Δικαστές και ένορκοι συνεδρίαζαν για αρκετές ώρες και λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ανακοινώθηκε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων για την υπόθεση του θανάτου της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη στο Ρέθυμνο, τον Απρίλιο του 2011.
Οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία απο αμέλεια.
Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ένοχο και τον 27χρονο για την κατηγορία του βιασμού.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον 27χρονο σε κάθειρξη 7 ετών και τους δύο γιατρούς σε φυλάκιση 30 μηνών τον καθένα.
Στην ομιλία του, ο εισαγγελέας το πρωί, είχε προτείνει τις εξής ποινές:
Για τον πρώτο κατηγορούμενο ειδικευόμενο γιατρό, ο οποίος παρέλαβε και χειρίστηκε το περιστατικό της 16χρονης, την ενοχή του για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Για τον δεύτερο ειδικευόμενο γιατρό ο οποίος υποστήριξε ότι δεν ήταν εκείνος που παρέλαβε το περιστατικό, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του.
Για τον 27χρονο κατηγορούμενο ο οποίος ήταν το μοιραίο βράδυ με τη Στέλλα μαζί με ένα άλλο κατηγορούμενο - ο οποίος δεν δικαζόταν τώρα γιατί όταν τελέστη το γεγονός ήταν ανήλικος - ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του για θανατηφόρα έκθεση αλλά την ενοχή του για βιασμό κατά συναυτουργία.
Ύστερα από λίγο ο εισαγγελέας εμφανίστηκε διαφορετικός δίνοντας νέα τροπή στην υπόθεση, τονίζοντας ότι το αδίκημα που διαπράχθηκε από τον κατηγορούμενο ειδικευόμενο, έχει τελεστεί και από δύο ακόμα ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου και ζήτησε ο φάκελος της υπόθεσης να αποσταλεί στον εισαγγελέα Ρεθύμνου.
Με ικανοποίηση άκουσε η οικογένεια της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων που έκρινε ενόχους και τους τρεις κατηγορούμενους για τον χαμό της κόρης τους το 2011.
«Η απόφαση του δικαστηρίου όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται μας πικραίνει γιατί μας διαβεβαίωσε το δικαστήριο σήμερα ότι αν κάποιοι άνθρωποι δεν είχαν αυτά τα κτηνώδη ένστικτα στο μυαλό τους και αν κάποιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους, το παιδί μας σήμερα θα ζούσε». Με αυτά τα λόγια ο πατέρας της Στέλλας Ακουμιανάκη, σχολίασε την απόφαση του ΜΟΔ Χανίων η οποία ικανοποίησε την πλευρά της οικογένειας της άτυχης 16χρονης.
Ως μία σπάνια περίπτωση χαρακτήρισαν την επιπλοκή της Στέλλας Ακουμιανάκη οι γιατροί του δύο νοσοκομείου στο οποίο η 16χρονη μαθήτρια πέθανε τον Απρίλη του 2011 μετά την εισαγωγή της για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Η δίκη της πολύκροτης αυτής υπόθεσης συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων με τις καταθέσεις δύο γιατρών του νοσοκομείου προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο τρόπος που χειρίστηκε το προσωπικό την 16χρονη.
Στην κατάθεσή της η καρδιολόγος του νοσοκομείου που ανέφερε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό μέθης «είχε μία τραγική κατάληξη που ήταν πολύ σπάνια περίπτωση. Η επιπλοκή ήταν σπάνια που συμβαίνει ίσως μία φορά στο εκατομμύριο. Δεν μπορούσε να το προβλέψει κάποιος αλλά και ούτε να το αντιμετωπίσει» σημειώνοντας παράλληλα πως, ακόμα κι αν ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού, η έκβαση θα ήταν η ίδια.
Παράλληλα, μία χειρουργός του νοσοκομείου αναφέρθηκε στις περιπτώσεις μέθης που εισάγονται στο νοσοκομείο λέγοντας ότι οι περισσότερες είναι ληθαργικές.
«Η περίπτωση της Στέλλας δεν χρειαζόταν εισαγωγή στην εντατική. Δεν υπήρξε καμία παράλειψη από τον ειδικευόμενο γιατρό στο συγκεκριμένο περιστατικό. Όταν την έφεραν την 16χρονη την διασωληνώσαμε, δεν αντιδρούσε με το περιβάλλον, δεν είχε ούτε αναπνοή, είχε όμως σφυγμό. Ήταν μία περίπτωση μέθης ληθαργική, όπως όλες σχεδόν οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε. Δεν υπήρξε οίδημα ανά σάρκας που είναι ενδεικτικό καρδιακής ανεπάρκειας», ανέφερε η χειρούργος.
Η άτυχη Στέλλα στις 4:30 το πρωί της 23 Απριλίου 2011 διακομίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, από δύο νεαρά άτομα ηλικίας 23 και 17 ετών αντίστοιχα, με έντονα συμπτώματα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Περί ώρα 08.50, η 16χρονη παρουσίασε επιδείνωση της κατάστασής της και μεταφέρθηκε άμεσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Οι Αστυνομικές Αρχές ενημερώθηκαν την 09.20 ώρα της 23-04-2011, από ιατρό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Την 12.30 ώρα της επομένης (24-04-2011) η ανήλικη κατέληξε, εξαιτίας καρδιακής ανακοπής, λόγω δηλητηρίασης από υπερβολική περιεκτικότητα αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα της, όπως διαπιστώθηκε από την νεκροψία- νεκροτομή.
Άμεσα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου, αφού ενημέρωσε την οικεία Εισαγγελία, ενήργησε προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου της ανήλικης 16χρονης.
Κατά την πορεία της προανάκρισης και της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι ο 23χρονος και ο 17χρονος ανήλικος, που είχαν μεταφέρει την ανήλικη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, προηγουμένως συνδιασκέδαζαν σε νυχτερινά καταστήματα της πόλης του Ρεθύμνου.
Στη συνέχεια με το αυτοκίνητο του 23χρονου οδήγησαν την ανήλικη σε ερημική τοποθεσία του Ρεθύμνου, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα κατανάλωσαν, από κοινού, μία φιάλη αλκοόλ (ουίσκι), την οποία είχαν προηγουμένως προμηθευτεί οι δύο νεαροί μαζί με αναψυκτικό και ποτήρια.
Όπως προέκυψε πρόθεση των δύο νεαρών ήταν να εξαναγκάσουν την ανήλικη σε συνουσία, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, λόγω της κατάστασης που περιήλθε από την κατανάλωση οινοπνεύματος, ενώ εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση αυτή προέβησαν διαδοχικά σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της.
Στη συνέχεια μετέφεραν την ανήλικη στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, χωρίς όμως να ενημερώσουν τους ιατρούς για το ιστορικό της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης, οι δύο δράστες αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στο περιστατικό και επέδειξαν το ακριβές σημείο, που είχαν οδηγήσει την ανήλικη. Εκεί βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το μπουκάλι του αναψυκτικού, τα ποτήρια και το καπάκι της φιάλης του ποτού (ουίσκι).
Επίσης αναφέρθηκαν με ακρίβεια στο δρομολόγιο κίνησής τους κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα και επέδειξαν τον κάδο απορριμμάτων που είχαν απορρίψει την κενή φιάλη του ποτού, η οποία όμως δεν βρέθηκε λόγω αποκομιδής των απορριμμάτων από συνεργεία του Δήμου.
Ύστερα από τα παραπάνω, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για βιασμό (εξαναγκασμό σε ασελγείς πράξεις) και έκθεση, που προκάλεσε το θάνατο της ανήλικης. Η δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει και το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, για τους δύο γονείς του 17χρονου, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου, ενώ οι δράστες δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.
Επιπλέον σε βάρος των ιδιοκτητών τριών καταστημάτων, που είχαν επισκεφτεί οι δράστες με την ανήλικη, εφαρμόσθηκαν οι προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Τέλος, κατά την διάρκεια της έρευνας και με αφορμή Ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, σύμφωνα με την οποία το τελευταίο 6μηνο χειρίστηκαν είκοσι πέντε (25) περιστατικά οξείας μέθης ανηλίκων, (χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται η δίωξη και η τιμωρία των ιδιοκτητών των καταστημάτων οινοπνευματωδών ποτών), ζητήθηκε η πραγματοποίηση εισαγγελικής έρευνας, για την απόδοση τυχών ευθυνών του ιατρικού προσωπικού, αναφορικά με την τέλεση του αδικήματος της υπόθαλψης εγκληματία.
Πόνος. Θλίψη. Οργή. Τα λόγια του πατέρα που δίνει τον αγώνα της ζωής του όπως λέει για να μπορέσει να βρει δύναμη εκείνος και η οικογένειά του να συνεχίζουν τη θλιβερή τους ζωή μετά τη φρικτή απώλεια της 16χρονης Στέλλας, του αγγέλου του που βύθισε σε πένθος βαρύ την οικογένεια Ακουμιανάκη.
Μία υπόθεση η οποία είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον συνεχίζει σήμερα να συζητείται στο δικαστήριο με την οικογένεια της 16χρονης Κρητικιάς να ζητά δικαίωση. Ο πατέρας της μιλά αποκλειστικά στο protothema.gr και διαμηνύει ότι δε θα ησυχάσει αν δε δικαιωθεί η μνήμη της κόρης του και αν δεν τιμωρηθούν αυτοί που ευθύνονται για το ότι η Στέλλα έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή:
«Είναι σκληρό, αυτό που συμβαίνει, χάνεις το παιδί σου, δεν υπάρχει τρόπος να το ξεπεράσεις αυτό, δεν γίνεται είναι παράλογο. Το μόνο που προσπαθείς και αυτό κάνουμε είναι να δικαιώσουμε τη μνήμη της. Δεν θα ησυχάσω αν δεν δω αυτούς που ευθύνονται για το χαμό της να πληρώσουν και να τιμωρηθούν. Σας λέω ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Από την άλλη έχω να σας πω ότι αυτό που βλέπω να συμβαίνει αυτήν την ώρα λίγο πριν την έναρξη της δίκης με έχει κάνει έξω φρενών. Έχουμε την απόλυτη έκφραση της ιατρικής της αλητείας πραγματικά σε όλο της το μεγαλείο. Δηλαδή έχουν προγραμματίσει διαδήλωση γιατροί για συμπαράσταση στους υπόδικους συναδέλφους τους που κατηγορούνται για το χαμό της κόρης μου. Είναι δυνατόν; Δεν ξέρω τι να πω… Πρόκειται για μία μορφή έκφρασης του πιο ακραίου αρρωστημένου συντεχνιακού κακού συνδικαλισμού. Χάθηκε μία ζωή, αυτοί που ευθύνονται θα πληρώσουν, αυτό είναι το δίκαιο και το ηθικό. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ζητάμε δικαίωση για το παιδί μας», καταλήγει.
Οι μέρες χωρίς την Στέλλα όπως λέει αποκλειστικά στο protothema.gr o κ. Μανόλης είναι δύσκολες, Μιλά για εκείνη και συγκινείται επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει πριν λίγες ημέρες στο δικαστήριο προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στην αίθουσα όπου διεξέγεται η ακροαματική διαδικασία: «Η κόρη μου ήταν ένα μοναδικό παιδί που δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα και είχε όνειρα για τη ζωή της. Ηθελε να σπουδάσει, να κάνει πραγματικότητα τα δικά της όνειρα», λέει.