Δεν υπάρχει πιο εύκολη και νόστιμη μαρμελάδα από αυτή του σύκου. Φροντίζω να μου φτάσει μέχρι τα Χριστούγεννα γιατί τη χρησιμοποιώ στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα συνοδεύσω τη ψητή γαλοπούλα , θα προσθέσω μια κουταλιά στο ντρέσινγκ της Χριστουγεννιάτικης σαλάτας με βαλσαμικό ξύδι, πορτοκαλόχυμο και μουστάρδα .Εκεί όμως που πραγματικά είναι απαραίτητη είναι στο τσιζ κέικ με μανούρι και βάση καρυδόπιτα! Η προσθήκη του καβουρντισμένου σουσαμιού ταιριάζει απόλυτα και της δίνει μια υφή τραγανή.
Εκτέλεση:
Καθαρίζω τα σύκα και τα βάζω σε ένα γυάλινο μπολ. Προσθέτω τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Σκεπάζω με πλαστική μεμβράνη και τοποθετώ το μπολ στο ψυγείο για 12 ώρες. Κατόπιν μεταφέρω το περιεχόμενο του μπολ σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτω τα μπαχάρια και αφήνω να βράσει για 30 λεπτά ενώ ανακατεύω σε τακτά χρονικά διαστήματα με ξύλινο κουτάλι. Αποσύρω από τη φωτιά τη κατσαρόλα και αφήνω να κρυώσει η μαρμελάδα. Μόλις κρυώσει ξαναβάζω τη κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτω αν θέλω το καβουρντισμένο σουσάμι. Βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά ακόμη. Αποσύρω από τη φωτιά και τοποθετώ τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένο βάζο.
Υλικά:
600 γρ. σύκα ώριμα
200 γρ. καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
Ο χυμός από ½ λεμόνι
¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε πούδρα
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρντισμένο (προαιρετικά)