Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να ανακτά σταδιακά τον έλεγχο στη χώρα, λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση ομάδας του τουρκικού στρατού ότι κατέλαβε την εξουσία στη χώρα και ότι «επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος» σε όλη την επικράτεια.

Για συλλήψεις 1.564 πραξικοπηματιών και τουλάχιστον 90 νεκρούς κατά τη διάρκεια της νύχτας έκανε λόγο Τούρκος αξιωματούχος. Σύμφωνα με πηγές, πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ’ εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά.

Σε ανακοίνωσή τους μέσω e mail πραξικοπηματίες αναφέρουν ‘οτι συνεχίζουν να μάχονται και καλούν τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.

Η μεγάλη ανατροπή στα σχέδια των πραξικοπηματιών σημειώθηκε νωρίτερα, τη στιγμή που οι εκατοντάδες πολίτες, ακολουθώντας την προτροπή του τούρκου προέδρου, βγήκαν στους δρόμους και αντιστάθηκαν.

Ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέδωσε την εξουσία και επέστρεψε θριαμβευτής στο αεροδρόμιο Ατατούρκ που κατακλύστηκε από κόσμο, την ώρα που το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι στην Άγκυρα ακούγονταν εκρήξεις από το κοινοβούλιο και εκδηλώνονταν δραματικές εξελίξεις. Το στρατιωτικό πραξικόπημα τη νύχτα της 15ης Ιουλίου από έναν διχασμένο στρατό ήταν καταδικασμένη να πέσει στο κενό.

tourkia4

«Οι ένοχοι θα πληρώσουν», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Το πραξικόπημα απετράπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ Νουχ Γιλμάζ. Τελειώνει το πραξικόπημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ.

Στους δρόμους παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας μεγάλη μερίδα των πολιτών. Νεκροί και συλλήψεις στασιαστών. Τα μηνύματα από Ομπάμα και ΝΑΤΟ. Στήριξη της κυβέρνησης και από την Αθήνα, σε επιφυλακή οι αστυνομικές δυνάμεις με εντολή Ν. Τόσκα.

epa05427128 People occupy a tank in Istanbul, Turkey, 16 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. The Turkish military meanwhile stated it had taken over control. EPA/TOLGA BOZOGLU

10:30

Περίπου 200 στρατιώτες που είχαν οχυρωθεί στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα παραδόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Πρόκειται για απλούς στρατιώτες, που είχαν προηγουμένως καταθέσει τα όπλα τους, σύμφωνα με το πρακτορείο.

10:20

«Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία φαίνεται να απέτυχε» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι «αποφεύγεται έτσι μια κατάσταση εκτροπής με απρόβλεπτες συνέπειες εντός και εκτός Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι η απάντηση σε κάθε εκτροπή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο αυταρχισμός.

10:18 

«Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα … οι επικοινωνίες είναι συνεχείς» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στην έκτακτη εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

10:09

Στους 90 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος τη νύχτα στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

09:57

Σε 1.154 ανέρχονται οι τραυματίες κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

10:05

Σε 1.154 ανέρχονται οι τραυματίες κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

09:54

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, που βρίσκεται στην Μογγολία για την σύνοδο Ασίας-Ευρώπης, είχε διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ, την ύπατη Εκπρόσωπο, κυρία Μογκερίνι και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «για κοινή αντίδραση στα τεκταινόμενα στην Τουρκία», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

09:50

Επιχειρήσεις κατά πραξικοπηματιών σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Η έδρα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών δέχθηκε επίθεση από στρατιωτικά ελικόπτερα και πυρά από βαριά πολυβόλα στη διάρκεια της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, έκανε γνωστό σήμερα στο Reuters πηγή στην υπηρεσία πληροφοριών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Χακάν Φιντάν, βρισκόταν σε ασφαλή τοποθεσία σε όλη τη διάρκεια των γεγονότων και είχε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η υπηρεσία πληροφοριών εξακολουθεί να εργάζεται με τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και την κυβέρνηση εναντίον των πραξικοπηματιών σε επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζονται ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, σημείωσε.

Λίγο νωρίτερα ανώτερος τούρκος αξιωματούχος είχε δηλώσει πως το επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ελέγχεται πλέον από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, αλλά μικρές ομάδες στασιαστών στρατιωτών εξακολουθούν να αντιστέκονται και να ελέγχουν μερικά στρατιωτικά ελικόπτερα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι πραξικοπηματίες στρατιώτες δεν ελέγχουν μαχητικά αεροσκάφη και ότι τα ελικόπτερα που εξακολουθούν να χρησιμοποιο

09:39

Τους 1.563 έφτασε ο αριθμός των συλληφθέντων πραξικοπηματιών του στρατού, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

09:07

To CNN μεταδίδει πληροφορίες για 1.000 τραυματίες κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

08:50

Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε «κατηγορηματικά», από τις ΗΠΑ όπου κατοικεί, την απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία από στασιαστές στρατιώτες.

08:36

Υπό τον έλεγχό τους πήραν οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση το αρχηγείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, όμως μικρές ομάδες πραξικοπηματιών εξξακολουθούν να αντιστέκονται και ελέγχουν κάποια στρατιωτικά ελικόπτερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμό Τούρκο αξιωματούχο. Ανέφερε ακόμη ότι οι επιθέσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και στη Βουλή έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει.

08:24

Συνολικά 754 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως έχει κατασταλεί σήμερα το πρωί, αλλά κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ’ εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά.

08:17

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει γρήγορα η Τουρκία στη συνταγματική τάξη, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. «Η Τουρκία είναι ένας εταίρος-κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου» δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής στη Μογγολία.

07:53

Υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν σε ομάδα στρατιωτών που είχαν παραδοθεί σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, αφού είχαν συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, πριν η αστυνομία επέμβει για να τους διασώσει, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Ερντογάν κάλεσε επανειλημμένα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν να κατασταλεί η απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία υποστήριξε πως πραγματοποιηήθηκε από μια φράξια των ενόπλων δυνάμεων πιστή στον αντίπαλό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

07:48

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σήμερα από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται πως οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν.

Οι αξιωματικοί αυτοί, που αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, καλούν επίσης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

07:44

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε την ανάθεση της διοίκησης του στρατού στον διοικητή της 1ης στρατιάς, Ουμίτ Ντουντάρ, ενιχύοντας τα σενάρια που θέλουν τον πρώην αρχηγό να έχει χάσει τη ζωή του, μετά το καθεστώς ομηρίας που περιήλθε από τους πραξικοπηματίες.

07:35

Να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κάλεσε νωρίτερα τους υποστηρικτές του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Απευθυνόμενος σ’ ένα πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του που κρατούσαν σημαίες στο κύριο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση παραμένει στο τιμόνι. Δήλωσε ακόμη πως η αναταραχή συνεχίζεται στην Άγκυρα και πως ελπίζει ότι θα τελειώσει σύντομα. Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως οι πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών Turkish Airlines επανελήφθησαν.

07:23

Cnn Turk: Συλλήψεις 336 ατόμων για την απόπειρα πραξικοπήματος – Τουλάχιστον 60 νεκροί

Τη σύλληψη 336 ατόμων μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, όπως μετέδωσε το Cnn Turk. Λίγο νωρίτερα, το κανάλι μετέδωσε ότι περίπου 50 στρατιώτες που συμμετείχαν σε αυτό παραδόθηκαν στη Γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος έκανε παράλληλα γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν συνολικά 60 άνθρωποι.

07:06

Cnn Turk: Πραξικοπηματίες στρατιώτες παραδόθηκαν στη γέφυρα του Βοσπόρου. Πλάνα που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση δείχνουν περίπου 50 στρατιώτες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε το βράδυ στην Τουρκία, να παραδίδονται στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη με τα χέρια ψηλά.

06:50

Την απαγόρευση της διέλευσης πλοίων που μεταφέρουν καύσιμα, αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση, κλείνοντας τα στενά του Βοσπόρου τουλάχιστον για το Σάββατο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα την Παρασκευή το βράδυ, από μία ομάδα του στρατού.

Όπως διευκρίνισαν οι τουρκικές αρχές, η απαγόρευση διέλευσης δεν ισχύει για όλα τα φορτηγά πλοία, αλλά μόνο για τα δεξαμενόπλοια, τα οποία μεταφέρουν καύσιμα, έχοντας ως προορισμό είτε την Ευρώπη, είτε την Ασία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, δεν υπάρχει κίνηση πλοίων στα Στενά του Βοσπόρου.

06:04

Δώδεκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε νωρίτερα το κτήριο του κοινοβουλίου στην Άγκυρα, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

05:50

Τούρκοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν με μηνύματά τους στο Τουίτερ, ότι, οι πραξικοπηματίες, οι οποίοι είχαν εισβάλει στο CNN Turk, συνελήφθησαν από αστυνομικούς και δημοσιογράφους.

05:27

Reuters: Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν συλλάβει πάνω από 130 εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα

05:13

Μια ακόμη ισχυρή έκρηξη, και λίγο αργότερα ανταλλαγές πυρών, ακούστηκαν ξανά στην Άγκυρα έπειτα από λίγη ώρα σχετικής ηρεμίας, μεταδίδουν ανταποκριτές του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Νωρίτερα, δυνάμεις του στρατού που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε χθες βράδυ στην Τουρκία βομβάρδισαν το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσαν ότι έχουν απογειωθεί αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για να καταστρέψουν τα εναέρια μέσα που διαθέτουν οι στρατιωτικοί που συμμετέχουν στην απόπειρα πραξικοπήματος

05:11

Βουτιά για την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, η οποία καταγράφει ιστορική χαμηλό από το 2008.

04:57

Μήνυμα Ερντογάν  στους στρατιωτικούς να παραδώσουν τα όπλα – Συντονισμένα χτυπήματα των πραξικοπηματιών

epa05427193 People attend to the wounded in Ankara, Turkey, 16 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. The Turkish military meanwhile stated it had taken over control. EPA/STRhttp://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2016/07/16858485-768x512.jpg 768w, http://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2016/07/16858485.jpg 1000w" sizes="(max-width: 1000px) 100vw, 1000px" style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; border-width: initial; border-style: none; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; font-stretch: inherit; line-height: inherit; font-family: inherit; vertical-align: baseline; max-width: 100%; height: auto;">

04:56

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε νωρίτερα το κτίριο του κοινοβουλίου στην Άγκυρα και όλοι τους είναι αστυνομικοί, μεταδίδει το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πολλαπλές εκρήξεις στο κτίριο της τουρκικής Βουλής. Μέσα στο κτίριο έχουν καταφύγει κοινοβουλευτικοί..

04:48

Για 120 συλλήψεις, σχετικές με την απόπειρα πραξικοπήματος, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της ΤουρκίαςΜπιναλίμ Γιλντιρίμ

04:45

Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στις εγκαταστάσεις του τουρκικού καναλιού και, όπως δήλωσε ο διευθυντής του καναλιού, απομάκρυναν τους στρατιώτες, πήραν πίσω το κτίριο και το παρέδωσαν στους δημοσιογράφους, οι οποίοι άρχισαν να μεταδίδουν αμέσως εικόνα και τις τελευταίες εξελίξεις.

cnn neo cfg gjh jhhttp://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2016/07/cnn-neo-cfg-gjh-jh.png 554w" sizes="(max-width: 554px) 100vw, 554px" style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; border-width: initial; border-style: none; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; font-stretch: inherit; line-height: inherit; font-family: inherit; vertical-align: baseline; max-width: 100%; height: auto;">

04:43

Να καταρριφθεί κάθε ελικόπτερο που χρησιμοποιούν οι πραξικοπηματίες ζήτησε η κυβέρνηση Ερντογάν. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή , οι πραξικοπηματίες «χτύπησαν» το τουρκικό κοινοβούλιο μέσω ελικοπτέρων, γεγονός που επιβεβαίωσαν και Τούρκοι βουλευτές, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο κτίριο.
Την ίδια ώρα, έχει επιβληθεί απαγόρευση εναέριας κυκλοφορίας πάνω από την Άγκυρα, ενώ η κυβέρνηση προειδοποιεί πως θα καταρρίπτεται ό,τι πετάει.

04:40

Πληροφορίες για ομήρους στο CNN TURK και στην εφημερίδα Hurriyet

04:28

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα να υπάρξει «ταχεία επάνοδος στη συνταγματική τάξη στην Τουρκία», με μια κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίαςΦεντερίκα Μογκερίνι

04:22

Σήμερα υπήρξε κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε πριν από λίγο ο Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους. Το «παράλληλο κράτος» επιχείρησε παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, πρόσθεσε.Εκανε λόγο για προδοσία και προειδοποίησε ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν. Ο,τι και να κάνουν, δεν θα τα καταφέρουν. Προανήγγειλε επίσης ξεκαθάρισμα στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων.

04:18

Οι αρχές της Τουρκίας έχουν κλείσει και τις τρεις συνοριακές διελεύσεις με τη Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την οδηγία του προς τους Βούλγαρους να αποφεύγουν τα ταξίδια προς τη γειτονική χώρα.

Οι διελεύσεις παραμένουν ανοικτές από τη βουλγαρική πλευρά, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ στη Σόφια.

Η βουλγαρική κυβέρνηση γνωστοποίησε εξάλλου ότι ενισχύθηκαν οι περίπολοι στα σύνορα με την Τουρκία μετά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή.

04:16

Διάγγελμα Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη

Διάγγελμα Ερντογάν

04:01

Δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ένα μέλος της τουρκικής Βουλής που μίλησε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ανέφερε ότι κοινοβουλευτικοί βρίσκονται σε καταφύγια εντός του κτιρίου

04:00

Πρώτες εικόνες Ερντογάν στις τηλεοπτικές κάμερες. Πάνω από 10 χιλιάδες κόσμου τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο

03:59

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών και αστυνομικών στην πλατεία Ταξίμ.

03:54

Αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων η ανακοίνωση που είχε διαβαστεί πριν από μερικές ώρες στα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης για επιβολή πραξικοπήματος εκ μέρους του Συμβουλίου Ειρήνη στη Χώρα.

Ο ήχος από πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών σε διάφορες περιοχές της Κωνσταντινούπολης είναι το χαρακτηριστικό της τελευταίας μιας ώρας. Επίσης, από τις 03.10 έως τις 03.45 ακούστηκε τρεις φορές εκκωφαντικός ήχος, δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης κάποιο σχετικό στοιχείο.

03:49

Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε πριν από λίγο στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters  επικαλούμενο ανταποκριτή του.

03:48

Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανταποκριτές του. Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει ότι αεροσκάφη έπληξαν την πλατεία Ταξίμ.

03:39

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε να υπάρξει ταχεία και ειρηνική αποκατάσταση της εξουσίας της πολιτικής κυβέρνησης στην Τουρκία μετά την εκδήλωση απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα αυτή, που όμως μοιάζει να οδεύει σε αποτυχία.

«Οι επεμβάσεις των στρατιωτικών στις πολιτικές υποθέσεις οποιασδήποτε χώρας είναι απαράδεκτες», τόνισε ο Μπαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

03:40

Εισβολή πραξικοπηματιών στο TurkSAT και βομβαρδισμός, με σκοπό να αποκόψουν τους πολίτες από τον υπόλοιπο κόσμο, μεταδίδουν Τούρκοι δημοσιογράφοι με μηνύματα στο Τουίτερ. Αναφέρθηκαν και δύο νεκροί από το προσωπικό του TurkSAT.

03:36

Εισβολή πραξικοπηματιών στο CNN TURK και στην εφημερίδα Hurriyet.

Η παρουσιάστρια ανακοίνωσε ότι το κανάλι αναγκάζεται να διακόψει την εκπομπή, αφού όπως είπε εξαναγκάστηκε γι αυτό από τους στρατιώτες. Στη συνέχεια η παρουσιάστρια εγκατέλειψε το στούντιο και το κανάλι έπαψε να εκπέμπει.

03:26

Αρκετοί τραυματίες μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί στο Κοινοβούλιο από τις απανωτές εκρήξεις σύμφωνα με το CNN TURK

03:25

Και τέταρτη έκρηξη στο Κοινοβούλιο

03:24

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι φέρεται να συμμετείχαν στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, μερικοί των οποίων έχουν συλληφθεί, ανάμεσα τους και 13 που προσπάθησαν να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται αρκετοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

03:25

Το αεροσκάφος του Ταγήπ Ερντογάν προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

 

03:22

Δύο νεκροί σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

03:10

Σύμφωνα με το FOCUS ο Ερντογάν δεν έφυγε ποτέ από την Τουρκία

03:09

Η Ελλάδα στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο θα έχει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία , αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της Προεδρίας της Δημοκρατίας

03:04

Τα μηνύματα που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό της Τουρκικής Προεδρίας στο Twitter παραπέμπουν σε αποσπάσματα του πρώτου διαγγέλματος του Ερντογάν: «Δεν αναγνώρισα ποτέ άλλη δύναμη πέρα από τη δύναμη του λαού και ούτε θα το πράξω ποτέ» και «Καλώ όλους στις πλατείες της πόλης και τα αεροδρόμια. Θα είμαι κι εγώ μαζί τους».

03:02

O πρώην συνταγματάρχης Muharrem Kose φέρεται να είναι πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων

03:05

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πριν από λίγο ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο». Υποστήριξε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρώθηκε από το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι το επιτελείο ελέγχει την κατάσταση.

03:04

Από στιγμή σε στιγμή διάγγελμα Ερντογάν

02:54

Εκπέμπει και πάλι ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Τουρκίας TRT.

02:53

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα και την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός

02:52

Όλγα Γεροβασίλη: Υπήρξε μήνυμα διπλωματικών συμβούλων Ελλάδας – Τουρκίας. Μεταφέραμε μήνυμα στήριξης της νόμιμα εκλεγμένης κυβερνήσεως. Αύριο θα υπάρξει επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με Ερντογάν και Γιλντιρίμ.

02:49

Φωτογραφία από το εσωτερικό του τουρκικού κοινοβουλίου, στην Άγκυρα, μετά από βομβαρδισμόΕλικόπτερο του στρατού βομβαρδίζει το κτίριο του τουρκικού κοινοβουλίου στην Άγκυρα – Εκρήξεις και στην Κωνσταντινούπολη

02:48

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Πρ. Παυλόπουλου – Ν. Αναστασιάδη.

02:47

Ακυρώνεται το προγραμματισμένο, για σήμερα το πρωί, ταξίδι του Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Ρόδο και στην Χάλκη, λόγω των έκτακτων και σοβαρών εξελίξεων στην γειτονική Τουρκία.

02:45

Το πρωί του Σαββάτου τηλεφωνικές επικοινωνίες Τσίπρα με Ερντογάν και Γιλντιρίμ

02:40

Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Ισμαήλ Καχραμάν δήλωσε στον ίδιο σταθμό ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

02:36

Associated Press : «Το πραξικόπημα απετράπη», δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας .

02:27

Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους

02:22

Πληροφορίες αναφέρουν πως αυτήν την ώρα VIP αεροσκάφος με επιβάτη τον Ταγίπ Ερντογάν προσεγγίζει το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

02:21 

Την ανάγκη να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία τονίζει ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές», έγραψε πριν από λίγο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ.

02:21 

Τηλεφωνική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Κυρ. Μητσοτάκη και Δημ. Κουτσούμπα

02:13 

Την εκλεγμένη κυβέρνηση Ερτογάν στηρίζει ο πρόεδρος Ομπάμα  – «Να δείξουν όλοι αυτοσυγκράτηση». Τηλεφωνική επικοινωνία αμερικανού υπουργός Εξωτερικών, John Kerry  με τον Τούρκο ομόλογό του, Cavusoglu όπου του  εξέφρασε τη στήριξή του στην εκλεγμένη κυβέρνηση.

02:08

Μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ελικόπτερο των πραξικοπηματιών στην Άγκυρα, σύμφωνα με το NTV.

 

02:06

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού μεταδίδει ότι 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων, στην Άγκυρα – Δεκάδες τραυματίες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας

02:02

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν.

afp-turkia

01:58

Reuters: Νέα ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα

01:57 Έντονη ανησυχία από το Κρεμλίνο και Τεχεράνη 

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Τουρκία και ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να βοηθήσουν τους ρώσους υπηκόους οι οποίοι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στην Τουρκία, όπου η κυβέρνηση κατήγγειλε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Πεσκόφ επισήμανε ότι η κατάσταση εξελίσσεται με πολύ μεγάλη κατάσταση ώστε να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για την κατάσταση, ωστόσο πρόσθεσε πως η Μόσχα ανησυχεί και θέλει να δει την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της σταθερότητας και της συνταγματικής τάξης.

Επισήμανε ακόμη πως όποιος και αν βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία, έχει την ευθύνη να εγγυηθεί την ασφάλεια των υπηκόων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε εξάλλου επίσης τη «μεγάλη ανησυχία» της Τεχεράνης—μιας χώρας που γειτονεύει με την Τουρκία—για την απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

«Εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας ενώπιον των εξελίξεων που εκτυλίσσονται στην Τουρκία. Η σταθερότητα, η δημοκρατία και η ασφάλεια των Τούρκων είναι προτεραιότητα», τόνισε ο Ζαρίφ προσθέτοντας πως υπάρχει «ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα» της Τουρκίας.

01:52

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί την εξουσία στη χώρα, επανέλαβε σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

01:47

«O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης Τσαμπίνο», μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Rai news 24.

Ο διευθυντής του Rai News, Αντόνιο Ντι Μπέλλα, πρόσθεσε ότι η Γερμανία φέρεται να αρνήθηκε να επιτρέψει στον Ερντογάν να προσγειωθεί στο έδαφός της.

Η ίδια η Rai υπογράμμισε ότι μια ακόμη εναλλακτική θα μπορούσε να είναι το αεροδρόμιο του Λονδίνου.

 

01.38

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο Τούρκος πρόεδρος αναζητεί άσυλο από χώρα σε χώρα.  Λίγο μετά τη μια και μισή τα ξημερώματα, το ιταλικό RAI μετέδωσε ότι, κατευθύνεται προς τη Ρώμη.

01:24

Τανκς άνοιξαν πυρ στο κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Επίσης, πυροβολισμοί ακούστηκαν και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ένα κτίριο στην Άγκυρα τυλίχθηκε στις φλόγες.
Εικάζεται ότι πρόκειται για αποθήκη πυρομαχικών, η οποία πήρε φωτιά για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

 

01.00

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζήτησε άσυλο στη Γερμανία, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγινε αποδεκτό.

00.33

Νωρίτερα, είχε καλέσει – μέσω skype από το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk- το λαό της χώρας του να συγκεντρωθεί στις πλατείες και στα αεροδρόμια και να αντισταθεί στους πραξικοπηματίες.

Ο Ερντογάν είπε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» η οποία πρόσκειται στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση».

Ο Ερντογάν είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

«Εγώ είμαι ο ο ηγέτης αυτής της χώρας και αυτοί που κάνουν αυτό το πραξικόπημα θα πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα», είπε χαρακτηριστικά.

Με ένα δεύτερο μήνυμά του ο Ερντογάν, αυτή τη φορά μπροστά σε κάμερες  κατηγόρησε τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν ότι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα που συντελείται στην χώρα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως εκείνοι που αποπειράθηκαν να διαπράξουν το πραξικόπημα δεν έκαναν καμία απόπειρα να τον συλλάβουν.

Το μήνυμα Γιλντιρίμ

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε νωρίτερα, πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Τουρκία, μετά το πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

 

01.33

Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τη μια τα ξημερώματα, το Ιράκ αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά του με την Τουρκία.

01.10

Η αντίδραση της ΕΕ
Έκκληση για ηρεμία στην Τουρκία, καλώντας όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, απηύθυνε η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία πρόσθεσε ότι, βρίσκεται σε επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα.

«Σε μόνιμη επαφή με την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα και με τις Βρυξέλλες από τη Μογγολία», ανέφερε η Μογκερίνι σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Καλώ σε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών».

ΗΠΑ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι βρίσκεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποιος επικρατεί, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «εξελισσόμενη κατάσταση» στην Τουρκία, χώρα-εταίρο της Ουάσινγκτον στο NATO και σημαντικός σύμμαχός της στον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
«Η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικά ενημέρωση», πρόσθεσε ο Πράις.

Βρετανία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχος» για τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπου ο στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία, αλλά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα αποτύχει.

«Η πρεσβεία μας παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Οι Βρετανοί θα πρέπει να παρακολουθούν τον ιστότοπο του ΥΠΕΞ για συμβουλές», πρόσθεσε.

Έκκληση από τον ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην Τουρκία καθώς τα ΗΕ προσπαθούν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Διεθνή Οργανισμού.
« Ο γ.γ. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Έχει γνώση των αναφορών για μια απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση που επικρατεί επί του εδάφους και απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Φαρχάν Χαγκ.

Σε επιφυλακή τέθηκαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής  οι αστυνομικές υπηρεσίες με εντολή του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, στην παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, στα νησιά και στα αεροδρόμια – στις εισόδους της χώρας. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, η επιφυλακή διατάχθηκε για παν ενδεχόμενο δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι όμορη χώρα με την Τουρκία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου ο αναπληρωτής υπουργός και οι επιτελείς της ΕΛΑΣ παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Νωρίετρα ο κ. Τόσκας κάλεσε τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και όλους τους επιτελείς σε έκτακτη σύσκεψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση γίνεται αποτίμηση της κατάστασης προκειμένου να καθοριστούν και οι ενέργειες της ΕΛΑΣ αν χρειαστεί.

Επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα ο Ν. Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς διέκοψε το ταξίδι του στη Μογγολία και επιστρέφει άμεσα στην Ελλάδα, λόγω των έκτακτων εξελίξεων στην Τουρκία, όπως επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης με ψυχραιμία εκτιμώντας όλα τα δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτζιάς έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα, εδώ και καιρό, την Τουρκία ως μία νευρική δύναμη, όπως επίσης έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι έχει αναβαθμιστεί ο τουρκικός στρατός λόγω των πολλαπλών μετώπων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.

Η ΕΥΠ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και ψυχραιμία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί από τις 22:30 από τον διοικητή της ΕΥΠ, από τον οποίο ζήτησε να ενημερώσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, με δική του πρωτοβούλια, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το βράδυ με τον διοικητή της ΕΥΠ και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Αποστολάκη και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Με τον κ. Αποστολάκη επικοινώνησε και η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος με τον Πάνο Καμμένο.

01:36 Σε ανοιχτή γραμμή Λευκωσία – Αθήνα

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στην Τουρκία είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυπριακής κυβέρνησης Νίκο Χριστοδουλίδη.  Ο κύπριος πρόεδρος επικοινώνησε και με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία από την στιγμή που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα.
Στο Γενικό Επιτελείο, σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού ‘Αμυνας , Χριστόφορου Φωκαΐδη, ενώ ενημερώθηκε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης , ο οποίος βρίσκεται στην Μογγολία.
Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία Λευκωσίας -Αθήνας.

01:03 Ακυρώσεις δρομολογίων από και προς τα αεροδρόμια της Τουρκίας

Όλες οι αεροπορικές πτήσεις της British Airways και της Lufthansa που είχαν προορισμό αεροδρόμια της Τουρκίας εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς ή επιστρέφουν εκεί από όπου απογειώθηκαν, σύμφωνα με εκπροσώπους των δύο εταιρειών, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία και σύμφωνα με ενημέρωση ότι το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης είναι κλειστό, η AEGEAN ακυρώνει τις προγραμματισμένες για το Σάββατο πτήσεις της. Παράλληλα ακυρώθηκε η αποψινή πτήση που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα- Σμύρνη, ενώ ακυρώνεται και η πτήση Σμύρνη- Αθήνα που ήταν προγραμματισμένη για τα ξεημερώματα του Σαββάτου.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα που ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:30.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Ανατολή τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενάντια στο αρχηγείο της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) στην Άγκυρα.

Άρματα μάχης περικύκλωσαν πριν από λίγο το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εν τω μεταξύ, ισχυρή έκρηξη ακούστηκε λίγο πριν από την 1 τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του RIA Novosti, αλλά και το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Ο στρατός ανέλαβε την διακυβέρνηση της γειτονικής Τουρκίας σύμφωνα με ανακοίνωση που αποδίδεται στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Πληροφορίες κανουν λόγο για πυροβολισμούς κοντά στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα, ελικόπτερα και μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα, ενώ ο στρατός έκλεισε τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, τανκς βρίσκονται στην είσοδο του αεροδρομίου «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.
Ο τουρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει  εξέγερση από τμήμα του στρατού λέγοντας ότι πρόκειται για απόπειρα από ομάδα εκτός της ιεραρχίας, αποφεύγει ωστόσο να χρησιμοποιήσει τη λέξη πραξικόπημα. Λέει ότι κλήθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας «για να κάνουν αυτό που πρέπει».
«Η εκλεγμένη κυβέρνηση παραμένει στα ηνία. Αυτή η κυβέρνηση θα φύγει μόνο όταν το πει ο λαός» ανέφερε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «δεν συμβιβαζόμαστε όσον αφορά στη Δημοκρατία», όπως μετέδωσε το δίκτυο NTV.
Πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτών και σε Τραπεζούντα και Αττάλεια.
Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται για διακοπές εκτός της πρωτεύουσας Αγκυρας, στην Αλικαρνασσό.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.

Η δημόσια τηλεόραση έχει σταματήσει να εκπέμπει.

Tο πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν μεταδίδει ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην ‘Αγκυρα.

 



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube