Προσχέδιο συμφωνίας με την Ελλάδα ετοιμάζουν οι επικεφαλής των θεσμών - πιστωτών και οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Όπως αναφέρει ο δίκτυο Dow Jones, οι πέντε αξιωματούχοι ετοιμάζουν την τελική πρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να κλείσει η συμφωνία χωρίς να υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη.
Σημειώνεται εδώ ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο μήνα υποχρεώσεων, καθώς θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ περί τα 1,6 δισ. ευρώ.
Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και, εν συνεχεία, με αστραπιαίες κινήσεις, έγινε γνωστό ότι οι τρεις τους θα είχαν συνομιλίες και με τους Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ).
Όπως σας αποκάλυψε πρώτο το notosnet, το Μέγαρο Μαξίμου απομακρύνεται συνεχώς απο το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους πιστωτές , καθώς η Αθήνα δεν κάνει πίσω και οι δανειστές επιμένουν.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών. Αυτό αναφέρεται σε non paper που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης η κυβέρνηση.
«Ως κυβέρνηση ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς», διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε εκδήλωση της της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Λίγο νωρίτερα, μήνυμα ότι η Ελλάδα θα καταβάλει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την Παρασκευή μόνο αν υπάρξει συμφωνία και ακόμα και αν δεν εκταμιευθεί δόση, έστειλε κυβερνητικός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters.
«Αν κρίνουμε ότι μια συμφωνία έχει σφραγιστεί, τότε θα καταβάλουμε κανονικά την πληρωμή της 5ης Ιουνίου» δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα μπορούσε να γίνει αν υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία χωρίς απαραίτητα να έχει εγκριθεί από το Eurogroup.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα κάποιο προσχέδιο ή έγγραφο πρότασης από τους δανειστές μετά την πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο με τη συμμετοχή Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι.
«Θέσαμε στους θεσμούς χθες το βράδυ το ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση». Αυτό αποκάλυψε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα σύμφωνα με τις πρώτες αναγνώσεις, η ελληνική πρωτοβουλία που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά τις δηλώσεις του στο υπουργείο, ερμηνεύεται ως προσπάθεια να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπη η Αθήνα με μία πρόταση «take it or leave it».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Η απόφαση για το αν επιθυμούν την έξοδο από την κρίση χωρίς διαίρεση ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, σ' αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς. Το δίλημμα είναι ανάμεσα σε μια ρεαλιστική εξόδο ή στη διαίρεση ακολουθώντας το δόγμα του Καίσαρα: διαίρει και βασίλευε. Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα δει με σεβασμό τις θέσεις μας και θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον».
Αναφερόμενος στα της διαπραγμάτευσης, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη, είπε: «Ολη η Ελλάδα πια γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται. Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, διαπραγματευόμαστε με σχεδιο, με στρατηγική. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να είναι περήφανοι για την προσπάθεια που γίνεται και για το γεγονός ότι η Ελλάδα στέκεται σε αντίξοες συνθήκες και διεκδικεί τα δίκια της».
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η Αθήνα έχει κάνει παραχωρήσεις «όμως έχουμε καταθέσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, ένα ρεαλιστικό σχέδιο που θα σηματοδοτήσει και το τέλος των σεναρίων της διαίρεσης της Ευρώπης». «Εκπροσωπούμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαου που θέλει λύση και όχι απλά συμφωνία και που δεν θέλει η χώρα να κυλίσει στο χθες της υποτέλειας. Στόχος μας είναι να ξαναδώσουμε προοπτική» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες, αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός, είναι η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες σε συνθήκες δικαιοσύνης και ισότητας. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης, θα σηματοδοτήσει και το τέλος της διαίρεσης της Ευρώπης» υπογράμμισε.
Στο σενάριο των εκλογών δείχνουν να επιστρέφουν βουλευτές και υπουργοί της συγκυβέρνησης λίγες ώρες μετά την πενταμερή του Βερολίνου και τα σχέδια που εξετάστηκαν εκεί για την Ελλάδα. Αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελέσει «έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό» τότε να πάμε σε εκλογές λέει ο υπουργός Εργασίας. Αν 12 βουλευτές καταψηφίσουν τότε πάμε σε εκλογές δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος έκανε ένα βήμα περισσότερο προσδιορίζοντας την ημερομηνία στις 28 Ιουνίου προκειμένου, όπως είπε, να ακυρωθεί «σχέδιο αποστασίας.