Λίγες μόνο ώρες μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor´s, το Οικονομικό Συμβούλιο του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος ζητά ανοιχτή συζήτηση στην ευρωζώνη γύρω από ένα σχέδιο β΄ για την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild o πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου Κουρτ Λάουκ τόνισε ότι «στην ευρωζώνη επιβάλλεται να γίνει το ταχύτερο δυνατό μια συζήτηση αναφορικά με ένα σχέδιο Β΄ για την Ελλάδα, είτε πρόκειται για Grexit, είτε για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, είτε για έναν άλλο δρόμο».
Ταυτόχρονα ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προειδοποίησε για νέα οικονομική στήριξη της Ελλάδας: «Στο μεταξύ ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά το προηγούμενο που δημιουργεί η χώρα μέσα στην ευρωζώνη». Σε καμία περίπτωση η λύση του ελληνικού ζητήματος δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει για μια ακόμη φορά επιμήκυνση της διάρκειας των ελληνικών ομολόγων ή τη διαγραφή των τόκων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του CDU.
Κατηγορηματικά αρνητικός στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg την Τετάρτη χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικό οποιοδήποτε ελληνικό αίτημα για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων.
Παράλληλα απέκλεισε περαιτέρω παραχωρήσεις προς την ελληνική πλευρά δηλώνοντας ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των δόσεων παρά να δίνει ψεύτικες ελπίδες στους Έλληνες.
«Είναι στο χέρι της Ελλάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ για το θέμα του χρέους είπε ότι αν και μπορεί να τεθεί στην ατζέντα κάποια στιγμή τα επόμενα δέκα χρόνια «σήμερα το θέμα για την Ελλάδα είναι η αναμόρφωση της οικονομίας με τέτοιο τρόπο ώστε κάποια στιγμή να γίνει ανταγωνιστική».
Κληθείς να σχολίασει το δημοσίευμα της Die Zeit σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ ο Σόιμπλε απάντησε ότι «δεν έχουμε τέτοια σχέδια και ακόμα και αν τα εξετάζαμε - γιατί τα στελέχη των υπουργείων λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα ενδεχόμενα - σίγουρα δεν θα συζητούσαμε δημόσια για αυτό. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε υποθέσεις για ένα τέτοιο ζήτημα».
Πηγή: Deutsche Welle