Τα Ιερά Λείψανα υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος παρουσία των πολιτειακών και στρατιωτικών αρχών.
Να αναφερθεί ότι η υποδοχή έγινε με τιμές αρχηγού κράτους υπό τους ήχους της μπάντας της φιλαρμονικής του Στρατού και του Ναυτικού.
Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Βαρβάρας μετέφεραν από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης.
Παρουσία χιλιάδων πιστών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η δεύτερη υποδοχή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, στα όρια του Δήμου Αιγάλεω και του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.
Εκεί, στην συμβολή της Ιεράς Οδού και Ελευθερίου Βενιζέλου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος υποδέχθηκε ως επικεφαλής του ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού το ιερό σκήνωμα.
Στη συνέχεια τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν σε κιλλίβαντα και με λιτανευτική πομπή έφτασαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας που τα υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.
Η Αθήνα υποδέχθηκε την Αγία Βαρβάρα έπειτα από 1.000 χρόνια!
Γύρω από τον κιλλίβαντα οι τέσσερις Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος κράτησαν ισάριθμες κορδέλες που κατέληγαν στο λείψανο. Στην πρώτη ήταν κεντημένα τα σύμβολα του μαρτυρίου της Αγίας, στη δεύτερη ο Λέων της Βενετίας για να τιμηθούν οι Βενετοί που την παραχώρησαν για πρώτη φορά σε Ορθόδοξη χώρα, στην τρίτη το σύμβολο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προστάτιδα της οποίας είναι η Αγία και στην τέταρτη κορδέλα το σύμβολο της Κωνσταντινούπολης (δικέφαλος αετός) από όπου το λείψανο έφυγε πριν από 1.000 χρόνια για τη Βενετία.
Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός "ειδωλολάτρης" πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται". Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.
Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του μαρτυρίου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Έτσι κατ΄ άλλους φέρεται πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, κατ΄ άλλους στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) της Αιγύπτου το 360 και κατ΄ άλλους (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης