Τρώμε πολύ συχνά μπιφτέκια ειδικά τώρα που προσέχουμε τη διατροφή μας. Μπορούμε να τα έχουμε έτοιμα στην κατάψυξη, εδικά τώρα που πηγαίνουμε για κανένα μπάνιο στη θάλασσα. Τα βγάζουμε το πρωί από την κατάψυξη και όταν γυρίσουμε τα φτιάχνουμε με μια σαλάτα και το φαγητό είναι έτοιμο.
Το κρέας του κοτόπουλου και της γαλοπούλας δεχ έχει μέσα πάχος ούτως ώστε όταν ψήνονται αυτό το λίπος να λιώνει και να κρατάει το κρέας μαλακό.
Ξέρω εκ πείρας ότι το κρέας της γαλοπούλας μαλακώνει με την μπύρα και έτσι αποφάσισα να τα δοκιμάσω και με μπύρα. Επίσης έβαλα και άλλα μπαχαρικά όπως καρίνο και εστραγκόν που ταιριάζουν πιο πολύ με το κρέας των πουλερικών.
Ζουμερά Μπιφτέκια Γαλοπούλας με Μπύρα – Συνταγή της Ήβης
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: περίπου20 λεπτά
Γίνονται: 12 μπιφτέκια των 200 γραμμαρίων
Υλικά:
- 150 γρ. ψωμί χωρίς την κόρα (περίπου 2 κούπες)
- 1 κουτάκι μπύρα (0,33 l)
- 2 κιλά κιμά γαλοπούλας
- 2 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
- ¼ κούπας ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- ½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουταλιά ρίγανη
- ½ κ.γ. εστραγκόν
- ½ κ.γ. θυμάρι
- ½ κ.γ. καρίνο
- 1/3 κούπας φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το βάζουμε με την μπύρα να μαλακώσει. Αφού μαλακώσει με ένα πιρούν το λιώνουμε να μη μείνουν κομματάκια.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί το ελαιόλαδο στο μούλτι και τα λιώνουμε.
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε όλο το ψωμί μαζί με την μπύρα, τα αυγά, το τριμμένο κρεμμύδι και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε τη φρυγανιά, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια περίπου να είναι 2 εκ πάχος.
Τα βάζουμε σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προοθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για περίπου 45 λεπτά. Μόλις πάρουν χρώμα από τη μία μεριά τα γυρνάμε και από την άλλη.
Τιπ: Όσος κιμάς περισσέψει θα τα σχηματίσουμε σε μπιφτέκια και το καθένα θα το τυλίξουμε σε μεμβράνη κουζίνας και θα τα βάλουμε στην κατάψυξη.
Συνταγή προσαρμοσμένη για διαιτητική αντιμετώπιση χολοκυστοπάθειας
Μπιφτέκια Κοτόπουλου
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: περίπου 30 λεπτά
Γίνονται: 5 μπιφτέκια (γύρω στα 250 γραμμάρια το καθένα)
Υλικά:
- 150 γραμμάρια ψωμί χωρίς την κόρα, μουσκεμένο στο νερό
- 1 κιλά κιμά στήθος κοτόπουλου
- 1 κολοκυθάκι μικρό τριμμένο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
- 2 ασπράδια
- 1 κουταλιά ξύδι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (όχι πολύ)
- 1 κ.γ. ρίγανη
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το βάζουμε με νερό να μαλακώσει. Στύβουμε το ψωμί και το βάζουμε σε μια λεκάνη.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ένα ασπράδι στο μούλτι και τα λιώνουμε. Προσθέτουμε το ψωμί και το λιώνουμε και αυτό.
Τρίβουμε το κολοκυθάκι σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτουμε τον κιμά, το άλλο ασπράδι και τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια να έχουν πάχος γύρω στα 2 εκ. (Εάν θα τα βάλετε στην κατάψυξη μπορείτε να τα πλάσετε και να τα βάλετε ή να τα βάλετε σε ένα μπωλ και να τα πλάσετε πριν τα ψήσετε).
Τα ψήνουμε στη σχάρα και από τις δύο πλευρές για 4 – 5 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Επειδή το γκριλ μου έχει χαλάσει τα βάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για περίπου 25 – 30 λεπτά.
Τα σερβίρω με λάιτ πουρέ πατάτας με γλυκοκολοκύθα. Βλέπετε συνταγή.
πηγη kopiaste.info