«Παίζουμε με ανοιχτά χαρτιά, δεν κάνουμε καμία μπλόφα» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, και ενώ αναφερόταν στο επικείμενο Eurogroup της Τετάρτης στις Βρυξέλλες.
«Ειναι στο χέρι των Ευρωπαίων τι θα κάνουν, εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις», τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται.
Δήλωσε ότι είναι έτοιμος για τη συζήτηση της Τετάρτης, εμφανίστηκε δε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη μάχη αυτή, αν και έδειξε να συμμερίζεται τις επισημάνσεις των δημοσιογράφων ότι «μπορεί να πέσει πολύ... ξύλο στη συνεδρίαση αυτή», λόγω και της παρουσίας της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κ. Βαρουφάκης δεν απέφυγε, πάντως, να υπερασπίσει για μια ακόμα φορά τις ενδυματολογικές του επιλογές λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι ποτέ δεν έβαζε το πουκάμισο μέσα στο παντελόνι, γιατί έτσι νιώθει άνετα.
«Η Ελλάδα θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στους εταίρους της στο έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί το βράδυ από την Rai Tre μιλά για ένα New Deal για την Ευρώπη, μία νέα συμφωνία η οποία θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να αυξηθούν κατά 10 φορές τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί έως τώρα.
Την ανάγκη για ένα New Deal στην Ευρώπη, το οποίο να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε χθεσινή συνέντευξή του στην εκπομπή Presa Diretta του ιταλικού δημόσιου καναλιού Rai Tre.
Ο κ. Βαρουφάκης, σε απόσπασμα της συνέντευξης στην εκπομπή που προβάλλεται κάθε Κυριακή βράδυ, το οποίο έχει αναρτηθεί στη διαδικτυακή πύλη της, αναφέρει πως ιθύνοντες σημαντικού ιταλικού θεσμού τον πλησίασαν και του είπαν ότι είναι αλληλέγγυοι με τη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες από τη Γερμανία.
«Τα τελευταία χρόνια, όλη η Ευρώπη καλύφθηκε από ένα σύννεφο φόβου. Κινδυνεύουμε να γίνουμε κάτι χειρότερο από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Θέλω να σας πω ότι εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, για την υπόλοιπη Ευρώπη και ιδίως για την Ιταλία, είναι να ανοίξουμε μια μικρή πόρτα προς την αλήθεια.
Δεν μπορούμε να βρούμε μόνοι μας την αλήθεια, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε μια πόρτα και να κινηθούμε ώστε να μπορέσετε να μας πλαισιώσετε.
Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να περάσουμε όλοι από το σκοτάδι της σημερινής λιτότητας, στο φως μιας ευρωπαϊκής ορθολογικής, λογικής συζήτησης», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση της Rai για το αν «συγκεκριμένα, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει», ο ίδιος επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει ένα New Deal για την Ευρώπη, όπως είχε κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ.
Ένα New Deal για την Ευρώπη το οποίο να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να αυξηθούν κατά δέκα φορές τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί έως τώρα».
Τέλος, ο υπουργός υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για ιδέες και προτάσεις οι οποίες αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, διότι εμείς οι Έλληνες δεν πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε για τον εαυτό μας κάτι που δεν θα ισχύσει και για τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς.
«Αργά ή γρήγορα, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εμάς, και να μας εξηγήσει για ποιον λόγο δεν εγκρίνει τις προτάσεις μας».
Τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση περιγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ χθες το απόγευμα.
Η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας κράτησε περίπου πέντε ώρες και το οικονομικό επιτελείο είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για την κατάσταση που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις τους βουλευτές.
Ο κ. Βαρουφάκης στην παρέμβασή του δεν έκρυψε το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα και σημείωσε ότι ναι μεν η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις, όμως δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Ανέφερε ότι στο Eurogroup ο ίδιος δεν θα εκπροσωπεί τον εαυτό του, αλλά μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού.
Όπως σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες, η διαπραγμάτευση θα βασιστεί στα πέντε σημεία που είναι ήδη γνωστά από το τέλος της εβδομάδας. Τα πέντε σημεία της διαπραγμάτευσης έχουν τεθεί ήδη στο τραπέζι των άτυπων συζητήσεων που ήδη διεξάγονται και ως βασικό κορμό τους έχουν την αποδοχή από πλευράς των εταίρων ενός προγράμματος - γέφυρας, το οποίο θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο. Κυβερνητικοί παράγοντες μέχρι εχθές το βράδυ σημείωναν πως η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των εταίρων, για να συνεχιστεί ο διάλογος.
Από τα πέντε σημεία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις παρακάτω αναφορές:
- οι δύο πλευρές θα δεσμεύονται να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες (έτσι καθίσταται σαφές πως η ελληνική πλευρά, σε περίπτωση μη συμφωνίας, θα θεωρεί ότι πολιτικά απελευθερώνεται να εξετάσει τις μονομερείς κινήσεις)
- το πρόγραμμα - γέφυρα δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους των ευρωπαϊκών χωρών
- η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμμματος. Για τη χρηματοδότηση των αναγκών μέχρι τον Ιούνιο που προτείνεται γγια το πρόγραμμα - γέφυρα θα μπορούσαν να χρησημοποιηθούν α) τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών της διακράτησης ελληνικών ομολόγων (βλ. SMP και ANFA) και β) έντοκα γραμμάτια πέραν του ορίου των 15 δισ. ευρώ
- αν συμφωνηθεί το πρόγραμμα - γέφυρα που θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο, η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεσμευτεί σε ένα τετραετές πρόγραμμα, χωρίς όμως επιτήρηση, τύπου Τρόικας. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει δεσμέσεις για τα δημόσια οικονομικά, όπως το ύψος πλεονάσματος και η διάρθρωση εσόδων - δαπανών.
- ιδιαίτερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις από την ελληνική πλευρά δίνεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Πάντως το οικονομικό επιτελείο αναμένει να δεχτεί μεγάλες πιέσεις την Τετάρτη κατά το Eurogroup, ενώ κυβερνητικό στέλεχος χαρακτήριζε τη διαπραγμάτευση ως "ένα παιχνίδι με πολλές μπλόφες".
Στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει και το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είτε με τη μορφή εθνικών εκλογών, είτε δημοψηφίσματος, "σε μια ακραία περίπτωση", όπως υπογραμμίζουν προβεβλημένα μέλη της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη ομιλία του στη Βουλή με την ιδιότητα του πρωθυπουργού σήμερα το απόγευμα, θα ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, κάτι που είναι στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.
- 13η σύνταξη για όσους είναι κάτω από 700 ευρώ,
- δωρεάν ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν
- δωρεάν κάρτα μεταφοράς σε ΜΜΜ για ανέργους
- αντικατάσταση ΕΝΦΙΑ με φόρο ακίνητης περιουσίας
- επιδότηση ενοικίου για ευπαθείς ομάδες
Κλιμακωτά αναμένεται να προχωρήσει και η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, όπως και η αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, όπως αναφερόταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν έλειψαν και οι γκρίνιες από μερίδα βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του οικονομικού επιτελείου ενημέρωσαν τους βουλευτές για την ανάγκη κάποιες από τις παροχές να μετακυλιστούν σε δεύτερο χρόνο, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό.
Τέλος, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή σήμερα θα ανακοινώσει την υλοποίηση δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο χρονικά επίπεδα: α) έως τον προσεχή Ιούνιο και β) από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, δε, θα στηριχτούν στους παρακάτω άξονες
- ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης
- επανεκκίνηση της οικονομίας
- εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων
Στο έκτακτο συμβούλιο Eurogroup της Τετάρτης, ο κ. Βαρουφάκης ετοιμάζεται να παρουσιάσει την «κόντρα» πρόταση της Αθήνας για μία συμφωνία-"γέφυρα" 3 μηνών. Θέλει μέχρι τον Ιούνιο να συνεχίζονται οι συζητήσεις, αλλά και η χρηματοδότηση (έστω και με επιπλέον 5 δισ. από έντοκα γραμμάτια) ενώ δεν θα υφίσταται πρόγραμμα.
Θα υποστηρίξει ότι τα δάνεια και το πρόγραμμα της Τρόικα δεν εξυπηρέτησαν το πρόβλημα ρευστότητας του ελληνικού κράτους αλλά επιδείνωσαν το πρόβλημα χρέους και υπονόμευσαν την ανάπτυξη στη χώρα.
Απέναντι στους... «ιεροεξεταστές» του Γιούρογκρουπ, ο κ. Βαρουφάκης προσέλαβε σαν «συνήγορο» το συμβουλευτικό Οίκο LAZARD, που ανέλαβε από χθες και επισήμως δουλειά στη χώρα μας.