Αύριο έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενώ οι διαβουλεύσεις σήμερα διεξάγονται σε Βρυξέλλες και Παρίσι και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα (όχι μόνον πια σε πολιτικό, όπως ίσχυε ενάμιση μήνα ως τώρα, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο). Στην Αθήνα τα κλιμάκια των «θεσμών» θα ξεκινήσουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου θα βρεθούν για ενημέρωση.
Σήμερα οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 15:00 στο «ουδέτερο έδαφος» των Βρυξελλών. Εκεί βρίσκεται αντιπροσωπεία συνεργατών του κυρίου Βαρουφάκη και θα συναντηθεί με ξένους τεχνοκράτες των τριών θεσμών, εξέλιξη που θα σημάνει την αρχή για την τεχνική εξειδίκευση και τελική διαμόρφωση του πλήρους πακέτου δεσμεύσεων για όλα τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να εφαρμόσει κατά τις προσεχείς 100 ημέρες (μέχρι το τέλος δηλαδή της τετράμηνης "συμφωνίας γέφυρας" που λήγει τον Ιούνιο και πριν το τρίτο Μνημόνιο που προετοιμάζεται) προκειμένου να ανοίξει και ο δρόμος άμεσα για να χαλαρώσει η «θηλιά» στην ελληνική Οικονομία.
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς σε Βρυξέλλες, αλλά και Αθήνα. Επικεφαλής της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες αναμένεται να είναι ο γγ του Υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης, ενώ στην Αθήνα αναμένεται απόψε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γιώργος Χουλιαράκης, προκειμένου να υποδεχθεί τα τεχνικά κλιμάκια. Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- αύριο θα έχει επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.
Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε πως η Αθήνα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς και μετά θα υπάρξει εκταμίευση.
Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης δια του Υπουργού Επικρατείας Νικου Παππά. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Παππάς, ο σημειώνοντας πως «ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη».
Σε Παρίσι και Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας
Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός, προκειμένου την Πέμπτη το πρωί να παρευρεθεί σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ.
Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, στη συνέχεια θα υπογράψουν συμφωνία, ενώ θα απαντήσουν και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξή τους. Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.
Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.
Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να δήλωσε δημοσίως, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του χθεσινού Eurogroup, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν του έχει επιτεθεί ποτέ, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε, σχεδόν άμεσα, να τον... διαψεύσει.
Πράγματι, με βάση τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μπορεί ο χερ Σόιμπλε να μην έκανε σκληρή επίθεση στον Έλληνα ομόλογό του για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση δίχως την προηγούμενη έγκριση των εταίρων, ωστόσο, μιλώντας σε έναν τόνο που ουδόλως αρμόζει σε υπουργό Οικονομικών, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ειρωνεύτηκε, μιλώντας στους Γερμανούς δημοσιογράφους, τον Έλληνα ομόλογό του.
Μάλιστα, στις δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin, ο κ. Σόιμπλε κατηγόρησε τον κ. Βαρουφάκη για τον «ανόητα αφελή τρόπο», όπως είπε, «με τον οποίο χειρίζεται τα ΜΜΕ».
Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έγιναν με αφορμή τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην Corriere della Sera, κατά την οποία η ιταλική εφημερίδα ερμήνευσε τα λεγόμενα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για δημοψήφισμα, ως «δημοψήφισμα για το ευρώ», με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η οργισμένη απάντηση της Αθήνας και η αντίδραση, εκ νέου, της Corriere.
Ο Γερμανός υπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι το χαρακτηρισμό «ανόητα αφελής» τον απηύθηνε απευθείας στον Έλληνα ομόλογό του, σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών οΙκονομικών της ευρωζώνης.
Όλα αυτά, βεβαίως, γεννούν ερωτήματα, καθώς, όπως προείπαμε, ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε χθες, μετά το Eurogroup, να πει ότι ο κ. Σόιμπλε δεν του έχει επιτεθεί ποτέ...
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών
«Συναντηθήκαμε χθες το βράδυ. Είχαμε μια διμερή, μακρά και έντονη συζήτηση. Και του λέω πάντα (σ.σ. του Γιάνη Βαρουφάκη): "Δεν θα ήθελα να αλλάξω θέση μαζί σου, τη δουλειά μου την κάνω με κέφι", σε σύγκριση με τη δική του. Και τώρα έχει μια άλλη μορφή επικοινωνίας. Δεν ήταν ο πυρήνας της συζήτησής μας, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να το αναφέρουμε εν είδει ανεκδότου. Μου είπε: "Όλα αυτά που λέγονται είναι λάθος. Τα ΜΜΕ είναι φρικτά". Και τότε του είπα: "Ναι, αλλά σε θέματα επικοινωνίας μας έδωσες την εντύπωση του τέλειου, μας έκανες ισχυρότερη εντύπωση απ' ό,τι στην ουσία, αλλά μπορεί να ήταν λάθος εντύπωση". Και μου λέει: "Μη γελάτε". Το να είναι, λοιπόν, τόσο ανόητα αφελής σε θέματα επικοινωνίας, του είπα ότι δεν θα το πίστευα. Αλλά ποτέ δεν σταματά κανείς να μαθαίνει».
Βασικό υποστηρικτή των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμπληρώνοντας ότι «είναι σαφές πως η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση».
Σχολιάζοντας περαιτέρω τις σημερινές δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι «η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους του μνημονίου για να εκταμιευθεί η δόση» ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «οι σημερινές του δηλώσεις είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και, εξωτερικό του του ακροατήριο».
«Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη» κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας.
«Θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» δηλώνει σε συνέντευξή του προς την βελγική εφημερίδα L'ECHO ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.
«Έχουμε κοινή βούληση να γυρίσουμε σελίδα, για τους πολίτες και τη χώρα» σημειώνει ο υπουργός τονίζοντας παράλληλα ότι «η αλλαγή κατεύθυνσης είναι αναγκαία για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια».
Αναλυτικότερα στην ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερες παραχωρήσεις από ότι θα ήθελε για να φτάσει σε πρώτη συμφωνία με την ΕΕ ο Γ. Σταθάκης αναφέρει τα εξής:
«Μόλις αναλάβαμε την εξουσία, αντιμετωπίσαμε ένα ναρκοθετημένο πεδίο, που είχαν στήσει οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της Ε.Ε., με τη βοήθεια της απερχόμενης κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ασφυκτικές προθεσμίες και ένα πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας. Καταφέραμε, παρά ταύτα, να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για να κερδίσουμε χρόνο και χώρο. Εάν και υπήρξαν φωνές που άσκησαν κριτική σε αυτή τη συμφωνία, μέσα στο κόμμα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μην ξεχνάτε ότι οι δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τη στήριξη στην κυβέρνησή μας δείχνουν ότι αυτή παραμένει πολύ ισχυρή (ανάμεσα σε 65% με 78%) και ότι το 73% του πληθυσμού εγκρίνει τη συμφωνία αυτή».
Στο ερώτημα ποιές είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, ο υπουργός αναφέρει ότι «οι άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν ως αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσουμε: η δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος αντάξιου του ονόματός του, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η δημιουργία μίας λειτουργικής Δημόσιας Διοίκησης».
Στο ερώτημα «πως αντιλαμβάνεστε τη θέση των πορτογαλικών και ισπανικών κυβερνήσεων, που εμφανίζονται ως οι πιο αποφασισμένοι εχθροί της ελληνικής κυβέρνησης» ο Γ. Σταθάκης αναφέρει τα εξής:
«Αυτό δεν θα έπρεπε να ξαφνιάσει κανέναν. Πάντως, σε ότι μας αφορά, είμαστε πλήρως ενήμεροι των διακυβευόμενων της εσωτερικής πολιτικής, που καθορίζουν πολύ συχνά τη στάση των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια των διεθνών συσκέψεων. Κάθε επιτυχία της κυβέρνησής μας ενισχύει τους εσωτερικούς τους πολιτικούς αντιπάλους, γι αυτό και αντιδρούν. Οι δύο αυτές κυβερνήσεις παλεύουν για την επιβίωσή τους, η οποία, εξάλλου φαίνεται όλο και πιο αβέβαιη».
Σε ότι αφορά το αν η άνοδος των Podemos στην Ισπανία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, ο υπουργός αναφέρει τα εξής:
«Μία αλλαγή κυβέρνησης σε μία χώρα του μεγέθους και του ιστορικού βάρους της Ισπανίας θα παράγει μία σειρά ριζικών αλλαγών στο συσχετισμό δυνάμεων που επικρατεί στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν πρέπει όμως να καταλήξει σε ανοιχτό μέτωπο ανάμεσα στο Νότο και στο Βορρά, διότι αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις δεν θα βοηθήσουν κανέναν. Στόχος είναι να βρεθούν λύσεις αμοιβαία επωφελείς, ώστε να ξαναβρούν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης τη αναπτυξιακή τους δυναμική με μόνιμο τρόπο, μία ανάπτυξη που θα προστατεύει και την κοινωνική δικαιοσύνη. Υπάρχουν δυνάμεις που παλεύουν για αυτό σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Στο ερώτημα τέλος «ποια είναι η χρησιμότητα της συμφωνίας που πέρασε με το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου» ο Γ. Σταθάκης αναφέρει:
«Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη καθυστέρηση σε πολλούς τομείς. Η συμφωνία με το Eurogroup μας παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για να αρχίσουμε τη δουλειά της ανοικοδόμησης. Πρέπει όχι μόνο να διορθώσουμε τις ζημιές των πολιτικών που εφαρμόζονται από το 2010, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες των προβλημάτων της χώρας που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.
Με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου, ο ελληνικός λαός έβαλε τέλος σε μία εποχή πολιτικών, των οποίων η εφαρμογή κατέστρεψε τα κοινωνικά κεκτημένα, μείωσε το ΑΕΠ και το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού. Δεν είναι απλό και δεν θα τα καταφέρουμε αμέσως. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε ...και θα πετύχουμε».