Μια συνταγή που δεν χρειάζεται κόπο. Ξεροτήγανα με μέλι. Απολαυστικά και τραγανά. Δοκιμάστε τα.
Συνταγής
500 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
1 φλ.κ. σπορέλαιο
Χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 φλ.κ. κονιάκ
1 φλ.τσ. νερό, χλιαρό
Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Μέλωμα
1 ποτ. νερό
Μισό κιλό μέλι
Μισή κ.σ. κανέλα, τριμμένη
Μισή κ.σ. γαρίφαλο, τριμμένο
Μισό κιλό καρύδια, χοντροκομμένα (για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν μια μαλακή ζύμη που να δουλεύεται εύκολα.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, την ώρα που το ανοίγουμε αλευρώνουμε συχνά.
Κόβουμε μετά με ροδάκι το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες.
Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο.
Με ένα πιρούνι παίρνουμε μια λωρίδα από την άκρη και την βουτάμε στο καυτό λάδι, και τυλίγοντας τη, όπως τυλίγουμε τα μακαρόνια, γρήγορα γύρω από το πιρούνι .
Το ξεροτήγανο έτσι παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι.
Με τον ίδιο τρόπο, τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες και αφήνουμε τα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Όταν στραγγίσουν, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, το γαρίφαλο και την κανέλα.
Τέλος, βουτάμε τα ξεροτήγανα ένα-ένα και τα μελώνουμε καλά από όλες τις πλευρές, τα βάζουμε σε μια πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση !