Στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος έχουν διαβιβαστεί, από την Τράπεζα της Ελλάδας, στοιχεία για ανείσπρακτα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία ερευνάται αν αυτοί που τους χορηγήθηκαν περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες που ερευνώνται από τις ελληνικές Αρχές.
Αυτό απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου. Γνωστοποιεί ακόμη ότι από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόλις 32 πρόσωπα.
Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει πως τα στοιχεία για τα ανείσπρακτα επιχειρηματικά δάνεια διαβιβάστηκαν στο Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος μετά από αίτημα που είχε απευθύνει στην Τράπεζα της Ελλάδος ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας και έχουν δοθεί προς επεξεργασία στον επιστημονικό συνεργάτη του Γραφείου του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.
Ο κ. Σούρλας είχε ζητήσει να πληροφορηθεί ποιοι πήραν τα δάνεια που σήμερα χαρακτηρίζονται ως ανείσπρακτα, ποιοι τα χορήγησαν, με ποιες εγγυήσεις, σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκονταν τότε και σε ποια σήμερα. Ακόμη ζητούσε να διερευνηθεί αν εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες που διερευνώνται από τις αρχές (λίστες Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό, λίστα με τις off shore κλπ).
Όσον αφορά τον έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ, από έγγραφο του ΣΔΟΕ με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου, το οποίο επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης, προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί 32 εκθέσεις ελέγχου για πρόσωπα που βρίσκονται σε αυτήν. Ακόμη έχουν υποβληθεί 163 ηλεκτρονικά αρχεία φυσικών και νομικών προσώπων.
Γι’ αυτές τις υποθέσεις έχουν εκδοθεί κατεπείγουσες εισαγγελικές παραγγελίες προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ολοκληρωθεί οι 30 ενώ οι λοιπές βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ελέγχου με εκτιμώμενο χρόνο περαίωσης τον Μάιο του 2015.
Σχετικά με την πορεία των ελέγχων της λίστας Λαγκάρντ, ο υπουργός Δικαιοσύνης επικαλείται έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου με το οποίο γίνεται γνωστό ότι από το ΣΔΟΕ έχουν υποβληθεί 32 εκθέσεις ελέγχου που αφορούν πρόσωπα αναφερόμενα στην εν λόγω λίστα των οποίων ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί.
Επίσης ότι έχουν υποβληθεί και 163 ηλεκτρονικά αρχεία, αναφερομένων στην ίδια λίστα φυσικών και νομικών προσώπων. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν εκδοθεί ταυτάριθμες κατεπείγουσες εισαγγελικές παραγγελίες προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ολοκληρωθεί οι 30 ενώ οι λοιπές βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ελέγχου με εκτιμώμενο χρόνο περαίωσης τον Μάιο του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των «ανείσπρακτων» κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 23 δισ., ζητησε με μηνυτήρια αναφορά ο κοινoβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Νοέμβριο στο Γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων ζητά τη διενέργεια όλων των νόμιμων ενεργειών εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να προστατευτεί το ελληνικό δημόσιο και να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους αποδειχθεί ότι με τις πράξεις τους ζημίωσαν τις δανείστριες Τράπεζες και κατ” επέκταση τους μετόχους τους και το Ελληνικό Δημόσιο. Επιπροσθέτως ζητά να διερευνηθεί η διαχείριση των διατεθέντων δανειακών κεφαλαίων από τις δανείστριες εταιρείες καθώς και η περιουσιακή κατάσταση των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στη διοίκηση και λειτουργία τους.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ζητά να ερευνηθούν:
Ποια είναι και ποιου ύψους (κατά περίπτωση) τα «ανείσπρακτα» δάνεια που χορήγησαν οι συστημικές τράπεζες την τελευταία 15ετία, λαμβανομένων υπόψη των συγχωνεύσεων – εξαγορών που μεσολάβησαν.
Ποια ήταν κατά περίπτωση η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, και αν η κατά Τράπεζα Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων ή Επιτροπή Χορηγήσεων ενέκρινε τη δανειοδότησή τους με βάση συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια και μοντέλα αξιολόγησης πιστοδότησης σε συνάρτηση με προσκομισθέν βιώσιμο σχέδιο επιχειρηματικής δράσης.
Με ποιά διαδικασία οι δανείστριες Τράπεζες παρακολούθησαν τις εκταμιεύσεις και τη διάθεση των δανειακών κεφαλαίων και πιστοποίησαν την υλοποίηση του έργου για το οποίο χορηγήθηκαν τα «ανείσπρακτα» δάνεια.
Ποια η σημερινή κατάσταση των δανειοληπτριών εταιρειών και των Διοικήσεών τους, καθώς και η σημερινή περιουσιακή κατάστασή τους, όπως και των τραπεζικών στελεχών και των Διοικήσεων των συστημικών Τραπεζών που εμπλέκονται στις διαδικασίες χορήγησης και της μη είσπραξης μέχρι σήμερα των «ανείσπρακτων» δανείων συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα πρέπει να διερευνηθεί η απόκτηση κατά τη διαρρεύσασα 15ετία περιουσιακών στοιχείων αυτών, καταθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λοιπών αξιών και κινητών μεγάλης αξίας.