Εκλογές στις 28 Ιουνίου προέβλεψε, μιλώντας στo ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.
Ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι «ο λαός θα κληθεί να απαντήσει ποιον θεωρεί καλύτερο να διαπραγματευτεί οριστικά τη μεγάλη συμφωνία» και πρόσθεσε πως «την άποψη αυτή δεν υιοθετεί το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων».
«Ο λαός θα πρέπει να επιλέξει αν θέλει αυτούς που με ευκολία λένε "ναι" σε μισθούς τριακοσίων ευρώ, δηλαδή τον Αντώνη Σαμαρά και την παρέα του, ή θα έχει την επιλογή αυτή που βλέπετε σήμερα» σημείωσε.
Η ελληνική πρόταση που κατέθεσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση για να κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές. Τις ώρες αυτές θα συνέλθει σε τηλεδιάσκεψη και το EuroWorking group. Επί τάπητος το ελληνικό κείμενο των 47 σελίδων και το σχέδιο των εταίρων, με τις πληροφορίες πάντως να κάνουν λόγο για "σκληρές" προτάσεις από τους θεσμούς.
Για να κλείσει η συμφωνία η κυβέρνηση ποντάρει στα εξής μέτρα:
1. Αλλαγές στον ΦΠΑ για πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ, με την καθιέρωση ενός χαμηλού συντελεστή 5,5%-6% για φάρμακα, βιβλία και λίγα βασικά τρόφιμα, ενός μεσαίου συντελεστή 11% ή 12% (αντί 13%) για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση, το ρεύμα και το νερό και ενός υψηλού συντελεστή 23% (ή 22%) στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η διαμονή στα ξενοδοχεία αναμένεται να ενταχθεί στο 11%-12% αν και οι δανειστές ζητούν να πάει μαζί με τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ στο 22%-23%.
Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου θα καταργηθούν, αλλά θα προβλέπεται σύστημα επιστροφής της διαφοράς στους μόνμους κατοίκους.
2. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, αλλά χωρίς τη μείωση των αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσουν εφέτος. Και αυτό γιατί η μείωση του βάρους κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης των αντικειμενικών, θα επιβάρυνε το δημοσιονομικό κενό. Έτσι η πρόβλεψη για εισπράξεις 2,650 δισ ευρώ θα μείνουν ως έχουν στον Προϋπολογισμό και όπως όλα δείχνουν, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί στις αντικειμενικές τιμές όπως ίσχυαν την 1.1.2015, ακόμη και αν τελικώς μειωθούν τον Ιούνιο.
3. Διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και το εφέτος, αλλά και κατάργηση της έκπτωσης του 30% που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση, τουλάχιστον για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Από πλευρά τους οι Ευρωπαίοι κάνουν υποχωρήσεις αφήνοντας κατά μέρος τα εργασιακά. Πρόβλημα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ που δεν φαίνεται να συναινεί. Αν δεν προβάλει βέτο το Ταμείο, δεν αποκλείεται ίσως και να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.
Ενδεικτικό των θετικών διαθέσεων εκ μέρους των Ευρωπαίων θεωρείται και η κίνηση της ΕΚΤ που διεύρυνε χθες το όριο στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) κατά 500.000.000 ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό όριο στα 80,7 δισ. ευρώ.
Πιέσεις έως το τέλος
Απο πλευράς των δανειστών πάντως, το Ασφαλιστικό και τα πρωτογενή πλεονάσματα εξακολουθούν να αποτελούν τα βασικά «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, οι οποίοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν ικανοποιήθηκαν από τις ελληνικές προτάσεις και ζητούν μεγαλύτερες παραχωρήσεις στα παραπάνω μέτωπα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς να θιγούν θεμελιωμένα δικαιώματα και για ενοποιήσεις ταμείων.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει ένα πέναλτι 16%-20% για όσους λάβουν πρόωρες και μέχρι να συμπληρώσουν το όριο ηλικίας, αλλά και να υπάρξει ψαλίδι στις υψηλές επικουρικές.
Η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό θα ανοίξει ουσιαστικά το φθινόπωρο, μετά την κατάρτιση νέων αναλογιστικών μελετών.
Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ελληνική πλευρά προτείνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,8% του ΑΕΠ φέτος και 1,5% το 2016.
Στην ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να σταλεί αύριο το προσχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών. Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφερε σε δημοσίευμα του ότι οι «θεσμοί» οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες της τελικής πρότασης για συμφωνία με την Ελλάδα.
«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι», αναφέρει η ίδια πηγή.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, του επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Νταισελμπλουμ του περουεδρου της ΕΚΤ Μαριο Νταγκι και του προεδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μαρτιν Σουλτς, για το ελληνικό ζήτημα.
Και ενώ ως φαίνεται έιναι έτοιμο το «σχέδιο-τελεσίγραφο» στο οποίο συμφώνησαν Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Γιούνκερ κατά τη συνάντηση τους, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα επανέλαβε πως «είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία με την Ελλάδα» τονίζοντας πως η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι «αργή και ανεπαρκής». Μάλιστα δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα πρέπει να είναι τίμια με τον ελληνικό λαό σε ό,τι αφορά την χρηματοοικονομική κατάσταση».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup το «ελληνικό πακέτο πρέπει να πληροί τις οικονομικές συνθήκες» ενώ όπως είπε θέλει να τραβήξει την Ελλάδα από την άβυσσο.
Παράλληλα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως θεωρεί «πιθανή» μια συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών.
Επίσης δεν παρέλειψε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς την Αθήνα, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πιστωτές δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση «να συναντήσουν την Ελλάδα στα μισά του δρόμου»
Η Ελλάδα κατέθεσε, χθες βράδυ, επισήμως, στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως, άλλωστε, όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας εμμέσως στον Γερούν Ντάισελπμουμ.
«Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ‘όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει’».
Την πεποίθησή του, ότι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βαδίσουν στον δρόμο του ρεαλισμού, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου την αντιπροσωπεία της Ευρωομάδας της Αριστεράς.
Ο κ. Τσίπρας είπε, ότι βρισκόμαστε στο τέλος μια πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να μείνει η Ευρώπη ενωμένη, αυτός είναι ο στόχος μας.
Επίσης, τόνισε, πως δεν πιστεύει σε μια διαιρεμένη Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που, όπως είπε, ενώ πραγματοποιούμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, έχουμε κάνει και πολλές υποχωρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο σταθερή κατάσταση για ολόκληρη την Ευρώπη.
Για την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους Θεσμούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι έχουμε καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, και πρόσθεσε, ότι νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ανακάμψει, με ένα τρόπο όμως δικαιότερο, καθώς τα τελευταία πέντε διαδοχικά χρόνια ύφεσης υπήρξαν καταστροφικά για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας.
Κλιμακώνει τις πιέσεις της στην ελληνική κυβέρνηση η ΕΚΤ, η οποία αύξησε το όριο χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες κατά 500 εκατ. Ευρώ, με αποτέλεσμα να φθάσει τα 80,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την αύξηση αυτή παραμένει στο σύστημα ένα περιθώριο ασφαλείας για τη ρευστότητα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του notosnet, δεν αποκλείεται στο τέλος αυτός που θα αποφασίσει να είναι ο ελληνικός λαός μέσω εκλογών και με το ερώτημα ποια συμφωνία προτιμά, αυτή των δανειστών ή αυτης Ελληνικής Κυβέρνησης.