Το γιαούρτι είναι μία από τις αρχαιότερες τροφές και μάλλον ανακαλύφθηκε τυχαία. Πριν χιλιάδες χρόνια στη Μέση Ανατολή, κάποιο γάλα που περίσσεψε από το άρμεγμα των αιγοπροβάτων έμεινε για αρκετές ώρες σε ένα πήλινο δοχείο. Το ζεστό κλίμα της περιοχής ευνόησε τους βάκιλους του γιαουρτιού να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν με φυσικό τρόπο. Κάποιος απ’ ότι φαίνεται το δοκίμασε και διαπίστωσε πως ήταν φαγώσιμο. Το γιαούρτι είχε ανακαλυφθεί.
Το γιαούρτι, ιδιαίτερα το στραγγιστό, χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική με πολλούς τρόπους κι αυτό γιατί συνδυάζεται με τα πάντα: κρέας, λαχανικά, θαλασσινά. Ταιριάζει στις μαρινάδες και έχει την ιδιότητα να κάνει το κρέας πιο μαλακό και πιο νόστιμο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα της μαγιονέζας με γιαούρτι. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος. Συνδυάζεται υπέροχα με διάφορες σαλάτες όπως η πατατοσαλάτα, η κοτοσαλάτα, η τονοσαλάτα κ.ά. Επίσης μπαίνει στη ζύμη για κέικ και κουλουράκια και γίνεται βάση για δροσερά επιδόρπια.
Το γιαούρτι θέλει προσοχή όταν μπαίνει στην κατσαρόλα γιατί όταν ψήνεται για πολύ ώρα αποκτά την υφή του τυριού. Για να το αποφύγετε, χρησιμοποιήστε σταθεροποιητές, όπως το ασπράδι του αυγού ή το κορν.
Σημειώνεται ότι όπου υπάρχει κρέμα γάλακτος, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με γιαούρτι για ένα ποιο υγιεινό γεύμα.
Για σάλτσες & γαρνιτούρες στις σαλάτες, χρησιμοποιήστε λίγο τριμμένο τυρί με έντονη γεύση όπως τσένταρ ή παρμεζάνα και λίγη μουστάρδα, που θα απογειώσει τη γεύση.
tips
• Το γιαούρτι διατηρείται στο ψυγείο, όχι όμως στην κατάψυξη γιατί καταστρέφονται οι πολύτιμοί του βάκιλοι.
• Αν θέλετε να το ζεστάνετε, αφήστε το πρώτα να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου για να μην «κόψει».
• Μαγειρεύετε το γιαούρτι σε χαμηλές θερμοκρασίες και για σύντομο χρονικό διάστημα.
• Όταν μαγειρεύετε με γιαούρτι, φροντίζετε να διατηρείτε τη θερμοκρασία κάτω από τους 45° C, ώστε να μην καταστραφούν οι βάκιλοι.
• Θέλετε το γιαούρτι σας πιο πηχτό; Προσθέστε λίγη σκόνη γάλακτος. Αν το ζεστάνετε, ίσως γίνει λίγο νερουλό. τότε ρίξτε λίγο αλεύρι ή κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό.
• Αν επιθυμείτε γιαούρτι με πιο ρευστή σύσταση, δεν έχετε παρά να το χτυπήσετε γερά. Αν αντίθετα το ανακατέψατε για πολύ ώρα και έγινε υπερβολικά νερουλό, βάλτε το για λίγη ώρα στο ψυγείο, ώστε να αποκτήσει την πυκνότητά του.
• Αν θέλετε να αντικαταστήσετε, στα κέικ ή στα γλυκίσματα, το γάλα ή την κρέμα με γιαούρτι, προσθέστε και μισή κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ για κάθε φλιτζάνι γιαουρτιού.
• Για να κάνετε πιο ελαφριά μια συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι ή μείγμα γιαουρτιού και μαγιονέζας, αντί για σκέτη μαγιονέζα.
• Αντικαταστήστε το λαδολέμονο με γιαούρτι σε κρέατα και πουλερικά.
• Προσπαθήστε να προσθέσετε το γιαούρτι προς το τέλος του ψησίματος για να μην "κόψει". Αν, όμως, σύμφωνα με τη συνταγή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την αρχή, θα πρέπει να το σταθεροποιήσετε προηγουμένως ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνουμε παρακάτω. Μην ανησυχείτε όταν ψήνετε ψωμί, κέικ και γλυκίσματα, γιατί δεν θα αποκτήσει το γιαούρτι την υφή του τυριού, αφού η συνταγή περιέχει ήδη σταθεροποιητή, το αλεύρι.