Μετά την προσωρινή αναστολή από τη Γερμανία του Κανονισμού του Δουβλίνου για τους Σύρους πρόσφυγες στα τέλη Αυγούστου προκειμένου να αποσυμφορηθούν χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο μέρος του ισχυρού ρεύματος προσφύγων, το Βερολίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναφέρει το προηγούμενο ισχύον καθεστώς. Ωστόσο το μοναδικό κράτος-μέλος που εξαιρείται είναι η Ελλάδα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Όπως διευκρίνισε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η Γερμανία εφαρμόζει αυτήν την ώρα τις διαδικασίες του Δουβλίνου για πρόσφυγες όλων των χωρών και για όλες όλα τα κράτη-μέλη εκτός της Ελλάδας. «Αυτό ισχύει και για Σύρους πολίτες από την 21η Οκτωβρίου», επισήμανε ο εκπρόσωπος.
Παρά την επαναφορά των εν λόγω διατάξεων, η επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να συναντήσει τουλάχιστον σε πρώτη φάση δυσκολίες. Και αυτό επειδή ελάχιστοι από τους πρόσφυγες που εισήλθαν το τελευταίο διάστημα στο γερμανικό έδαφος είχαν καταγραφεί προηγουμένως σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ.

Στα 21 δισ. το κόστος για τη Γερμανία
Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, αναθεώρησε στα 21 δισ. ευρώ τις εκτιμήσεις του για το κόστος υποδοχής και στέγασης των προσφύγων, φέτος, με βάση την υπόθεση ότι θα ζητήσουν άσυλο 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Γερμανία. Η προηγούμενη πρόβλεψη του Ινστιτούτου, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο για κόστος 10 δισ. ευρώ (δίχως δαπάνες κατάρτισης) και 800.000 αφίξεις.
Το Ifo εξάλλου επανέλαβε την πρότασή του να υπάρξει ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων για τον κατώτερο μισθό, σημειώνοντας πως οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις θεωρούν το όριο των 8,50 ευρώ την ώρα ως πρόσκομμα για την πρόσληψη και την απασχόληση προσφύγων.

Ευελιξία προτείνει η Κομισιόν
Στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin, η Κομισιόν κατέθεσε γνωμοδότηση ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί “εξαιρετική περίσταση”, κατά τις κοινοτικές συνθήκες, και ως εκ τούτου οι επιπτώσεις της πρέπει να ληφθούν υπόψη στην εξέταση των προσχεδίων των προϋπολογισμών για τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ανέφερε πάντως ότι η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει αύξηση των δημόσιων δαπανών που συνδέεται με το προσφυγικό.

Τετραπλασιάσθηκαν οι αφίξεις σε σχέση με πέρυσι
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Frontex, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2015 καταγράφηκαν σχεδόν 1,2 εκατομμύριο παράτυπες είσοδοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αριθμός τετραπλάσιος από τον αντίστοιχο περσινό. Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους εισήλθαν στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας περισσότεροι από 540.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αντίθετα στην Ιταλία κατέφθασαν 140.000, έναντι 150.000 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ο πραγματικός αριθμός των εισερχομένων είναι πάντως μικρότερος, καθώς πολλοί από αυτούς καταγράφονται τόσο στην Ελλάδα όσο και κατά την εκ νέου είσοδό τους σε χώρες της Ε.Ε., όπως η Ουγγαρία.

Με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στην Βαλέττα της Μάλτας, αλλά και στην άτυπη Σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ, που θα ακολουθήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις: Το να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η χώρα μας. Επίσης, το να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

Η Σύνοδος Κορυφής που διεξάγεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Βαλέττα, αφορά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και σε αυτή θα συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σειρά από αφρικανικές χώρες. Στη Σύνοδο, η Ελλάδα θα επαναλάβει τις βασικές της αρχές πάνω στο ζήτημα αυτό.

Ειδικότερα θα επαναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , πρώτον ότι η βασική αιτία για την δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, και κάθε προσπάθεια για ριζική διαχείριση του θέματος, πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Δεύτερον, ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube