Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι σεισμολόγοι για την εξέλιξη του φαινομένου μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Χαλκίδας που ταρακούνησε ακόμα και την Αθήνα.
Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τους περισσότερους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι παρότι μέχρι τις 11 το πρωί είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 20 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εξ αυτών ήταν της τάξης των 3,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου, Γεράσιμου Χουλιάρα ότι εκτόνωση του φαινομένου θα «έδειχνε» μια δόνηση της τάξης των 4 με 4,5 Ρίχτερ.
«Εύχομαι να ήταν ο κύριος σεισμός αλλά δεν μπορώ να το πω ακόμα» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.
Το δεύτερο στοιχείο που προβληματίζει ορισμένους σεισμολόγους είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ρήγμα γειτνιάζει με το ρήγμα της Αταλάντης αν και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η ενέργειά του συγκεκριμένου ρήγματος έχει εκτονωθεί με τον σεισμό του 1893 και θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες χρόνια για να "ξαναγεμίσει».
Παράλληλα οι κύριοι Τσελέντης και Χουλιάρας έκαναν λόγο για μια εκτίμηση της ομάδας ΒΑΝ του καθηγητή Βαρώτσου που έδειχνε ότι «κάτι θα δώσει» η περιοχή.
Ούτως ή άλλως η περιοχή από την οποία προήλθε ο σεισμός τα ξημερώματα της Τρίτης ήταν απο καιρό στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων καθώς μόλις πριν από μόλις 8 μήνες είχε δώσει σεισμό 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.