Χλιαρή δήλωση αναφορικά με την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να προκύψει από το σημερινό Eurogroup στις 4.00 το απόγευμα στις Βρυξέλλες, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα είναι επαρκής ώστε η ΕΚΤ να αποδεσμεύσει ρευστότητα.
Πιθανότατα στο περιθώριο του Eurogroup θα υπάρξει συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε, με τις διαφορές σε δημοσιονομικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικό να παραμένουν σημαντικές. Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, οι συζητήσεις συνεχίζονται χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στην συνεδρίαση τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, που επί δέκα μέρες έχει εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες δίνοντας την μάχη στα Brussels Group για να συμφωνήσει τα νέα μέτρα που θα αποτελέσουν τη βάση της νέας συμφωνίας. Αν και δεν αναμένεται σήμερα η τελική απόφαση, η κυβέρνηση τα δίνει όλα για μία δήλωση για «ορατή πρόοδο» από τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές. Αν δεν υπάρξει, τότε όλα συγκλίνουν πως η Αθήνα δεν θα πληρώσει την δόση αύριο προς το ΔΝΤ αλλά, στη συνέχεια, η ΕΚΤ θα κλείσει την στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας.

Την υπόθεση έχει πάρει ήδη στους ώμους του ο πρωθυπουργός που μέχρι και χθες βράδυ, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδινε εντολές για την γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Στην Αθήνα έχει σημάνει συναγερμός γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την περασμένη εβδομάδα και στη συνάντηση Δραγασάκη-Ντράγκι, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν μπορεί πλέον να ελέγξε τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών των άλλων χωρών της ευρωζώνης και, αν δεν αλλάξει στην Αθήνα, πως μπορεί να εγγυηθεί για καμιά βοήθεια μετά την χορήγηση των 2 δισ. που αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τον ELA.

Η κατάσταση πλέον έγινε τόσο οριακή και κρίσιμη, που μόλις ο κύριος Δραγασάκης επέστερεψε από την Φραγκφούρτη στην Αθήνα και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ακολούθησε η συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ και από τη στιγμή εκείνη η Αθήνα δίνει αγώνα δρόμου αποδεχόμενη να συζητά νέα μέτρα, για να αποφύγει τα χειρότερα.

Ρήξη στις διαπραγματεύσεις θα σημάνει τυχόν άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να μην αναγνωρίσουν σήμερα, με ρητή «δήλωση» την πρόοδο, που έχει συντελεστεί ανάμεσα στους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση. Με τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, αλλά και τα όσα έχει διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους ευρωπαίους ηγέτες το μήνυμα της κυβέρνησης είναι μάλλον σαφές: ή το Eurogroup κάνει τη θετική κίνηση και έτσι δίνει σήμα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει την ομαλή ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία – έστω και με ημίμετρα – ή η Αθήνα δεν θα καταβάλλει αύριο την δόση προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 780 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προειδοποίηση είναι ρητή, όσο μπορεί τουλάχιστον σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφενός, με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα χρήματα για να ανταποκριθεί και στις δανειακές υποχρεώσεις του Μαίου και στην καταβολή μισθών και συντάξεων του μήνα. Αφετέρου, όμως, ακόμα κι αν τελικά εκτιμήσει ότι θα έχει τα χρήματα, θα καταστεί σαφές σε περίπτωση αρνητικής στάσης του Eurogroup ότι οι εταίροι έχουν επιλέξει το δρόμο της συντριβής και της ταπείνωσης της ελληνικής κυβέρνησης, όπερ σημαίνει ότι η συνέχιση της προσπάθειας για λύση δεν έχει νόημα.

Γι’ αυτό και η μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ θα είναι πιθανόν μονόδρομος για την Αθήνα, προκειμένου να αντιληφθούν οι εταίροι ότι η κυβέρνηση δεν θα συρθεί σε αυτό το δρόμο. Η μη καταβολή στην προγραμματισμένη ημερομηνία δεν θεωρείται «χρεοκοπία», ούτε βάζει τη χώρα σε τέτοια καθεστώς, καθώς ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στη υποχρέωσή του εντός ενός μήνα. Οι συνέπειες βέβαια στις αγορές και η αβεβαιότητα που θα προκληθεί θα είναι τεράστια και η κυβέρνηση θα ποντάρει στο φόβο και την αναταραχή που θα προκληθεί στις αγορές για να καταφέρει να αντιστρέψει το κλίμα. Άλλοι λένε βέβαια ότι τις συνέπειες αυτής της αναταραχής θα τις υποστεί πρώτη η ελληνική οικονομία και ζητούν να μην γίνει μία τέτοια οριακή κίνηση.

Ταυτόχρονα και ανεξάρτητα πάντως από το θέμα της δόσης θα τεθεί, κατά τα φαινόμενα, θέμα δημοψηφίσματος, όπως έχουν προειδοποιήσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποφασίσει ο λαός εάν θα γίνει αποδεκτή η ταπεινωτική συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πάντως ότι ακριβώς επειδή έχουν καταστεί σαφείς οι προθέσεις της σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική αντιμετώπιση από το Eurogroup, οι δανειστές θα κάνουν τελικά κίνηση προς έναν έντιμο συμβιβασμό.

Οι υποχωρήσεις άλλωστε που έχουν γίνει από ελληνικής πλευράς δεν είναι λίγες, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ίσως και με την ίδια την ουσία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποχωρήσεις αυτές, που εμφανίζονται από την ηγεσία ως αναγκαίες για να αποφευχθεί η ρήξη και να επιτευχθεί μία έντιμη συμφωνία, έχουν ήδη προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Προς το παρόν το Μαξίμου θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά σε κάθε περίπτωση, είτε θετικής, είτε αρνητικής εξέλιξης σήμερα, το εσωκομματικό μέτωπο παραμένει.

 

Για τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 30 δισ, ευρώ ή και περισσότερα προς την Ελλάδα κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη πηγές από την Γερμανία.

«Η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα» είναι χαρακτηριστικά ο τίτλος του άρθρου.

Το ρεπορτάζ επικαλείται πηγές από τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, που επισημαίνουν πως το ενδεχόμενο νέας βοήθειας προς την Ελλάδα συζητείται ευρέως στα δύο συγκυβερνώντα γερμανικά κόμματα (CDU και SPD), με το βουλευτή του CDU, Νόρμπερτ Μπράκμαν να δηλώνει στην εφημερίδα: «Φυσικά συζητάμε διαφορετικές εναλλακτικές για την Ελλάδα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται τόσο το Grexit όσο και ένα τρίτο πακέτο».

Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος, Έκχαρντ Ρέμπεργκ, υπογραμμίζει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι ένα τρίτο πακέτο», προσθέτοντας πως πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

«Προϋπόθεση για ένα τρίτο πακέτο είναι η Αθήνα να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, και έπειτα από την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 2,7 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης, ένα τρίτο πακέτο θα μπορούσε να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα» αναφέρει η Bild επικαλούμενη κύκλους ευρωπαίων αξιωματούχων.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει και τις δηλώσεις Σόιμπλε στη FAZ. «Αν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και εξακολουθεί να χρειάζεται βοήθεια, θα εξεταστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα».



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube