζήτηση για το ποιο παραγωγικό μοντέλο θα έχει αυτή η χώρα.

Μιλήσατε κι εσείς για την παραγωγή πλούτου, ώστε να μπορέσει να φορολογηθεί και να γίνει και μια αναδιανομή. Επ’ αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης ίσως είναι το σημαντικότερο και το λιγότερο συζητημένο στη χώρα μας δυστυχώς. Διότι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η συζήτηση του μέλλοντος είναι αυτή για το πώς η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της, πως θα παράξει νέο πλούτο.

Εκεί λοιπόν πρέπει να σας πω ότι εμείς δεν έχουμε στόχο ούτε σκοπό να γυρίσουμε τη χώρα στο 2009 ακόμη κι αν μπορούσαμε. Το 2009 εμπεριείχε όλες αυτές τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση: ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, ένα δημόσιο πελατειακό και ρουσφετολογικό που δημιούργησαν τα Κόμματα εξουσίας και αναποτελεσματικό, χωρίς να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη, τις πραγματικές ανάγκες και ταυτόχρονα ένα μοντέλο το οποίο όταν δημιουργούσε ανάπτυξη, αυτή η ανάπτυξη δεν είχε κοινωνικό πρόσημο και ανταποδοτικότητα, ούτε περιβαλλοντικό πρόσημο.

Εμείς θέλουμε να συγκρουστούμε με αυτό το μοντέλο και να δημιουργήσουμε τους όρους μιας ανάπτυξης που θα έχει ανταποδοτικότητα στο κοινωνικό σύνολο.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Περιλαμβάνει θετικές επενδύσεις και ξένους επενδυτές αυτό το μοντέλο;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς και περιλαμβάνει. Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας είχαμε μια ιστορία αποεπένδυσης παρά το γεγονός ότι κάποιοι ονόμασαν επενδύσεις την πρωτοφανή διαδικασία ιδιωτικοποίησης σχεδόν όλου του δημόσιου πλούτου και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων. Δεν ήταν όμως επενδύσεις αυτά που ζήσαμε, ήταν αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας έναντι ευτελούς τιμήματος από το δημόσιο σε ιδιώτες.

Εμείς θέλουμε να συμπαρασύρουμε ιδιωτικές επενδύσεις και πιστεύουμε ότι για να γίνει αυτό, είναι αναγκαίο πρωτίστως να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις. Άλλωστε και για να μην λέμε πράγματα τα οποία είναι υπερβολικά, αυτές οι δημόσιες επενδύσεις για να είναι ουσιαστικές, να επανεκκινήσουν την οικονομία δεν μπορούν σήμερα να προέλθουν από εθνικούς πόρους. Διότι αν σας έλεγα και εξισορροπημένος προϋπολογισμός και δημόσιες επενδύσεις ισχυρές θα μου λέγατε «που θα βρεις τα λεφτά» και θα είχατε δίκιο.

Γι' αυτό στόχος μας αν θέλετε, η φιλοσοφία μας είναι ότι σε ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή διαπραγμάτευση με δυο βασικούς στόχους. Ο πρώτος αφορά την ελάφρυνση, το κούρεμα, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους σε αντίστοιχη κατεύθυνση με αυτό που έγινε για την ίδια τη Γερμανία το 1953, ώστε να μας δοθεί ανάσα βιωσιμότητας, περιθώριο ανάπτυξης, το fiscal space που λένε οι Οικονομολόγοι, να μην είμαστε με το μαχαίρι στο λαιμό αυτού του 4%....

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Και τη ρήτρα ανάπτυξης.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και ρήτρα ανάπτυξης. Το δεύτερο που πρέπει να διεκδικήσουμε και είναι ίσως εξίσου σημαντικό είναι την προοπτική μιας νέας συμφωνίας ευρωπαϊκής, κάτι το οποίο το διεκδικούν και το ζητάνε και η Ιταλία και η Ισπανία, Όχι ο κ. Ραχόι βέβαια ο οποίος είναι και αυτός αντιπρόσωπος της κας Μέρκελ που ήρθε εδώ να βοηθήσει τον Πρωθυπουργό αλλά οι δυνάμεις της αλλαγής..

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Και θα έρθει και ο Πάμπλο Ινγκλέσιας στη μεγάλη συγκέντρωση που θα κάνει στην Αθήνα απ’ ό,τι διαβάζω, των Podemos.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εκεί λοιπόν είναι η σύγκρουση των δυο διαφορετικών κόσμων, που δεν συγκρούονται μόνο στην Ελλάδα, συγκρούονται σε όλη την Ευρώπη σήμερα.

Από τη μια μεριά ο κ. Ραχόι που είναι ο Πρωθυπουργός των σκανδάλων και των πλειστηριασμών στην Ισπανία, που έχει βγάλει από τα σπίτια τους χιλιάδες οικογένειες στην Ισπανία και ήρθε εδώ να στηρίξει τον Πρωθυπουργό για να κάνει τα ίδια αν επανεκλεγεί.

Κι από την άλλη ένα κίνημα μιας νέας γενιάς, που προέρχεται από τις πλατείες της «αγανάκτησης», ένα κοινωνικό κίνημα που σήμερα στην Ισπανία είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, Podemos και ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη ελπίδα της αλλαγής, η μεγάλη ελπίδα της ανατροπής της πολιτικής συνειδητότητας, η μεγάλη ελπίδα ν’ αλλάξει η Ευρώπη.

Χωρίς θέσεις αντιευρωπαϊκές, αλλά με θέσεις φιλοευρωπαϊκές και νομίζω ότι ΣΥΡΙΖΑ και Podemos μπορούν ν’ αποτελέσουν τους δυο πόλους της μεγάλης αλλαγής σήμερα στην Ευρώπη για μια νέα ελπίδα, όχι μόνο για το νότο αλλά και για το βορρά.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Εκεί λοιπόν σας κατηγορούν για αλαζονεία, μα πιο έννοια: Ότι αν είναι δυνατόν, με δεδομένη τη γιγαντιαία δομή της Ευρώπης και τα κέντρα αποφάσεων, πώς είναι δυνατόν δυο χώρες και πρωτίστως, γιατί τώρα έχουμε εκλογές εδώ και εσείς είστε ο επίδοξος Πρωθυπουργός και το πρώτο κόμμα ν’ αλλάξετε τον ρου αυτής της κατάστασης.

Και ότι πίσω από αυτήν ακριβώς τη συμπεριφορά, είναι σα να καλλιεργείτε ένα κλίμα εφησυχασμού, να μην αντιλαμβάνεστε το «χορό των δαιμόνων» που υπάρχει γύρω από τη χώρα και βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο ενώ μπορεί να είναι και μισοάδειο. Μπορεί να υπάρχει ένας κίνδυνος ατυχήματος, δεν το βλέπετε αυτό, δεν το συνυπολογίζετε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε, όλα τα συνυπολογίζουμε. Ακόμα και το αν στις 26 του Γενάρη έρθει ένας μετεωρίτης και πέσει πάνω στη γη. Εντάξει, θα πρέπει να έχουμε σχέδιο να το αντιμετωπίσουμε.

Αλλά ξέρετε, είχε πει κάτι ο Ρούσβελτ το ’29: «Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ο φόβος». Αν δε σταθούμε στα πόδια μας, αν δε σηκώσουμε το κεφάλι μας με αξιοπρέπεια, αν δε διεκδικήσουμε το δίκιο μας ποτέ δε θα τα καταφέρουμε κα Χούκλη.

Και σήμερα οι λαοί στον ευρωπαϊκό νότο, ξεπερνούν το φόβο, τη φοβία, την αμηχανία, και προσπαθούν να διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει, να ζήσουν ισότιμα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Ευρώπη δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, είμαστε όλοι ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άκουγα προχθές τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον κ. Schulz να λέει «η λιτότητα ήταν καταστροφική». Δεν τα έλεγε ο Τσίπρας, ο Schulz τα έλεγε, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κι έλεγε και κάτι ακόμα: «Δεν την επιλέξαμε εμείς λέει, την επέλεξαν και την αποφάσισαν οι κυβερνήσεις την Ελλάδα». Τι είναι αυτό κα Χούκλη; Τι σημαίνει αυτό;

Και είδα μάλιστα προχθές να βγαίνει στη δημοσιότητα, που δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, το γεγονός κάποιας αλληλογραφίας ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και στην τρόικα. Μια αλληλογραφία όπου συνεννοούνταν η τρόικα και το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεννόηση προφανώς με το γραφείο του Πρωθυπουργού, πώς θα παρακάμψουν τη Βουλή, πώς θα κρύψουν από τους Έλληνες πολίτες την προώθηση των ομαδικών απολύσεων.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Χούκλη, ο ελληνικός λαός υπέστη βάναυσες θυσίες χωρίς αντίκρισμα και κάποιοι έχουν βαριά ευθύνη.

Κάποιοι συνωμότησαν στις πλάτες του ελληνικού λαού προκειμένου να τον επιβάλλουν αυτόν το δρόμο ως μονόδρομο. Λοιπόν, δεν είναι μονόδρομος. Λοιπόν, δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει εναλλακτική, αρκεί να τη διεκδικήσουμε αυτή την εναλλακτική.

Και θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία έδωσε στην παγκοσμιότητα την αξία της δημοκρατίας. Δε μπορεί να κυριαρχεί η αντίληψη ξανά εδώ στην Ελλάδα ότι η επιλογή η δημοκρατική ενός λαού δε μπορεί να μη νομιμοποιείται.

Διότι άκουσα σήμερα κι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργό, να λέει ότι «θα κάνουμε ό,τι κι αν χρειαστεί προκειμένου ν’ αποτρέψουμε το να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση». Τι εννοεί ότι κι αν χρειαστεί; Τι είναι αυτό που εννοεί, τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους;

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που προφανώς κι εκείνοι λένε την προσωπική τους άποψη για διάφορα ζητήματα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τις οποίες και υπερπροβάλλουν, για ψύλλου πήδημα.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Λέγονται όμως και σε κομβικής σημασίας ζητήματα και αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο τίθεται: Ποιος θα κάνει κουμάντο αν γίνετε κυβέρνηση; Ο Πρωθυπουργός και τα θεσπισμένα όργανα διακυβέρνησης ή τα κομματικά όργανα θα παρεμβαίνουν στην εφαρμογή του κυβερνητικού έργου;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σήμερα ποιος κάνει κουμάντο;

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ρωτώ εσάς.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ή ο κ. Μπαλτάκος;

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Επειδή όμως επικαλείστε το πρόγραμμά σας κι ότι θα φέρετε μια άλλη ποιότητα διακυβέρνησης..

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Ελλάδα έχει Σύνταγμα, το οποίο εμείς θέλουμε να το τιμήσουμε, όχι να το καταργήσουμε ή να το υπονομεύσουμε όπως έκαναν οι κυβερνήσεις των μνημονίων.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Άρα ο Πρωθυπουργός, το Εθνικό Συμβούλιο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τα νομοσχέδια μέσα σ’ ένα άρθρο, με τις τροπολογίες της κυβέρνησης… ;

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ρωτώ εσάς να πείτε εσείς τι θα κάνετε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ λοιπόν σας λέω ότι η Ελλάδα έχει Σύνταγμα, το Σύνταγμα της χώρας ισχύει, αλλά πρέπει να καταλάβετε και κάτι ακόμα: Ότι η δημοκρατία η εσωκομματική είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας συνολικά.

Κι όταν υποβαθμίζεται, όταν βλέπετε κόμματα του ενός αρχηγού που αποφασίζει και διατάζει, να μην είστε ευτυχής κι ευχαριστημένη μ’ αυτό που συμβαίνει. Είναι προτιμότερο να έρθουν κόμματα με συλλογική λειτουργία, με δημοκρατία, με ελευθερία απόψεων κι ας υπάρχει ο κίνδυνος της….

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Η Αριστερά επί χρόνια κατηγορούσε τις παρατάξεις του παλαιού δικομματισμού ότι είχαν αλώσει το κράτος, ότι τα κόμματα είχαν διεισδύσει στο κράτος, διορίζοντας στελέχη και δικά μας παιδιά. Το ερώτημα είναι αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται ν’ αλλάξει επικεφαλής στελέχη στο δημόσιο τομέα και να φέρει τα δικά του παιδιά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ για το ερώτημα αυτό. Πριν απάντησα στο θέμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου. Άλλο λοιπόν είναι να είναι ζωντανή μια εσωκομματική δημοκρατία κι άλλο είναι η κομματοκρατία.

Και νομίζω ότι μιας και σας έλεγα πριν ότι θέλουμε να συγκρουστούμε με το 2009, στην Ελλάδα δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία. Να κάνουμε μια μεγάλη τομή με το χθες. Πολλοί μου λένε ότι «ακόμα κι αν ήθελες εσύ δε θα έβρισκες τα στελέχη που θα στελεχώσουν έναν κρατικό μηχανισμό».

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Βρίσκονται αυτά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε, ακόμα και έτσι να είναι, είναι μεγάλη ευκαιρία, πιστέψτε με. Εμείς λοιπόν θα εμπιστευθούμε..

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Τους ικανούς και άξιους άλλων κομμάτων θα τους κρατήσετε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό θέλω να σας απαντήσω. Εμείς θα εμπιστευθούμε τη Δημόσια Διοίκηση, θα εμπιστευθούμε τους δημόσιους λειτουργούς και θα σταματήσουμε αυτό το πάρτι, αυτή την ασυδοσία, αυτή τη σπατάλη, όχι κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, κάθε φορά που αλλάζει ένας Υπουργός να θέλει και 80 υπαλλήλους μαζί του μετακλητούς που να τους βάζει σε κρίσιμη θέση στο Υπουργείο.

Εμείς λοιπόν θέλουμε να εμπιστευθούμε τους δημόσιους λειτουργούς με κριτήριο την εντιμότητά τους και την ικανότητά τους. Όχι με τις ιδέες τους, τις απόψεις τους κι αυτό θα είναι μια επαναστατική τομή στη Δημόσια Διοίκηση. Όπως τομή θα είναι και το σχέδιο που έχουμε ετοιμάσει για συγχώνευση Υπουργείων. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει κανείς, από την κορυφή πρέπει να ξεκινήσει. Σήμερα έχουμε καμιά 50αριά Υπουργούς κι αυτό είναι ένα σχήμα το οποίο είναι δυσλειτουργικό, σπάταλο..

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Εσείς δεσμευτήκαμε για 11μελές Υπουργικό Συμβούλιο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Δεσμευτήκαμε για 11μελές και θα το παρουσιάσουμε το 11μελές Υπουργικό Συμβούλιο..

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Αυτό θυμίζει λίγο και 15μελές, αλλά εν πάση περιπτώσει.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: 15μελές είναι σήμερα κα Χούκλη. Εμείς θέλουμε το Υπουργικό Συμβούλιο να είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες κρίσης.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Η άλλη όψη αυτού του ευέλικτου μικρού Υπουργικού Συμβουλίου -και το ερώτημα που θέτουν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι και καλοπροαίρετα, είναι πώς είναι δυνατόν τόσο λίγοι Υπουργοί, οι οποίοι δε θα έχουν και εμπειρία από διακυβέρνηση, ν’ αναλάβουν να φέρουν εις πέρας ένα τόσο πολυσύνθετο έργο.

Δηλαδή και τα ενωμένα χαρτοφυλάκια και τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την εφαρμογή της, τη θεραπεία της ανθρωπιστικής κρίσης και βεβαίως να θέσετε σ’ εφαρμογή το δικό σας μεταρρυθμιστικό έργο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι εμείς δεν έχουμε την εμπειρία που είχαν οι προκάτοχοί μας. Δεν έχουμε εμπειρία της συνδιαλλαγής, δεν είμαστε καλοί στη διαπλοκή με τα μεγάλα συμφέροντα, όπως γνωρίζετε δεν τα πάμε και πολύ καλά ούτε με τους μιντιάρχες ούτε με τους τραπεζίτες, η αλήθεια είναι επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν παίρναμε μίζες στα κομματικά μας Ταμεία, από τη SIEMENS και από άλλες εταιρείες.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Αυτό τι σχέση έχει με την ικανότητα των υπουργικών στελεχών;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εκεί πράγματι έχουμε μια έλλειψη εμπειρίας.

Όμως θα σας έλεγα ότι αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την εμπειρία που είχαν αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο όλα αυτά τα χρόνια κι ότι εμείς tabula rasa θα έρθουμε να οικοδομήσουμε μια διαφορετική σχέση αποκατάστασης της αξιοπιστίας του πολίτη με την πολιτική.

Κι ότι η δική μας η εμπειρία είναι σφυρηλατημένη μέσα στους αγώνες, κρίνεται και την κρίνει ο λαός, έχει να κάνει με την καθαρότητα και την εντιμότητά μας, με την πίστη μας την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τομές και να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού και το δημόσιο συμφέρον.

Την είδαμε και την κρίναμε την εμπειρία των προηγούμενων, που έφτιαχναν νόμους για ν’ αποφεύγουν την ευθύνη των Υπουργών, που νομοθετούσαν στη Βουλή για ν’ αποφύγουν το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας κι επιπλέον ν’ αποφύγουν ευθύνες. Την είδαμε την εμπειρία τους.

Κυρία Χούκλη, έριξαν τη χώρα στα βράχια οι έμπειροι. Ας αφήσετε εμάς τους άπειρους, να πάρουμε την ευκαιρία..

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Αυτό το ερώτημα θέλω να θέσω και σ’ εσάς, να μεταφέρω μάλλον σ’ εσάς, ότι κι εσάς σας θεωρούν άπειρο, είστε νέος, δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία διακυβέρνησης, ο κ. Σαμαράς μίλησε και για «μαθητευόμενο μάγο».. Τι απαντάτε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Ρέντσι που είναι Πρωθυπουργός της Ιταλίας, είχε εμπειρία διακυβέρνησης πριν; Γιατί δε τον πρόγκηξε κανένας γι’ αυτό;

Εγώ λοιπόν απαντώ ότι αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι θέλουμε να δώσουμε μια ώθηση προς το μέλλον. Και στο κάτω-κάτω εγώ εκπροσωπώ τη γενιά η οποία σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο. Είναι η γενιά που χτυπήθηκε περισσότερο από την κρίση. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου, συμφοιτητές στο Πολυτεχνείο, είναι εκτός χώρας. Είναι η γενιά των 200.000 επιστημόνων που είναι μετανάστες στο εξωτερικό.

Και αν θέλετε εδώ είχαμε και μια πολιτική που οι κυβερνήσεις που ήταν εχθρικές στη νεότητα. Το να είσαι νέος σήμερα στη χώρα μας, μάλλον είναι αμάρτημα. Διότι οι νέοι δε μπορούν να ονειρευθούν, δε μπορούν να ζήσουν, δε μπορούν να βγουν δουλειά, δε μπορούν να κάνουν οικογένεια, να κάνουν παιδιά, ζούνε στα 35 τους με τους γονείς τους και κρέμονται από μια σύνταξη του παππού..

Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Έχετε δημιουργήσει όμως πολλές προσδοκίες κύριε Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα δώσουμε λοιπόν εμπιστοσύνη στη νέα γενιά; Θα εμπιστευθούμε τη νέα γενιά; Ή θα μείνουμε στη λογική ότι μόνο όσοι έχουν εμπειρία; Αν είναι μόνο όσοι έχουν την εμπειρία, τότε σ’ αυτή τη χώρα θα έπρεπε να μας κυβερνούν οι δεινόσαυροι που είχαν πάντοτε την εμπειρία. Ε, λοιπόν ήρθε η ώρα για μια μεγάλη τομή, για μια μεγάλη αλλαγή.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Καταλαβαίνετε όμως και συμφωνείτε φαντάζομαι ότι έχετε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες, έχετε ανεβάσει τον πήχη. Δε θα έχετε πάρα πολύ χρόνο και ο κόσμος θα έχει περισσότερες απαιτήσεις από σας που του υπόσχεστε την ελπίδα, όπως λέει και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κόσμος έχει πλήρη συνείδηση, ξέρω ότι δεν προσδοκά από μας να μετατρέψουμε τη νύχτα σε μέρα, ούτε μας ζητά να έχουμε μαγικό ραβδί. Ούτε ν’ αποκαταστήσουμε τις ζημιές μέσα σε λίγες μέρες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.

Από εμάς ο κόσμος ζητά εντιμότητα, ζητά αποφασιστικότητα για μεγάλες συγκρούσεις, ζητά να μη γίνουμε σαν τους προηγούμενους. Από μας ο κόσμος ζητά δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Και πιστεύω ειλικρινά ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα, κυρίως γιατί θ’ αλλάξει η ψυχολογία του Έλληνα και της Ελληνίδας.

Ακόμα και αν έχουμε δυσκολίες κι αν έχουμε ανηφόρα μπροστά μας, που θα έχουμε ανηφόρα και πιστεύω ότι με εθνική ενότητα και με προσπάθεια συλλογική θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες, ακόμα και στις δυσκολίες η ψυχολογία αν αλλάξει αυτό θα παίξει πολύ μεγάλο και θετικό ρόλο.

Και να σας πω και κάτι: Θα παίξει ρόλο και στην Ευρώπη, θα παίξει ρόλο και στις αγορές. Διότι μέχρι τα τώρα είχε δημιουργηθεί σαν αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία, ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και άρα θα πρέπει να προεξοφλήσουμε το κόστος, να προεξοφλήσουμε την καταστροφή. Την έχουν ήδη προεξοφλήσει στα spreads που ανεβαίνουν.

Όταν όμως έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα και είναι κανονική μέρα και μάλιστα μια μέρα που θα δώσει δυνατότητες στη χώρα μας και δεν υπάρξει ούτε καταστροφή ούτε διάλυση ούτε σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί, τότε νομίζω ότι κι οι αγορές, αυτό θα το κρίνουν θετικά και θα βγει μια θετική ενέργεια.

Θετική ενέργεια προς πάσα κατεύθυνση, για να προσπαθήσουμε όλοι μαζί στο δύσκολο έργο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο δύσκολο έργο του να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια χώρα κανονική και μια χώρα ευρωπαϊκή, διότι μια χώρα μ’ εκατομμύρια ανθρώπους, μέσα σε συνθήκες πείνας και εξαθλίωσης δεν είναι κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ ζωντανή και ζωηρή συζήτηση..

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάντοτε είναι ζωντανή και ζωηρή και νομίζω ότι έτσι αξίζει κανείς να συζητά, στο φως, χωρίς προκάτ ερωτήσεις και μακάρι ν’ ανταποκρινόταν και ο Πρωθυπουργός σε μια τέτοια συζήτηση. Δεν το άντεξε, κρίμα.

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Σας ευχαριστώ πολύ.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube