Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε τελικώς χθες Τρίτη ότι είναι «ανοικτή» στην προσφορά οικονομικής βοήθειας «από ξένους οργανισμούς και ακόμη και χώρες» για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, υπό τον όρο όμως ότι αυτή θα ελέγχει τα κεφάλαια, μία ημέρα μετά την απόρριψη της προσφοράς που έκανε η G7.
«Το σημαντικό είναι πως, αφού τα χρήματα αυτά εισέλθουν στη Βραζιλία (...) την ευθύνη για τη διαχείρισή τους θα την έχουμε εμείς», είπε εκπρόσωπος της προεδρίας της λατινοαμερικάνικης χώρας, μία ημέρα αφότου η Ομάδα των Επτά προσφέρθηκε να διαθέσει άμεσα 20 εκατομμύρια δολάρια.
Η στροφή 180 μοιρών που έκανε η κυβέρνηση υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρουκαταγράφηκε καθώς οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος που αποκαλείται «οι πνεύμονες του πλανήτη» συνεχίζουν να προκαλούν διεθνή κατακραυγή και απειλούν τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Mercosur, την οποία τα δύο μέρη διαπραγματεύονταν επί είκοσι χρόνια.
Ο Μπολσονάρου απαίτησε το πρωί χθες Τρίτη για να δεχθεί τη βοήθεια της G7 να του ζητήσει συγγνώμη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, να «αποσύρει τις προσβολές» του, όπως το έθεσε, συνεχίζοντας την πολεμική στις διμερείς σχέσεις.
Ο Μακρόν, ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, κατηγόρησε τον Μπολσονάρου πως είπε «ψέματα» όσον αφορά τις δεσμεύσεις του για το περιβάλλον. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είπε πως πέραν του ότι ο Γάλλος ομόλογός του τον χαρακτήρισε «ψεύτη», υποστήριξε, «σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ότι η εθνική κυριαρχία μας στην Αμαζονία είναι ανοικτό ζήτημα», πριν συναντηθεί με τους κυβερνήτης των εννέα Πολιτειών της χώρας του όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος.
Για τον πρώην λοχαγό των αλεξιπτωτιστών, ο οποίος αμφισβητεί την επιστημονική συναίνεση ως προς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η βραζιλιάνικη κυριαρχία στο 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που αποκαλεί «τον δικό μας Αμαζόνιο», δεν χωράει ούτε αμφισβήτηση, ούτε διαπραγμάτευση.
Οι κυβερνήτες υποστήριξαν απόλυτα τον πρόεδρο στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, αλλά ταυτόχρονα ζήτησαν διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Την τελευταία ημέρα της G7, ο Μακρόν διερωτήθηκε αν θα μπορούσε να αποδοθεί διεθνές καθεστώς στο τροπικό δάσος, «οικουμενικό αγαθό», όπως τόνισε, σε περίπτωση που ηγέτες των κρατών όπου εκτείνεται παίρνουν αποφάσεις που βλάπτουν τον πλανήτη.
Στη σύγκρουσή του με τον Γάλλο ομόλογό του, πάντως, ο Μπολσονάρου μπορεί να λογαριάζει στην «ανεπιφύλακτη υποστήριξη» του Ντόναλντ Τραμπ, του προέδρου των ΗΠΑ, κατά τον οποίο ο Βραζιλιάνος ομόλογός του «δουλεύει πολύ σκληρά» για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον Αμαζόνιο.
«Ευχαριστώ πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ. Μαχόμαστε εναντίον των δασικών πυρκαγιών με πολλή επιτυχία. Η Βραζιλία είναι και θα είναι πάντα διεθνές σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της εθνικής μας κυριαρχίας δεν θα έχει αποτέλεσμα», απάντησε ο Μπολσονάρου μέσω Twitter.
Το βράδυ της Δευτέρας η Μπραζίλια απέρριψε τα 20 εκατομμύρια δολάρια που πρόσφερε άμεσα η G7 ως συνεισφορά στον αγώνα εναντίον των δασικών πυρκαγιών, συμβουλεύοντας τον Γάλλο πρόεδρο να ασχολείται με «τα του οίκου του και με τις αποικίες του» και χλευάζοντάς τον για την πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων τη 15η Απριλίου.
Στο μεταξύ, Λίμα και Μπογοτά πρότειναν στις άλλες χώρες στις οποίες εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να συμμετάσχουν σε κατεπείγουσα σύνοδο την 6η Σεπτεμβρίου στη Λετίσια, στο νότιο άκρο της κολομβιανής επικράτειας, στα τριεθνή σύνορα της Κολομβίας με το Περού και τη Βραζιλία, προκειμένου να εξεταστεί η συντονισμένη λήψη μέτρων για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη. Πέραν αυτών των τριών χωρών, μέρος του τροπικού δάσους εκτείνεται επίσης στη Βολιβία, τον Ισημερινό, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουιάνα, το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.
Η Μπραζίλια ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση. «Ναι, [ο πρόεδρος Μπολσονάρου] θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες αυτές. Η νοτιοαμερικάνικη συνεργασία είναι κεφαλαιώδης σε αυτή τη μάχη», δήλωσε ο εκπρόσωπός του στρατηγός ε.α. Χέγκου Μπάχους.
Στο πεδίο, οι φωτιές συνέχιζαν να εξαπλώνονται χθες. Μέσα σε 24 ώρες, καταγράφηκαν 1.659 εστίες φωτιάς σε όλη τη χώρα από το βραζιλιάνικο Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE), οι μισές και πλέον στην Αμαζονία.
Σχεδόν 2.500 άνδρες και περίπου δεκαπέντε αεροσκάφη, ανάμεσά τους δύο C-130 Hercules τροποποιημένα ώστε να μπορούν να εκτελούν αποστολές πυρόσβεσης, συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, που πλήττουν επίσης σκληρά τη γειτονική Βολιβία του αριστερού προέδρου Έβο Μοράλες.
Ο Μοράλες χαιρέτισε την Τρίτη την προσφορά της βοήθειας από μέρους της G7, αν και εκτίμησε πως το ποσό για το οποίο έγινε λόγος είναι «πολύ μικρό» μπροστά στις ανάγκες.
Παράλληλα, επιτροπή του Κογκρέσου της Βραζιλίας ενέκρινε αργά χθες βράδυ την αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος ώστε να επιτρέπονται οι αγροτικές καλλιέργειες για εμπορικούς σκοπούς σε προστατευόμενες περιοχές αυτοχθόνων, πρακτική που είναι μέχρι σήμερα απαγορευμένη.
Αφού εγκριθεί σε επίπεδο επιτροπών, κάθε πρόταση αναθεώρησης άρθρων του Συντάγματος πρέπει να ψηφίζεται από ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων κι από τα δύο σώματα του Κογκρέσου για να επικυρωθεί.